Mexico vil granske El Paso-skyting som terror

Mexico vil granske massedrapet i El Paso, der åtte mexicanere ble drept, som terror og kan komme til å kreve gjerningsmannen utlevert fra USA.

Publisert: Publisert:

Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard vurderer å innlede terroretterforskning etter masseskytingen i El Paso der åtte mexicanere ble drept. Foto: John Locher / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi anser dette for å være en terrorhandling, i dette tilfellet utført på amerikansk territorium, men likevel en terrorhandling rettet mot mexicanere, sa Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard utenfor det mexicanske konsulatet i El Paso tirsdag, ifølge Reuters.

Han la til at granskingen blir den første av en slik størrelsesorden fra Mexicos side når det gjelder terrorisme på USAs territorium.

I et fire sider langt manifest som trolig ble laget av gjerningsmannen Patrick Crusius og postet på 8chan, heter det at angrepet er et svar på en latinamerikansk invasjon av USA.

22 drept

Åtte mexicanske statsborgere ble drept, og ytterligere seks ligger såret på sykehus i El Paso, som ligger på grensa til Mexico. Til sammen 22 mennesker ble drept i angrepet på en Walmart-filial i byen i helgen.

Mexicos involvering i saken mot Crusius skjer på et tidspunkt da USA og Mexico er i konflikt med hverandre om migrasjon og handel.

Men de to landene har fra tid til annen samarbeidet om kriminalsaker, og i flere tilfeller har Mexico utlevert mexicanske statsborgere som var etterlyst i USA, blant dem narkobaronen Joaquín El Chapo Guzmán, som nylig ble dømt til livstid i fengsel i New York.

Terror

Massedrapet i El Paso etterforskes i USA som innenlandsk terror, og påtalemyndigheten vurderer å tiltale den mistenkte for føderal hatkriminalitet. Den 21 år gamle gjerningsmannen risikerer dermed dødsstraff, ifølge DPA.

I Mexico undersøker statsadvokaten nå om det er mulig å sikte ham for terrorisme mot mexicanere på amerikansk jord. Det blir også sett på muligheten for å sikte dem som solgte gjerningsmannen våpenet han brukte i angrepet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Elgen ble skutt i hagen til Simon: - Jeg måtte advare kona

 2. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 3. Sandnes ble vekket av ulelyd

 4. Helt lag satt i karantene etter koronasmitte – kamper i 1. divisjon utsatt

 5. Ny runde om tvangsmulkt for hotell-hullet

 6. 55 nye tilfeller i Oslo – Helsedirektoratet er bekymret

 1. Amerikansk politikk
 2. Drap
 3. USA
 4. Mexico
 5. Skyting