Russisk journalist drept i Moskva

<p> Den kjente russiske journalisten og menneskerettsforkjemperen Anna Politkovskaja er funnet skutt og drept i hjemmet sitt i sentrum av Moskva.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

En nabo skal ha funnet journalisten død i heisen i bygningen hun bodde i i den russiske hovedstaden. Ifølge politikilder fant politiet en pistol og ammunisjon i heisen.

Anna Politkovskaja markerte seg som en uredd kritiker av de russiske regjeringsstyrkenes overgrep mot befolkningen i Tsjetsjenia og var kjent for sine kritiske reportasjer om krigføringen i utbryterrepublikken.

Drapstruet

Menneskerettsforkjemperen er blir utsatt for gjentatte drapstrusler for sitt arbeid i Tsjetsjenia.

I 2002 fungerte hun som mekler da tsjetsjenske opprørere tok flere hundre gisler på Dubrovka-teateret i Moskva. Politkovskaja ble involvert i forhandlingene etter ønske fra gisseltakerne, men gisselaksjonen endte i tragedie da russiske styrker sprøytet giftig gass inn i salen. Gisseltakerne døde, men det gjorde også 126 av gislene.

Politkovskaja var imidlertid ikke i stand til å dekke gisseldramaet i Beslan i 2004 ettersom hun lå på sykehus med matforgiftning. Det ble den gang hevdet at russiske myndigheter aktivt hadde hindret henne i å nå fram til Beslan.

Anerkjent

Hun har fått stor anerkjennelse for arbeid for menneskerettigheter i utbryterrepublikken og har høstet flere utmerkelser. Blant annet mottok hun Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris i 2003 og Olof Palme-prisen i Sverige i 2004. Den uavhengige journalisten rapporterte blant annet for nyhetsmagasinet Novaja Gazeta, og hun har gitt ut boken «En reise i helvetet», hvor hun skriver om sine erfaringer fra Tsjetsjenia.

Publisert: