ANC klar for seiersfest i Sør-Afrika

Sør-Afrikas regjeringsparti ANC sikret seg 57,5 prosent av stemmene i valget på ny nasjonalforsamling.

Publisert: Publisert:

President Cyril Ramaphosa har ledet ANC fram til nok en valgseier i Sør-Afrika, men valgdeltakelsen har siden 2014 sunket fra 62 til 57 prosent. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix

  • NTB-DPA-AP
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Etter at alle stemmene er talt opp, er det klart at ANC fikk en oppslutning på 57,5 prosent – mot 62 prosent for fem år siden, viser det offisielle resultatet.

Selv om seieren er soleklar, og de andre partiene ligger langt etter, er dette det dårligste resultatet for ANC i et riksvalg siden apartheid falt for 25 år siden.

Valgdeltakelsen var på 65 prosent, noe som også utgjør et lavpunkt. I 2014 var den på 74 prosent. Det er spesielt unge velgere som har latt være å stemme. Mange av dem har mistet troen på at deres stemme vil gjøre noen forskjell.

ANC sikret seg flertall i åtte av landets ni provinser. Den demokratiske alliansen (DA), vant provinsen Western Cape.

DA fikk 20,7 prosent av stemmene, en nedgang på 1,5 prosentpoeng siden 2014. Landets tredje største parti, venstrepopulistene i De økonomiske frihetskjemperne (EFF), gjorde det på sin side langt bedre enn ved forrige valg. Partiet fikk 10,7 prosent av stemmene. For fem år siden fikk de en oppslutning på 6,3 prosent.

Valget gir ANC 230 representanter og et klart flertall i nasjonalforsamlingen. Men det er 19 færre mandater enn i 2014. DA får 84 mandater, mens EFF øker kraftig fra 25 til 44 seter.

Fredag kveld holdt flere opposisjonspartier en felles pressekonferanse i Pretoria der de sa at de muligens vil klage på valgresultatet fordi de mener at flere velgere har fått stemme to ganger.

Sørafrikanske medier meldte dagen etter valget at over 20 personer var pågrepet for å ha stemt to ganger. Valgkommisjonen har opplyst at den gransker mulige feil i valgsystemet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nå er «Lykkeland»-innspillingen i gang igjen i Stavanger

  2. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

  3. Ny klatrepark i Ryfylke til haustferien

  4. Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

  5. Stavanger først ute med nasjonal bestillingsløsning for koronatesting

  6. Risa-bil begravd i eksplosjon i vindkraftanlegg