Kim Jong-uns bror drept i angivelig attentat

Halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble tirsdag angrepet på flyplassen i Kuala Lumpur, angivelig med gift. Han døde på vei til sykehus.

En TV-skjerm på en jernbanestasjon i Seoul viser tirsdag Kim Jong-nam, Nord-Koreas leders eldre halvbror.
 • Ann Fredriksen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sørkoreanske medier har meldt at Kim Jong-nam ble forgiftet av to kvinnelige agenter i Malaysia. Skildringene av drapsmetoden spriker. 

Ifølge de sørkoreanske mediene ble han stukket med en giftsprøyte, BBC skriver at en kvinne la et tørkle dynket i kjemikalier over ansiktet hans, mens en malaysisk tjenesteperson sier til nyhetsbyrået AP at 46-åringen ble angrepet med en kjemikaliespray. 

I dette arkivfotoet fra 4. mai 2001, går mannen som trolig er Kim Jong-nam, eldste sønn av daværende leder i Nord-Korea Kim Jong-il, ut av en politibil på Narita internasjonale flyplass, nordøst for Tokyo.

-Nordkoreanske agenter

De to kvinnene stakk fra flyplassen i en drosje straks etter angrepet, melder den sørkoreanske fjernsynskanalen TV Chosun. TV-kanalen siterer en rekke ikke navngitte regjeringskilder som sier at kvinnene antas å ha vært nordkoreanske agenter.

Kim skal selv ha oppsøkt en informasjonsskranke der han klaget over smerter og ba om hjelp. Derfra ble han fraktet til flyplassens klinikk, før han døde på vei til sykehuset. 

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap slo nordkoreanske agenter til i det ubevoktede tidsrommet fra Kim forlot sikkerhetsvaktene sine til han var innsjekket på flyplassen.

Bodde i utlandet

Kim Jong-nam og Kim Jong-un er begge sønner av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il, men de har forskjellige mødre.

Den eldste broren ble tilsidesatt da han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der. Siden har han bodd i utlandet, stort sett i den kinesiske autonome regionen Macau, men også i Singapore og Malaysia.

Kim Jong-nam har tidligere sagt til en japansk avis at han er motstander av landets maktdynasti, og han var kjent som reformtilhenger. Lillebror Kim Jong-un overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.

Flere henrettelser

Hvis dødsfallet blir bekreftet av Nord-Korea, vil det være det mest profilerte drapet i regimet siden Kim Jong-un i desember 2013 henrettet sin onkel Jang Song-thaek. Onkelen ble regnet som Nord-Koreas nest mektigste mann.

Ifølge regjeringen i Sør-Korea henrettet regimet også en viseutdanningsminister i 2016 og forsvarsministeren i 2015.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at det er klar over meldingene om at Kim Jong-nam er død, men det ønsker ikke å kommentere saken.

Ifølge Mark Tokola, som er visepresident ved Koreas økonomiske institutt, vil det være overraskende hvis Kim Jong-nam ikke ble drept på ordre fra sin bror, ettersom regimet angivelig har forsøkt å ta livet av ham tidligere.

Selv om det ikke er noe som tyder på at storebroren ville gjøre noe forsøk på å styrte Kim Jong-un, fungerte han som et lederalternativ for dem som ønsket å bli kvitt den nåværende lederen.

Les også

 1. Nord-Korea provoserer med ny atomprøvesprengning

 2. Nord-Korea: - Prøvesprengte i selvforsvar mot USA

Publisert:
 1. Kim Jong-un
 2. Nord-Korea

Mest lest akkurat nå

 1. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 2. Ole Kallelid er død

 3. Kurt Kristensen er død

 4. Høyt der oppe er det både bad, kjøkken, terrasse og myke senger

 5. Møt sju stamgjester i Stavanger: – Livet blir litt kjedeligere uten

 6. Pfizer ønsker årlig vaksine framfor påfylling