Trump frigjør føderale midler i kampen mot korona

USAs president Donald Trump erklærer nasjonal krisetilstand som følge av koronaviruset og frigjør 50 milliarder dollar i krisehjelp til delstatene.

Publisert: Publisert:

President Donald Trump taler om kampen mot koronaviruset utenfor Det hvite hus fredag. Foto: Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er 193 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I en tale utenfor Det hvite hus fredag kunngjorde Trump også oppmyking av en rekke lover som kan gjøre det enklere å bekjempe viruset, og en styrking av samarbeidet med private bedrifter for å utvide mulighetene for testing, inkludert produksjon av 500.000 nye sett for testing.

Nasjonal krisetilstand ikke er det samme som å innføre unntakslover som åpner for bruk av vidtrekkende maktmidler.

Grunnlaget for en nasjonal krisetilstand er loven Stafford Act, som åpner for at føderale myndigheter kan gi mer statlig støtte til delstater og kommuner.

Forsvarte seg

Presidenten har så langt fått hard kritikk for manglende håndtering av utbruddet i USA, men under pressemøtet fredag forsvarte han sin egen og USAs håndtering av krisen hittil.

– Jeg tar overhodet ikke ansvar for at det har tatt tid med å få til virustesting, sa Trump.

Videre hevdet han at USA har håndtert krisen bedre enn Europa, og at det var avgjørende for at det er gått så bra i USA, slik han mener, at han tidlig stengte for innreise fra Kina, og deretter også fra Europa. Nå vurderer han å også la Storbritannia bli omfattet av innreiseforbudet.

Etter talen sin ba han en rekke representanter for det private næringsliv, blant annet farmasigiganter og kjøpesenterkjeder, om å fortelle hva de gjør for å bidra i kampen, fra produksjon av testsett til å stille parkeringsplasser til rådighet for testing.

Han kunngjorde også at renten på studielån fjernes for å lette på den økonomiske krisen viruset har medført.

Agerer på egen hånd

En rekke steder i USA har guvernører og borgermestre på egen hånd trappet opp tiltakene for å bremse spredningen av koronaviruset, blant annet ved å stenge skoler og avlyse offentlige arrangementer.

Ifølge Bloomberg markerer en innføring av krisetilstand en snuoperasjon for Trump, som hittil har forsøkt å tone ned alvoret ved gjentatte ganger å si at viruset ikke er verre enn en vanlig influensa, og at myndighetene har full kontroll.

Demokratene presser

Demokratene har presset på for at Trump tar i bruk Stafford Act som vil frigjøre over 50 milliarder dollar i krisebistand til delstatene.

En kriseerklæring innebærer at delstatene kan be om at staten dekker 75 prosent av utgiftene til testing, medisinsk utstyr, vaksiner, personale, sikkerhet for sykehus og mye mer, ifølge et brev Demokratene sendte presidenten tidligere i uka.

Kongressen og Det hvite hus varsler samtidig at de nærmer seg en avtale om tiltak for å dempe de økonomiske konsekvensene av pandemien.

1.991 koronasmittede og 41 døde er registrert hittil i USA, men det er trolig omfattende mørketall. Ohios helsedirektør sier at det trolig er over 100.000 smittede bare i den delstaten.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Høstmarken i Randaberg er avlyst

 2. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

 3. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

 4. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om

 5. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

 6. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 1. Korona-viruset
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Koronaviruset