Rettssak mot 94 år gammel SS-vakt

En 94 år gammel mann som var SS-vakt ved en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, er stilt for retten i Tyskland.

Publisert: Publisert:

Den tiltalte 94-åringen holdt rundt spaserstokken sin i retten i Münster tirsdag. Foto: Guido Kirchner / DPA / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En gruppe tyske soldater fra SS fotografert i 1941. Fremdeles stiller Tyskland overlevende nazister for retten for medvirkning til massedrap under andre verdenskrig. Arkivfoto: NTB / NTB scanpix

Tiltalen ble lest opp da rettssaken begynte i byen Münster tirsdag. Johann Rehbogen er anklaget for å ha medvirket til massedrap.

Rettssaken er symbolsk viktig siden Tyskland kjemper mot klokken for å stille overlevende nazister for retten før den siste krigsgenerasjonen dør ut.

Rehbogen, en landskapsarkitekt som blant annet har jobbet for den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, var vakt ved konsentrasjonsleiren Stutthof mellom juni 1942 og september 1944. Han var 18 år da han begynte i jobben.

Stutthof var ikke en utryddelsesleir, men likevel ble titusener av mennesker drept der. Blant fangene var det jøder, polske krigsfanger og en rekke andre grupper.

Noen av fangene ble plassert i gasskamre, mens andre fikk dødelige injeksjoner av bensin rett i hjertet. Det forekom også at fanger sultet i hjel eller ble tvunget ut om vinteren uten klær.

Det finnes ikke bevis som knytter Rehbogen direkte til noen av drapene. Påtalemyndigheten mener likevel at han må ha visst om dem.

94-åringen har innrømmet at han jobbet i leiren, men nekter for å ha visst om eller vært med på drap. Den tyske leiren Stutthof lå utenfor byen Danzig, som etter krigen ble innlemmet i Polen og skiftet navn til Gdansk.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Den savnede gutten i Geiranger er funnet omkommet

 2. Han mistet troen på kirken og Gud – men nå vil han bli prest

 3. Politi­mann under etter­forsk­ning går av med pensjon lørdag

 4. Pærebrann påvist i Strand

 5. – Orga­nisa­sjonen har blitt et diktatur

 6. De kan nesten ikke tro at kommunen vil bygge «en egen plass» for de rusavhengige

 1. Andre verdenskrig
 2. Tyskland
 3. Nazisme
 4. Polen
 5. Jødehat