Etterforskningen av Palme-drapet kan gå mot slutten

Det vil trolig bli satt endelig punktum for etterforskningen av Palme-drapet innen sommeren. Ifølge Aftonbladet tror etterforskerne at attentatmannen er død.

Publisert: Publisert:

Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept av en ukjent gjerningsmann på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986. Fem år tidligere var han gjest på Arbeiderpartiets landsmøte i Norge, her sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto: Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

  • NTB

Christer Pettersson ble dømt for drapet på Olof Palme i 1989, men ble frifunnet i en høyere rettsinstans noen måneder senere. Han døde i 2004. Foto: Foto: Jonas Lemberg / Pressens Bild / NTB scanpix

Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept i 1986, og etterforskningen har pågått siden.

Lederen for Palmegruppen, sjefanklager Krister Petersson, opplyser nå til SVT-programmet Veckans brott at det vil bli satt strek, enten i form av en tiltale eller at etterforskningen avsluttes.

– Jeg er positiv til å kunne presentere hva som har hendt rundt drapet og hvem som er ansvarlig for det, sier Petersson.

Ulike spor

Historiens lengste drapsetterforskning i Sverige, som har pågått sammenhengende i 34 år, kan dermed gå mot slutten.

Etterforskerne har opp gjennom årene lansert en rekke ulike spor og gjerningspersoner, men bare en gang har det resultert i tiltale. Christer Pettersson ble først ble dømt for drapet, men deretter frikjent. Han døde i 2004.

– Han er det eneste mennesket i hele verden som er frikjent for dette drapet, sa Petersson til SVT for to år siden. Også da var han overbevist om at drapet ville bli oppklart.

Ikke Christer Pettersson

Ifølge Aftonbladet har Palmegruppen konkludert med at det ikke var Christer Pettersson som sto bak attentatet mot den svenske statsministeren, men en annen navngitt mann.

– Det er snakk om en mann som har vært framme i etterforskningen, men som ikke er Christer Pettersson, skriver avisen, som viser til anonyme kilder.

Etterforskningslederen vil overfor SVT ikke svare på om de nå har peilet seg inn på en mistenkt gjerningsmann.

– Det kommer jeg ikke til å si, men den tolkningen er fri, sier han.

Pakker sammen

Dersom vedkommende ikke lenger lever og kan stilles for retten, vil etterforskningen bli avsluttet og Palmegruppen nedlagt, bekrefter Petersson.

Den såkalte Palmegruppen består nå bare av ham og fire etterforskere fra det svenske politiets nasjonale operative avdeling.

– Det kan jo hende at vi da har kommet så langt man kan håpe på, og at ytterligere etterforskning ikke vil gi noe. Det er jo en mulighet, men jeg vil ikke foregripe hva vi kommer til å legge fram i løpet av første halvår, sier Petersson.

Publisert: