Nytt høyresjokk i Europa: Tsjekkia

Partiledelsen i ANO, med Andrej Babis i spissen, kunne glede seg over en voldsom framgang under valget i helgen.

Det tsjekkiske valget endte med valgskred til Andrej Babis’ liberalpopulistiske ANO. Han vil drive landet som et selskap.

  • Peter Wivel
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Under helgens valg i Tsjekkia rullet den populistiske bølgen videre i Øst-Europa. Nasjonalpopulistiske partier har nå regjeringsmakten i Ungarn og Polen, og ligger an til å få den i Østerrike. Nå følger en brakseier til ANO, «Bevegelsen av misfornøyde borgere», som forkortelsen betyr.

Partiet ledes av landets nest rikeste mann, Andrej Babis. Partiet stakk av med nesten 30 prosent av stemmene – en fremgang på 11 prosentpoeng. Partiet kan beskrives som liberalpopulistisk i likhet med Viktor Orbans ungarske regjeringsparti Fidesz, som Babis beundrer.

Et annet liberalpopulistisk og ekstremt fremmed- og islamfiendtlig parti, Frihet og direkte demokrati (SPD) under ledelse av den tsjekkisk-japanske forretningsmannen Tomio Okamura, fikk snaut 11 prosent.

Babis har ikke rent flertall i underhuset i Praha og må danne koalisjonsregjering. En mulighet er å fortsette den avtroppende koalisjonen, som ble ledet av Sosialdemokratene (CSSD) med ANO og Kristendemokratene (KDU-CSL) som partnere, men nå med ANO som leder.

Den løsningen anbefaler Freedom House, en renommert amerikansk tankesmie som overvåker demokrati og menneskerettigheter. Freedom House fraråder på det sterkeste at ANO prøver å danne regjering med Frihet og direkte demokrati, som har smale bånd til Marine Le Pens Front National i Frankrike.

– Populistiske og illiberale krefter har fått fotfeste innenfor landets grenser, advarer Freedom House, som mener at landets demokrati svekkes, ikke minst på grunn av Babis aktiviteter.
Bl.a. har Babis som Tsjekkias ukronede mediekonge latt sine egne blader og TV-kanaler formidle budskapene hans. Babis’ forretningsimperium har bidratt med tosifrede millionbeløp til valgkampen hans.
I tillegg mottok Babis’ største selskap, Agrofert, mer i statsstøtte enn de betalte i skatt i perioden da Babis var finansminister.
I Tsjekkia beskrives Andrej Babis som «oligark». Umiddelbart etter kommunismens fall overtok han arbeidsplassen sin, dets statlige selskapet Petrimex, og forvandlet den til gullgruven Agrofert. Det samme mønsteret har man sett i Russland.

Andrej Babis er Tsjekkias nest rikeste mann. Men han risikerer fengselsstraff.

«Kampen mot innvandring»

Babis er selvskreven til posten som statsminister, hvis han ikke – på grunn av overhengende kriminelle anklager – i stedet velger å spille «grå eminense» og lede landet etter polsk mønster. Som kjent styrer Jaroslaw Kaczinsky, lederen av det polske regjeringspartiet PiS, landet sitt uten selv å inneha en ministerstilling.

På valgkvelden lørdag lovet Babis velgerne sine at han sammen med sine partnere i det såkalte Visegrad-samarbeidet – nemlig Ungarn, Polen og Slovakia – og med forventet støtte fra den kommende konservative regjeringen i Østerrike, vil presse EU til å forsterke «kampen mot innvandring», som var et hovedtema i den nå overståtte valgkampen.

I Tsjekkia spiller flyktninger og innvandrere en like stor rolle i den politiske debatten som de spiller en minimal rolle i samfunnet. Mens Babis’ viktigste avis, den opplagssterke Mladá Fronta Dnes, på forsiden kunne fortelle sine lesere at «en flodbølge på 200.000 flyktninger ruller innover Den tsjekkiske republikk», ga landet i 2016 asyl til 148 søkere, mens 302 fikk midlertidig oppholdstillatelse.
Med et klart formål om å bevæpne borgerne mot muslimer flyktninger fra Syria og Irak vedtok underhuset i juni med 139 stemmer mot 9 å lempe ytterligere på landets våpenlovgivning, i direkte konflikt med EUs forsøk på å stramme inn våpenlovene i unionen. 300.000 private av en befolkning på 10 millioner er ifølge statistikken i besittelse av 800.000 skytevåpen.

Store omveltninger

I Tsjekkia er det ikke «skuffede» eller «forsømte» velgere som stemmer populistisk. Etter Polen er Tsjekkia den største nettomottakeren av milliardstøtte fra EU. Arbeidsledigheten er den minste i EU, og vekstraten en av de høyeste. Landets borgere har aldri vært så fornøyde med situasjonen som nå, viser en tsjekkisk meningsmåling.

Lørdag forsikret Babis velgerne om at han ikke akter å «hule ut» det tsjekkiske demokratiet. Hans versjon byr imidlertid på store omveltninger. Han vil avskaffe det tsjekkiske overhuset, hvor grunnlovsendringer skal vedtas med 3/5 flertall. Han vil halvere antallet medlemmer av underhuset og innføre flertallsvalg i enkeltkretser som i Storbritannia. Tsjekkia skal drives som et selskap, noe Freedom House bestemt fraråder.

Risikerer ti års fengsel

Under alle omstendigheter var Babis’ velgere likegyldige til at han i fjor fikk opphevet sin parlamentariske immunitet. Han risikerer ti års fengsel hvis statsadvokaten får ham bedrageridømt for at et av selskapene hans har snyltet til seg EU-subsidier på 17 millioner kroner.

Det betød heller ingenting at slovakisk høyesterett for 11 dager siden annullerte tidligere rettsavgjørelser som avviste mistanker om at den nå 58 år gamle Babis som ung var angiver for Tsjekkoslovakias politiske politi, StB, under dekknavnet «Bures». Forholdet avsløres i 12 offentliggjorte dokumenter, og hovedvitner som hadde prøvd å renvaske Babis ble av høyesterett erklært «utroverdige».
Saken ble ført i Slovakia, hvor Babis er født og oppvokst, før landet i 1993 ble selvstendig. Babis påstår at StB-dokumentene ikke angår ham, og at han personlig ikke ante at han i 1980 ble meldt inn i det daværende tsjekkoslovakiske kommunistpartiet.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Tsjekkia
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. KDU

Mest lest akkurat nå

  1. – Julebordsesongen er nå avlyst

  2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

  3. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

  4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

  5. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

  6. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger