Titusenvis demonstrerte i Minsk – over 100 pågrepet

Flere titusener opposisjonelle hviterussere har demonstrert i Minsk og andre byer for sjette søndag på rad. Over 100 ble pågrepet.

Demonstranter klapper for en av talerne under opposisjonens "rettferdighetsmarsj" i Minsk søndag. Foto: TUT.by / AP / NTB

  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:

En demonstrant med det gamle hviterussiske nasjonalflagget foran en politiblokade i Minsk søndag. Foto: TUT.by / AP / NTB

En kvinne går gjennom politiets sperringer i Minsk søndag. Foto: TUT.by / AP / NTB

Da hviterussiske demonstranter samlet seg i Minsk for sjette søndag på rad, var det ved minnestedet for andre verdenskrig. Foto: TUT.by / AP / NTB

Politiet pågriper en demonstrant under søndagens demonstrasjon. Ifølge nyhetsbyrået DPA har også uniformerte menn i finlandshetter begynt å pågripe folk og dytte dem inn i fangetransportbiler. Foto: TUT.by / AP / NTB

Sikkerhetsstyrkene var tungt til stede i sentrum av Minsk, hvor de hadde møtt opp med militære kjøretøy og en vannkanon.

Demonstrantene samlet seg med røde og hvite protestflagg seg til en «marsj for rettferdighet» der de igjen krevde Aleksandr Lukasjenkos avgang.

Opposisjonsavisa Nasja Niva anslår at 150.000 møtte opp, mens flere uavhengige medier opererer med anslag på «titusenvis».

«Feiginger»

Demonstrantene bar på plakater med budskap som «Kom deg ut!» og «Feiginger banker opp kvinner».

– Europa kommer ikke til å hjelpe oss med å bli kvitt Lukasjenko, folket må selv fjerne ham, sier en 60 år gammel pensjonert lærer som forteller at hun har demonstrert hver uke.

Flere hundre politifolk og soldater hadde også møtte opp. Soldater i kampuniform væpnet med automatvåpen holdt vakt i sidegater og ved Republikkpalasset mens folk strømmet til sentrum av Minsk til fots.

Stengt T-bane

Myndighetene stengte i forkant metrostasjonene i sentrum av hovedstaden og reduserte internettdekningen.

I kveldstimene støtte opprørspoliti med skjold sammen med demonstranter etter å ha pågrepet et mindre antall i starten.

Menneskerettsgruppa Viasna sier minst 80 ble pågrepet i Minsk og 47 i andre byer.

Hundrevis pågrepet i kvinnemarsj

Dagen før ble 415 mennesker pågrepet i Minsk, der demonstranter holdt en ny kvinnemarsj i protest mot Lukasjenko, opplyser innenriksdepartementet. 15 ble pågrepet i andre byer lørdag. Til sammen 385 er løslatt, ifølge departementet.

– Jeg håper ikke dette dør ut. Vi kommer ut hver gang, og det er slikt et friskt pust, sier 33 år gamle Maksim Karpov og tilføyer:

– Alt dette gir oss styrke til å kjempe videre.

I byen Brest sørvest i landet opplyser politiet at de skjøt tåregass mot demonstranter under gatekamper.

Omstridt valg

Protestbølgen brøt ut etter den autoritære presidentens omstridte valgseier i august.

Utfordreren fra opposisjonen, Svetlana Tikhanovskaja, erklærte også seier i presidentvalget.

Offisielle resultater ga Lukasjenko 80 prosent av stemmene i valget 9. august, men opposisjonen og noen valgfunksjonærer sier resultatene er manipulert.

EU anerkjenner ikke valgresultatet og har varslet sanksjoner. Mandag skal Tikhanovskaja møte utenriksministrene i EU-landene og besøke unionens folkevalgte forsamling i Brussel.

Flere fremtredende medlemmer av opposisjonen er fengslet, mens andre er blitt tvunget ut av landet. Tusenvis av demonstranter er blitt pågrepet.

Publisert:
  1. Hviterussland
  2. Minsk

Mest lest akkurat nå

  1. 47 nye koronasmittede i de fire kommunene på Nord-Jæren

  2. «Klovnen er borte»

  3. Per Inge Torkelsen er død

  4. Hvordan kommer du til å huske Per Inge Torkelsen?

  5. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre

  6. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune