Manaforts forsvarere gyver løs på aktoratets stjernevitne

Forsvareren til Donald Trumps valgkampleder Paul Manafort gjør alt han kan for å svekke troverdigheten til Manaforts tidligere medarbeider Rick Gates.

Tegning fra rettssalen der forsvarsadvokat Kevin Downing (t v) stiller Rick Gates spørsmål om hans troverdighet, mens tiltalte i saken, president Donald Trumps valgkampleder Paul Manafort (nederst til venstre) Illustrasjon: Dana Verkouteren / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I rettssaken mot Manafort har hans tidligere høyre hånd brettet ut om hvordan de to hadde 15 kontoer utenlands for å skjule millioner av dollar fra skattemyndighetene. Han har også forklart seg i detalj om en rekke kriminelle handlinger de to skal ha vært involvert i sammen.

I retten tirsdag gikk Manaforts forsvarer Kevin Downing hardt ut mot Gates for å framstille ham som en notorisk løgner og bedrager. For å svekke firebarnsfarens troverdighet framtvang de innrømmelser om utroskap i ekteskapet og at han hadde stjålet penger fra sjefen.

Rettssalen i Alexandria i delstaten Virginia var fullpakket da Gates ankom for krysseksaminering.

Kan slippe straff

46-åringen har erkjent straffskyld for flere punkter og samarbeider med myndighetene. Han har blant annet beskrevet hvordan han hjalp Manafort å unngå skatter i USA på millioner av dollar som var opptjent gjennom å selge politiske konsulenttjenester i Ukraina.

Juryen, som består av seks menn og seks kvinner, fikk tirsdag se Downing presse Gates til å innrømme at han ved å samarbeide med aktoratet har unngått en fengselsdom på mellom 50 og 100 år. Han vil i stedet kunne slippe unna fengselsstraff og bli løslatt på prøve. Endelig straffutmåling er opp til dommeren i saken.

Unngikk Manafort

Deretter ble Gates presset til å innrømme at han har stjålet flere hundre tusen dollar fra Manafort ved å sende inn bilag for fiktive, personlige utlegg. Ikke minst måtte han stå til rette for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold, med en egen leilighet i London som han benyttet til sidesprangsaktiviteten.

Gates unngikk å møte blikket til Manafort, som stirret ham i senk under utspørringen.

– Etter alle løgnene du har fortalt, og bedrageriet du har begått, forventer du at juryen skal tro på deg, spurte Downing.

– Jeg er her for å fortelle sannheten, lød svaret.

Publisert:
  1. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

  1. Ole Kallelid er død

  2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

  3. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

  4. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

  5. Slik så Bjarne ut etter joggeturen

  6. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene