Zodiac-drapsmannens kryptiske beskjeder er dechiffrert

Etter over 50 år er den såkalte zodiac-drapsmannens kryptiske beskjeder til amerikanske medier nå endelig dechiffrert.

Zodiac-mannen er en av USA best kjente seriedrapsmenn, som terroriserte San Francisco-området på slutten av 1960-tallet. Det er aldri fastslått hvem han var. Foto: AP / NTB

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Den såkalte Zodiac-mannen er en av USAs best kjente seriedrapsmenn, og historien om ham har vært gjenstand for bøker, filmer, serier og TV-program.

Det er aldri fastslått hvem han var, men på slutten av 1960-tallet sto han bak minst fem drap i San Francisco-området i California. Selv hevdet han å ha stått bak 37 drap, og han skal også ha inspirert andre seriedrapsmenn i USA.

Ofrene var unge, flere av dem par som var ute på romantiske utflukter. Et av parene var på sin første date, et annet var på utflukt ved en innsjø.

Dette brevet fra den såkalte zodiac-drapsmannen har kryptologientusiaster nå lyktes med å knekke koden til og gjøre forståelig. Foto: AP / NTB

I 1969 sendte den antatte drapsmannen flere brev til avisa San Francisco Chronicle, blant annet bestående av 340 symboler.

En lærer og kona hans greide i 1969 å avkode ett av brevene, der drapsmannen skrev «jeg liker å drepe, for det er så gøy» og undertegnet med «Zodiac».

Det skulle ta 50 år før en australsk matematiker, en belgisk logistiker og en amerikansk webdesigner lyktes med å knekke koden i ytterligere ett brev.

Ifølge de tre kryptologi-entusiastene benyttet drapsmannen et kodesystem som er å finne i en kryptografimanual utviklet av det amerikanske forsvaret på 1950-tallet.

– Jeg håper at dere har det gøy når dere forsøker å ta meg, heter det i brevet.

– Jeg er ikke redd for gasskammeret, for det kommer til å sende meg til paradis og nå har jeg nok slaver der som kan jobbe for meg, skriver drapsmannen videre, åpenbart med henvisning til menneskene han har drept.

Publisert:
  1. Drap
  2. Krim
  3. USA

Mest lest akkurat nå

  1. Ny Høyre-plan: Tre til seks kommuner i Rogaland, sammenslåing og tvang

  2. Smitte ved Sandnes-skole - holder stengt fredag

  3. Ordførerne diskuterer koronatiltakene fredag

  4. Teslaen oppdaget tyvene mens eieren lå og sov

  5. Katten Molly ble tatt fra nabolaget og gitt til Dyrebeskyttelsen

  6. Nå er milliardprosjektet i gang. Det blir trangt