EU skyver viktige beslutninger foran seg

De store gjennombruddene uteble på EUs toppmøte i Brussel. Men svært vanskelige saker kom på bordet, og de forsvinner ikke. 

EUs president Donald Tusk i samtale med Tysklands statsminister Angela Merkel på EU-toppmøtet i Brussel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag morgen startet stats- og regjeringssjefene dag to av toppmøtet med en diskusjon om arbeidsplanen for de to kommende årene.

Den forteller mye om hvilke floker EU må vikle seg ut av i månedene og årene som kommer. På listen er reform av pengeunionen, reform av asylsystemet og nye handelsavtaler. Saker som splitter medlemslandene dypt.

Det er nettopp de mest betente spørsmålene som er satt opp på arbeidsplanen, forklarte EUs president Donald Tusk da han møtte pressen etterpå.

– Det er sunt med konfrontasjoner, så lenge de er respektfulle og hjelper oss gå framover, sa han.

Diskusjon om Tyrkia

På toppmøtet ble flere vanskelige saker diskutert, men uten at de europeiske lederne klarte å skjære igjennom.

Tysklands statsminister Angela Merkel tok initiativ til en diskusjon om forholdet til Tyrkia. Den ble beskrevet som lang og grundig.

Stats- og regjeringssjefene tok ingen formelle beslutninger, men ble enige om å gi EU-kommisjonen i oppgave å vurdere om pengehjelpen som Tyrkia får på grunn av sin status som kandidatland, bør kuttes. Alternativt kan deler av pengehjelpen sluses i andre retninger, for eksempel til frivillige organisasjoner i landet.

Dilemma

Bakteppet er den politiske utviklingen i Tyrkia under president Recep Tayyip Erdogan. Det er bred enighet i EU om at denne går i feil retning.

– Vi ønsker å holde døra åpen for Ankara, men de nåværende realitetene i Tyrkia gjør dette vanskelig, sa Tusk etter toppmøtet.

Noen land, deriblant Danmark og Østerrike, mener situasjonen er så alvorlig at EU bør avslutte medlemskapssamtalene med Tyrkia. Andre vegrer seg for å gå så langt. Det skyldes ikke minst flyktningavtalen som EU har inngått med Tyrkia.

– Alle vet hva situasjonen er. Forholdet er ikke akkurat fantastisk, sier en EU-kilde anonymt om diskusjonene.

– Den generelle holdningen er likevel at det ikke er aktuelt å kutte båndene nå. Vi trenger en dialog med Tyrkia, sier kilden.

Skatt for nettselskaper

Et annet spørsmål som ble ivrig diskutert, var skattereglene for store nettselskaper.

Her har Frankrikes president Emmanuel Macron tatt til orde for en kraftig oppstramming av regelverket. Han mener nettselskapene betaler altfor lite skatt i dag.

– Jeg tror ikke på at Google, Facebook og andre vil flykte hvis vi får et felles skattesystem. Det er ikke sant. Det som derimot er sant, er at noen medlemsland vil tape penger på kort sikt. Det skyldes at de har spekulert nettopp i forskjeller på skattenivå, sa Macron da han møtte pressen etter toppmøtet.

Kompromissløsning

Macron ble skubbet tilbake av andre ledere. Flere andre land, med Irland i front, er svært skeptiske til å øke skattene.

Kompromisset er at EU-kommisjonen skal jobbe videre med saken og legge fram nye skatteforslag tidlig i 2018. Samtidig pågår en prosess i samarbeidsorganisasjonen OECD der målet er å få på plass et globalt skattesystem for sektoren.

Statsminister Erna Solberg (H) følger diskusjonene med interesse. Hun sier seg enig med dem som mener et felles OECD-system ville vært det beste.

– Men du må begynne et sted, sier Solberg til NTB.

– Derfor syns jeg det er greit at EU begynner, for EU kan også være med på å presse fram en OECD-prosess, sier hun.

Les også

  1. EU-razzia mot BMW

  2. Macron mener Trump samler Europa

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Sandnes-mann tiltalt for ulov­lig handel med 2,4 tonn konge­krabber

  2. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

  3. Den tidligere fotball­proffen kjører ti timer for å se datteren spille for Sand­viken

  4. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

  5. – Alec Baldwins skyte­ulykke kunne ikke skjedd på et europeisk film­sett

  6. Reagerer på «urett­fer­dige» regler: – Veldig merkelig