Russland: – Har ikke beklaget krenking av luftrom

Russiske myndigheter nekter for at de har kommet med noen offisiell beklagelse av det Sør-Korea mener var en russisk krenkelse av sørkoreansk luftrom.

Et sørkoreansk kampfly av typen KF-16. Illustrasjonsfoto: Kim Jun-beom / Newsis / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Sør-Korea hevder et russisk overvåkingsfly krenket sørkoreansk luftrom over en omstridt øygruppe i Japanhavet tirsdag. Dette skal ha skjedd da overvåkingsflyet og to russiske bombefly deltok i en felles patrulje med to kinesiske fly for første gang i dette området.

En talsmann for Sør-Koreas president hevdet onsdag at en representant for det russiske forsvaret har beklaget hendelsen og sagt at den trolig skyldtes en teknisk feil.

Men den russiske ambassaden i Seoul hevder påstandene om den angivelige unnskyldningen ikke har rot i virkeligheten.

– Russland har ikke kommet med noen offisielle beklagelser, sier ambassadens talsmann Dmitrij Bannikov, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Avfyrte varselskudd

Forsvaret i Sør-Korea har opplyst at de sendte opp kampfly som avfyrte flere hundre varselskudd mot det russiske overvåkingsflyet tirsdag.

Partene har imidlertid kommet med en rekke motstridende opplysninger om hendelsen. Russland og Kina mener de var i sin fulle rett da de fløy over Liancourt-øyene, som Sør-Korea kaller Dokdo.

Over øyene har Sør-Korea etablert en såkalt identifikasjons-sone. Men dette er ikke det samme som territorielt luftrom, påpeker Kinas forsvarsdepartement.

En talsmann for departementet avviser at de kinesiske og russiske flyene tok seg inn i andre lands luftrom.

Russland avviser

Det russiske forsvaret har også benektet at det ble avfyrt varselskudd fra de sørkoreanske kampflyene som ble sendt opp for å møte de russiske og kinesiske flyene.

– Hadde de russiske pilotene identifisert en slik trussel, ville de umiddelbart ha kommet med en passende respons, sa generalløytnant Sergej Kobylasj tirsdag, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Også Japan gjør krav på den omstridte øygruppa. Japanske myndigheter har protestert mot at sørkoreanske kampfly avfyrte varselskudd i det Japan anser som japansk luftrom.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

  2. Når kommer vinteren, egentlig?

  3. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

  4. Røykutvikling i bygg i Sandnes sentrum

  5. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)

  6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen