OPEC og Russland enige om oljekutt

OPEC, Russland og flere andre land er enige om å kutte oljeproduksjonen med ytterligere 500.000 fat per dag. Oljeprisen bykset opp etter nyheten.

Publisert: Publisert:

Saudi-Arabias oljeminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, før OPEC-møtet i Wien begynte torsdag. Foto: Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix

 • NTB

Beslutningen ble presentert fredag, etter lange diskusjoner i oljekartellet OPECs hovedkvarter i Wien. Prisen på nordsjøolje steg over 2 prosent etter at avgjørelsen var bekreftet.

OPEC, Russland og flere andre land utenfor OPEC ble for tre år siden enige om å begrense sin samlede produksjon med 1,2 millioner fat per dag. Målet var å løfte oljeprisen. Fra og med årsskiftet blir målet å begrense produksjonen med til sammen 1,7 millioner fat.

I tillegg til dette varsles det at Saudi-Arabia og enkelte andre land vil videreføre såkalte frivillige bidrag som gjør at det samlede kuttet blir på 2,1 millioner fat per dag.

Et vanskelig punkt har vært hvordan produksjonskuttene skal fordeles mellom landene som omfattes av avtalen. Flere av dem har den siste tiden produsert mer olje enn ventet.

OPEC-landene ønsker å holde oljeprisen oppe, men samtidig forsøker de å unngå å miste markedsandeler til USA.

Oljeproduksjon både i USA og land som Canada, Brasil og Norge kan bidra til å dempe effekten av produksjonskuttene til OPEC og Russland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. «Firerbanden» har fått permitteringsvarsel

 2. Tegnell tar selvkritikk

 3. 16-åringen stupte med hendene over hodet

 4. Har du irritert deg over at vinden tar ballen i badminton? En nyvinning kan gjøre slutt på det.

 5. Her tar bilen u-sving i Hundvågtunnelen

 6. Vil bli stående som en av årets beste plater

 1. Opec
 2. Oljeproduksjon
 3. Russland
 4. Oljeprisen