Regimet i Nord-Korea hevder å ha nådd atom-mål

Nord-Korea hevder landet har nådd målet om å bli en atommakt. Dette åpner en liten mulighet for dialog, tror eksperter.

USAs president Donald Trump (t.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Evan Vucci/Wong Maye-E / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Sørkoreanske soldater i Seoul kikker på en TV-sending om Nord-Koreas siste rakettoppskyting. Nyheten ble presentert av tidligere sjefs-nyhetsoppleser Ri Chun-hee på nordkoreansk TV. Foto: AP/NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Etter to og en halv måned hvor det har vært forholdsvis stille fra Nord-Korea, har landet igjen testet en langtrekkende militær rakett.

Den pensjonerte tidligere sjefs-nyhetsoppleseren Ri Chun-hee ble kalt inn for å offentliggjøre nyheten. Hun dukker i dag kun opp på nordkoreanske TV-skjermer ved spesielle anledninger.

– Kim Jong-un har med stolthet erklært at vi endelig har fullført det store, historiske arbeidet med å ferdigstille statens atomstyrker, sa Ri med dramatisk røst.

I tillegg har Nord-Koreas diktator Kim Jong-un slått fast at landet nå er en «rakettmakt».

– Truer ingen

I en nordkoreansk uttalelse heter det videre at landets våpen ikke truer noen så lenge Nord-Koreas interesser ikke krenkes.

– Dette er vår høytidelige erklæring, heter det i uttalelsen.

Ordbruken skiller seg fra de stadige truslene som Nord-Korea har kommet med tidligere. Den amerikanske statsviteren Melissa Hanham mener det kan virke som nordkoreanerne prøver å roe ned situasjonen.

Twitter skriver hun at Nord-Korea kanskje forsøker å si at de har oppnådd det de ønsker – så lenge andre land behandler dem slik de ønsker å bli behandlet.

Hanham understreker at det bør gjøres diplomatiske forsøk på å løse konflikten, selv om det ikke er sikkert at slike forsøk vil lykkes.

– Mulig å lete etter løsning

Også Troy Stangarone fra den amerikanske tankesmia Korea Economic Institute of America mener det nå kan være en mulighet for dialog.

– Nord-Korea har tidligere gitt uttrykk for at de bare vil forhandle når våpenprogrammet er fullført. Så det kan være en mulighet for å lete etter en diplomatisk løsning med regimet nå, sier han.

Stangarone understreker at Nord-Koreas siste rakettest må tas på alvor. Landets ledere hevder den nye raketten kan nå hele USA, og Stangarone mener det virker som dette stemmer.

Den nye raketten skal tirsdag ha nådd en høyde på 4.400 kilometer over jordoverflaten. Hadde den fulgt en flatere bane, ville den trolig kunnet nå helt til østkysten av USA.

Tviholder på våpnene

Niklas Swanström, som leder tankesmia ISDP i Sverige, mener testen er et enormt framskritt for Nord-Korea og landets arbeid med å utvikle våpen.

– Hvis Nord-Korea kan gå ut og si at de har kapasitet til å nå USA, kan det muligens føre til bedre muligheter for dialog, sier han til nyhetsbyrået TT.

Han påpeker samtidig at det er lite trolig at Nord-Korea vil være villig til å gi fra seg rakettene og atomvåpnene de nå har skaffet seg. Så eventuelle samtaler og forhandlinger vil trolig måtte handle om andre ting.

Etter tirsdagens rakettoppskyting sa USAs president Donald Trump at han vil «ta seg av» situasjonen, uten å utdype dette nærmere.

Tidligere har Trump truet med å angripe Nord-Korea hvis ikke landet stanser sitt arbeid med å utvikle atomvåpen og raketter. Nordkoreanerne hevder på sin side at de må ha slike våpen for å skremme USA fra å angripe dem.

Les også

Nord-Korea provoserer med langdistanseoppskyting – Trump lover grep

Les også

Flukten fra det lukkede landet


Nord-Koreas missiltester i 2017:

 • I mars avfyrte Nord-Korea fire ballistiske missiler i det landet sa var en øvelse på et angrep på amerikanske baser i Japan.
 • I mai avfyrte landet en ballistisk missil som fløy 700 kilometer før den landet i Japanhavet. Analytikere mener den hadde kapasitet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.
 • I juli ble det ved to anledninger avfyrt et ballistisk missil, som begge landet i Japanhavet. Analytikere anslår rekkevidden til å være 6,700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang opplyser at det dreier seg om en interkontinental ballistisk missil av typen Hwasong-14.
 • 29. august avfyrte Nord-Korea nok et missil. Det gikk i bane over Japan før det landet i Stillehavet.
 • 15. september ble et nytt missil skutt opp fra Pyongyang. Det fløy over den japanske øya Hokkaido og landet i Stillehavet 2.000 kilometer fra land. Ifølge Sør-Korea fløy missilet 3.700 kilometer med en høyde på 770 kilometer.
 • 29. november: Et interkontinentalt ballistisk missil ble skutt opp sør i landet. Missilet fløy om lag 1.000 kilometer før det trolig styrtet i Japanhavet, innenfor Japans økonomiske sone. Pyongyang opplyste senere at missiltesten av typen Hwasong-15 var vellykket, og at missilet kan nå hele USAs fastland.
 • I tillegg til missiltestene nevnt ovenfor, prøvesprengte Nord-Korea det landet selv hevder var en hydrogenbombe 3. september. Et jordskjelv ble målt til styrke 6,3 ved Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning.
 • 23. september 2017: Et jordskjelv med styrke 3,4 ble målt i nærheten av Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Kinesiske og sørkoreanske eksperter er uenige i om skjelvet kunne stamme fra en eksplosjon.

Les også

 1. Ballistiske raketter, kort forklart

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea
 3. Kim Jong-un
 4. USA
 5. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

 2. Ole Kallelid er død

 3. Slik så Bjarne ut etter joggeturen

 4. Endelig hjemme: Når stambarens navn er tatovert på låret, da mener du alvor

 5. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 6. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene