Siste nytt om maktskiftet i USA

Festet innlegg
Biden: Er lei av Trump
17. februar 2021 kl 21:07NTB
DEL
President Joe Biden er lei av å snakke om forgjengeren i Det hvite hus. Foto: AP / NTB

President Joe Biden er lei av Donald Trump, medga han under et folkemøte arrangert av CNN i Wisconsin.

Etter lengre tids taushet, blant annet som følge av å ha blitt utestengt fra Twitter og Facebook, langet Trump tirsdag ut mot Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

Da president Joe Biden under et folkemøte i Wisconsin ble bedt om å kommentere utspillet, svarte han med et gjesp.

– Jeg er lei av å snakke om Donald Trump, jeg vil ikke snakke mer om ham, var Bidens korte kommentar.

Siste innlegg
Har du spørsmål om maktskiftet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Spør her
  • NTB
    DEL
    Trump-allierte granskes etter kongressopptøyene
    Kongressen i Washington er fortsatt omgitt av høye gjerder etter opptøyene i januar. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

    Roger Stone og Alex Jones er blant kjente høyreradikale som USAs justisdepartement gransker for medvirkning til opptøyene i Washington i januar.

    Etterforskerne forsøker å finne ut om Stone, Jones og andre med nære bånd til tidligere president Donald Trump kun inspirerte dem som brøt seg inn i Kongressen, eller om de selv medvirket til angrepet.

    Stone ble dømt til fengsel i forbindelse med etterforskningen av Russlands påvirkning av valget i 2016, men ble benådet av Trump.

    Jones er grunnlegger av Infowars, en nettside som sprer en rekke konspirasjonsteorier, blant annet om at skoleskytingen i Sandy Hook var juks, spilt av skuespillere.

    En tredje som granskes, er Ali Alexander som selv sier at han er grunnlegger av gruppa Stop the Steal, som støtter opp om Trumps påstand om at han er presidentvalgets egentlige vinner.

    Alle tre støtter åpent opp om Trumps grunnløse påstander om at valget er stjålet fra ham, og de har også nære bånd til høyreekstreme og hvit-nasjonalistiske grupper som Proud Boys og Oath Keepers.

    Jones var aktivt til stede i menneskemengden utenfor Kongressen og oppildnet demonstrantene med høyttaler.

    Etterforskningen er ennå i et tidlig stadium og granskerne sier de ikke har bevis nok til å tiltale dem. De erkjenner også at grunnlovens paragrafer om ytringsfrihet gjør det lite sannsynlig at det blir tatt ut tiltale.

  • NTB
    DEL
    Biden ringte Netanyahu
    Etter én måned i Det hvite hus ringte president Joe Biden til Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Dette bildet er fra da de to møttes i 2010. Foto: AP / NTB

    President Joe Biden hadde onsdag en timelang telefonsamtale med Benjamin Netanyahu, opplyser den israelske statsministerens kontor.

    Netanyahu hadde et svært godt forholdt til president Donald Trump. At det gikk en hel måned før Biden ringte, gikk derfor ikke upåaktet hen.

    Onsdagens samtale mellom de to lederne var imidlertid «vennskapelig og svært varm», ifølge Netanyahu.

    Ifølge den israelske avisen Haaretz snakket de to blant annet om «fredsprosessen i Midtøsten, trusselen fra Iran og andre regionale sikkerhetsutfordringer».

  • NTB
    DEL
    Kommisjon skal granske stormingen av Kongressen
    En uavhengig kommisjon skal granske stormingen av Kongressen og politiets og sikkerhetsmyndighetenes håndtering både før og under det som skjedde, opplyser Demokratenes leder i Kongressen, Nancy Pelosi. Foto: AP / NTB

    Demokratene vil la en uavhengig kommisjon granske stormingen av Kongressen.

    Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, opplyser at kommisjonen vil bli opprettet etter samme modell som kommisjonen som gransket terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

    Ifølge Pelosi skal kommisjonen også granske politiets og sikkerhetsmyndighetenes håndtering av hendelsene 6. januar, da fanatiske Donald Trump-tilhengere stormet kongressbygningen i et forsøk på å hindre at Joe Biden formelt ble utropt til president.

    Trump ble stilt for riksrett, anklaget for å ha oppildnet til stormingen, men ble frikjent i Senatet.

  • NTB
    DEL
    Senator får kritikk for å ha stemt for domfellelse av Trump

    Republikanere i North Carolina har offisielt vedtatt å kritisere senator Richard Burr fordi han stemte for domfellelse av Donald Trump.

    Vedtaket ble gjort enstemmig i sentralkomiteen i Det republikanske partiet i North Carolina mandag.

    Michael Whatley, som leder partiet i delstaten, sier det er snakk om en resolusjon som uttrykker misnøye med Burrs beslutning. Vedtaket får ingen direkte praktiske konsekvenser.

    – Ledelsen i partiet mitt har valgt lojalitet til én mann framfor kjerneprinsippene i Det republikanske partiet og grunnleggerne av vår nasjon, sier Burr i en uttalelse.

    Han var en av sju republikanske senatorer som stemte for å dømme Trump i riksrettssaken som ble avsluttet i helgen.

  • NTB
    DEL
    Politisperringene er fjernet fra Trump Tower
    Slik skal det ikke lenger se ut utenfor Trump Tower midt på Manhattan. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB

    Politiet i New York har trappet ned sikkerhetstiltakene rundt tidligere president Donald Trumps eiendommer i byen.

    Dermed slipper fotgjengerne på Fifth Avenue å gå rundt politisperringer rundt skyskraperen Trump Tower. Sperringene har vært på plass siden november 2016, da Trump vant presidentvalget, men ble fjernet sist fredag.

    Politiet har allerede trappet ned tilstedeværelsen rundt Trumps bolig lenger opp på Manhattan. Den tidligere presidenten selv har flyttet til feriestedet Mar-a-Lago i Florida etter presidentperioden, men selskapet hans holder fortsatt til i skyskraperen.

  • NTB
    DEL
    Netanyahu venter på telefon fra Biden

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu venter på at telefonen skal ringe. Men USAs nyinnsatte president Joe Biden ser ut til å ha god tid.

    Tre uker etter innsettelsen som president har Biden fortsatt ikke ringt Netanyahu. Biden har ringt en rekke andre ledere verden over, men altså ennå ikke til Israels statsminister.

    Observatører mener det kan være et tegn på at USA ikke lenger vil gi carte blanche til sine israelske allierte. Israel er regnet som USAs nærmeste allierte i Midtøsten.

    Et brudd med Trump

    Bidens tilbakeholdenhet er et klart brudd med forgjengeren Donald Trump. Trump og Netanyahu hadde et svært nært forhold, og Trump vakte stor begeistring blant svært mange i Israel.

    I sin første, viktige politiske tale nevnte ikke Biden Israel da han snakket om USAs allianser.

    Stillheten har skapt uro i politiske kretser i Israel, men Netanyahu selv har tonet ned mangelen på kontakt.

    Netanyahu har understreket at forholdet mellom USA og Israel er sterkt. Biden og Netanyahu har dessuten hatt et hjertelig forhold i mange år, og de to snakket sammen etter høstens valg.

    «Nøkkelpartner»

    Republikanerne har derimot allerede vært ute med kritikk. Trumps FN-ambassadør, Nikki Haley, anklaget i et intervju med Fox News Biden «for å avfeie venner som Israel, mens han hygger seg med fiender som Iran».

    Det hvite hus opplyser at Biden «snart» kommer til å snakke med Netanyahu, men at det ikke er planlagt noen konkret dato eller tid for samtalen.

    – Presidenten ser fram til å snakke med statsminister Netanyahu, sa Det hvite hus' pressesjef Jen Psaki torsdag og understreket at Israel er en «nøkkelpartner».

    Nyvalg i Israel i mars

    Observatører mener at Biden sannsynligvis er tilbakeholden med å ha mye kontakt med Netanyahu før valget i Israel 23. mars, det fjerde valget på to år. Valget kan gjøre slutt på Netanyahus svært lange tid som statsminister.

    Men under Biden blir det neppe noen store endringer i USAs forhold til Israel. Biden har selv sagt han er klart pro-Israel.

    Biden-administrasjonen har også gjort det klart at de ikke vil endre flere av Trumps beslutninger angående Israel, som å flytte USAs ambassade. Trump tok den kontroversielle beslutningen om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

    Men mens Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran, har Biden allerede tatt skritt for å gjenoppta avtalen med Iran. Biden vil også gjenoppta forbindelsene til palestinerne og gjeninnføre hjelp til palestinske flyktninger.

    Ønsker rødt lys

    Lederen for den liberale proisraelske organisasjonen J-Street i USA, Jeremy Ben Ami, mener at Biden-administrasjonen bør reversere mye av Trumps politikk.

    – Under Trump-administrasjonen fikk Israel grønt lyst til å gjøre hva de ville på Vestbredden og kunne fortsette en uhemmet annektering. Vi håper nå at det isteden vil blinke røde lys, sier Ben Ami.

    Han håper at Biden-administrasjonen vil gjøre det klart at det får konsekvenser dersom Israel fortsetter med å sette opp nye bosetninger.

  • NTB
    DEL
    Aktoratet: Trump støttet utsagnet «en god demokrat er en død demokrat»
    Dette bildet av Donald Trump og Couy Griffi ble vist av aktoratet i Senatet torsdag. Foto: Senatet / AP / NTB

    Trump støttet utsagnet om at «en god demokrat er en død demokrat» på Twitter i fjor, ifølge kongressmedlem Diana DeGette.

    Tweeten dreide seg om Couy Griffin, en offentlig tjenestemann i New Mexico, som uttalte følgende i et videoklipp i mai i fjor:

    – Jeg har kommet fram til konklusjonen om at den eneste gode demokraten er en død demokrat.

    Trump retweetet dette og takket ham for den uttalelsen. Dette skal Griffin ha satt stor pris på.

    Couy Griffin ble nylig pågrepet for sin deltakelse under stormingen av Kongressen 6. januar.

    Én dag etter stormingen truet Griffin i en video med å «få blodet til å renne ut av denne bygningen», ifølge DeGette.

  • NTB
    DEL
    Anklagerne ber innstendig om at Trump må dømmes
    – Vi ber dere ydmykt om å dømme Donald Trump, sa kongressrepresentant Joe Neguse da anklagerne avsluttet sin prosedyre i riksrettssaken. Foto: Senatet / AP / NTB
    Kongressrepresentant Diana DeGette var en av dem som presenterte anklagene mot Donald Trump torsdag. Foto: Senatet / AP / NTB

    – Vi ber dere ydmykt, ydmykt om å dømme Donald Trump, sa demokraten Joe Neguse da aktoratet avsluttet sin prosedyre i riksrettssaken i USA.

    – For hvis dere ikke gjør det, hvis vi later som at dette ikke har skjedd, eller verre, hvis vi lar det gå ubesvart – hvem kan da si at det ikke vil skje igjen? sa Neguse i Senatet torsdag.

    Han mener det åpenbart er klart at Trump er skyldig i å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen.

    – Bruk deres sunne fornuft, oppfordret han senatorene, før han minnet dem på at de har avlagt en ed om å vurdere saken på upartisk vis.

    – Har støttet vold

    Før anklagerne rundet av, forsøkte de å overbevise Senatet om at Trumps rolle under stormingen av Kongressen inngikk i et mønster.

    Også flere ganger tidligere har han gitt uttrykk for støtte til voldsbruk, påpekte de.

    Flere videoer og Twitter-meldinger helt tilbake til 2015 ble vist fram. De viste hvordan Trump uttrykte støtte til tilhengere som sparket en svart demonstrant, og til en republikaner som utøvde vold mot en journalist.

    En protest inne i bygningen til delstatskongressen i Michigan i april i fjor ble beskrevet som en generalprøve til Kongress-stormingen.

    – Denne Trump-inspirerte mobben ser kjent ut for dere: Kampflagg, MAGA-hatter, våpen, kamuflasjeutstyr, akkurat som opprørsdeltakerne som invaderte dette romme», sa sjefanklager Jamie Raskin.

    – Trump sendte oss

    I tillegg påpekte anklagerne at flere av deltakerne i Kongress-stormingen hevdet de handlet på ordre fra Trump.

    – Trump sendte oss, sa en av dem i et videoopptak.

    En annen sa i et videoklipp at Trump ville bli glad fordi de kjempet for ham.

    – De trodde virkelig at hele inntrengingen skjedde på ordre fra presidenten, sa den demokratiske kongressrepresentanten Diana DeGette.

    Én politimann og én Trump-tilhenger ble drept i opptøyene og sammenstøtene 6. januar. Tre andre mistet livet, og mange andre ble skadd.

    Nye opptak

    Onsdag la anklagerne fram flere videoopptak av politikere som flyktet for livet da Trump-tilhengere stormet kongressbygningen. Flere av klippene var fra overvåkingskameraer og politikameraer og har tidligere ikke vært publisert.

    Anklagerne sammenstilte dette med Twitter-meldinger sendt av Trump og argumenterte for at det var han som oppildnet folkemengden til å angripe Kongressen mens Senatet var i ferd med å godkjenne resultatet av det amerikanske presidentvalget.

    Flere av senatorene ble tydelig rystet da de ble vist videoklipp og gjenopplevde de dramatiske timene. Det gjaldt også flere republikanere, men lite tyder på at mange nok vil la seg overbevise og stemme for at Trump er skyldig.

    – Støtende

    Trumps advokat David Schoen sier den tidligere presidenten er misfornøyd med aktoratets forsøk på å koble ham til det voldelige angrepet på Kongressen.

    Mens det demokratiske aktoratet fortsatte sin prosedyre på dag tre i Senatet, lot Schoen seg intervjuet av Fox News, skriver CNN.

    – Han er ganske støtt over forsøket på å bli knyttet til det, sier Schoen.

    Senere sa advokaten til pressen på Capitol Hill at demokratene «lager en film» og at de ennå ikke har klart å koble Trump til kongressangrepet 6. januar.

    Schoen sa videre at videoene fra opprøret som Demokratene gjentatte ganger har vist fram i riksrettssaken, skader innsatsen for å skape samhold i USA.

    Kan bli kortvarig

    Skal Trump dømmes, må 17 republikanere stemme for at han er skyldig, i tillegg til alle demokratene i Senatet.

    Tidligere i uken stemte alle republikanerne med unntak av seks for at det er i strid med grunnloven å stille en tidligere president for riksrett.

    Fredag er det Trumps forsvarsteam som skal presentere sine argumenter for hvorfor Trump må frikjennes. Både blant republikanerne og demokratene er det flere som tror at hele riksrettssaken kan avsluttes allerede dagen etter.

    USAs president Joe Biden sa torsdag at han tror noen av republikanerne kan endre mening i løpet av riksrettssaken og stemme for domfellelse.

    En talsperson for Biden sa imidlertid etterpå at dette ikke var ment som noen konkret spådom om utfallet av riksrettssaken.

  • NTB
    DEL
    Trump-forsvarer kaller aktoratets bevisførsel for støtende
    Donald Trumps advokater Bruce Castor (til venstre) og David Schoen (i midten) på dag tre av riksrettssaken i Senatet torsdag. Foto: Mandel Ngan/Pool via AP / NTB

    Donald Trumps advokat David Schoen sier den tidligere presidenten er misfornøyd med aktoratets forsøk på å koble ham til det voldelige angrepet på Kongressen.

    Mens det demokratiske aktoratet fortsatte sin prosedyre på dag tre i Senatet, lot Schoen seg intervjuet av Fox News, skriver CNN.

    – Han er ganske støtt over forsøket på å bli knyttet til det, sa Schoen.

    Senere sa advokaten til pressen på Capitol Hill at demokratene «lager en film» og at de ennå ikke har klart å koble Trump til kongressangrepet 6. januar.

    Schoen sa videre at videoene fra opprøret som Demokratene gjentatte ganger har vist fram i riksrettssaken, skader innsatsen for å skape samhold i USA.

    Schoen fikk spørsmål fra Fox News om hva han mener om republikaneren John Thunes påstand om at aktoratet gjør en «effektiv jobb» med å samle trådene fra Trumps uttalelser til opprøret. Schoen sa at videoene er tatt ut av kontekst og presenteres som en «underholdningspakke».

    Fredag skal forsvarerne etter planen legge fram sin sak.

    – Jeg tror at dere i det minst vil bli berørt av det dere ser, og få et mye bedre bilde av nøyaktig hva som foregår, og hykleriet og noen av holdningene som er inntatt av aktoratet i denne saken, sier Schoen.

  • NTB
    DEL
    Raskin: Michigan-protestene var en «generalprøve» for Kongress-stormingen
    Trump støttet demonstrantene i Michigan i fjor på Twitter. Denne tweeten, sammen med flere videoer og andre meldinger, ble vist fram i Senatet torsdag. Foto: Senate Television via AP / NTB

    Protestene ved delstatskongressen i Michigan i fjor var en «generalprøve» for kongressangrepet, mener aktoratet i riksrettssaken.

    Aktoratets leder Jamie Raskin sammenligner stormingen av Kongressen med hendelsen i delstatshovedstaden Lansing 30. april i fjor.

    Da ble det gjennomført en protest ved bygningen til delstatskongressen. Noen av deltakerne demonstrerte også inne i bygningen, og flere av dem var væpnet.

    Demonstrantene uttrykte misnøye med koronatiltak, og de fikk støtte fra daværende president Trump. Flere av dem tilhørte høyreradikale miljøer.

    Raskin sa i Senatet torsdag at dette var en «forhåndsvisning av det kommende opprøret» i Washington. Han viste også bilder av hendelsen.

    – Denne Trump-inspirerte mobben ser kjent ut for dere: Kampflagg, MAGA-hatter, våpen, kamuflasjeutstyr, akkurat som opprørsdeltakerne som invaderte dette rommet,» sa Raskin.

  • NTB
    DEL
    Demokratene viser fram gamle klipp av Trump
    Jamie Raskin snakker torsdag om det han mener har vært Donald Trumps strategi. Foto: Senate Television / AP / NTB

    Demokratene viser fram videoklipp av Donald Trump helt tilbake til 2015 for å underbygge tiltalen i riksrettssaken.

    Demokratene argumenterer for at Trump tidligere har oppfordret til lignende voldshendelser blant sine støttespillere.

    Flere videoer og tweets fra 2015 og 2017 ble vist. Trump uttrykte blant annet støtte til hvite demonstranter som utøvde vold mot mørkhudede, og til en republikaner som utøvde vold mot en journalist. Reaksjonen til Trump etter hendelsene i Charlottesville i 2017 ble også trukket fram, der Trump sa at begge sider hadde skyld i volden.

    Sjefanklager Jamie Raskin mener hendelsene belyser det han kaller Trumps strategi.

  • NTB
    DEL
    Senator: Trump visste at Pence ble evakuert
    Senator Tommy Tuberville fra Alaska på vei til riksrettssaken i Senatet torsdag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

    Daværende president Donald Trump var informert da visepresident Mike Pence ble evakuert under stormingen av Kongressen, ifølge senatoren Tommy Tuberville.

    Den republikanske senatoren opplyste onsdag til Politico at han snakket med Trump på telefon idet inntrengerne nærmet seg.

    – De tok akkurat visepresidenten ut. Jeg må gå, skal Tuberville ha sagt til Trump.

    Opplysningene ser ut til å bekrefte at Trump var klar over at Pence og senatorene var i fare.

    Telefonsamtalen skal ha funnet sted omtrent samtidig med at Trump sendte ut en Twitter-melding der han kritiserte Pence for mangel på mot. Grunnen var at Pence ikke hadde forsøkt å stanse godkjenningen av resultatet av presidentvalget.

  • NTB
    DEL
    Kongressmedlem: – Angrepet ble utført for Donald Trump
    Diana Degette var en av de siste som ble evakuert fra kongressalen under stormingen. Torsdag fortalte hun om sine opplevelser og la fram sine argumenter. Foto: Senate Television / AP / NTB

    Kongressmedlem Diana Degette sa at hun hørte demonstrantene rope under kongresstormingen at de handlet direkte på ordre fra Donald Trump.

    Degette var en av de siste som ble evakuert under stormingen. Hun sier at hun så demonstrantene posere og laste opp bilder til sosiale medier.

    De skal ha ropt at de handlet på ordre fra Trump.

    – Angrepet ble utført for Donald Trump, etter hans instruksjoner, for å oppfylle hans ønsker, sa Degette, som sitter i aktoratet.

    – Dette var ikke en skjult kriminell handling, la hun til.

    Hun viste også til chattetjenesten Parler hvor mange skrev at en borgerkrig var i gang, rett etter Trumps tale.

    I tillegg mener hun at det at de fleste av opprørerne «ikke gjemte seg», også er et bevis på at de trodde at de handlet med Trumps tillatelse.

  • NTB
    DEL
    Kilder til CNN: Trumps forsvarere tror de blir ferdige med sine prosedyrer fredag

    Donald Trumps forsvarere forventer å være ferdige med sine prosedyrer i riksrettssaken innen fredag ​​kveld, sier to kilder til CNN.

    Forsvarerne vil fremme sine argumenter fredag, etter at demokratene blir ferdige med sine prosedyrer torsdag. Partene har opptil 16 timer hver, men de vil trolig ikke bruke så lang tid, skriver nyhetskanalen.

    Trumps forsvarere planlegger blant annet å argumentere for at demokratene glorifiserer vold med sine skildringer av opprøret 6. januar. De vil også hevde at rettssaken er grunnlovsstridig, skriver CNN.

    På dag tre i riksrettssaken vil demokratene legge vekt på hvilken rolle Trump hadde under stormingen av Kongressen samt oppførselen hans før og etter.

  • NTB
    DEL
    Dag tre i riksrettssaken mot Trump er i gang

    Aktoratet i riksrettssaken mot Donald Trump skal for andre dag argumentere for at den tidligere presidenten er skyldig i å ha oppildnet til opprør.

    Senatorene samlet seg torsdag for tredje dag på rad i den andre riksrettssaken mot Trump.

    Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen den 6. januar.

    Det kreves to tredels flertall for å få Trump dømt, noe som betyr at en fellende dom krever at 17 republikanere må slutte rekkene med de 50 demokratene i Senatet.

  • NTB
    DEL
    Biden dropper trolig krav om Tiktok-salg
    Mobilappen Tiktok blir trolig ikke solgt til amerikanske investorer inntil videre. Foto: Kiichiro Sato / AP / NTB

    En plan om å tvinge fram salg av mobilappen Tiktok til amerikanske hender blir lagt på hylla av president Joe Biden inntil videre, ifølge Wall Street Journal.

    Bidens administrasjon skal likevel gjennomgå den mulige trusselen fra den populære videoappen, skrev avisa onsdag.

    Bidens forgjenger Donald Trump forsøkte å tvinge kinesiske Bytedance til å selge fra seg appen, fordi Det hvite hus mente den utgjorde en sikkerhetsrisiko grunnet Bytedances tette forbindelser med kinesiske myndigheter. Trump jobbet for at amerikanske Oracle skulle kjøpe opp Tiktok, som har om lag 100 millioner brukere i USA.

    Forsøket på å få appen over på amerikanske hender kom etter at flere forsøk på å forby nedlasting av Tiktok ble stanset i rettsvesenet.

  • NTB
    DEL
    Biden: – Jeg snakket med Xi i to timer
    President Joe Biden var i telefonen med Xi Jinping onsdag. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

    Joe Biden utfordret Kinas president på temaer som menneskerettigheter og handel i deres første telefonsamtale siden Biden ble president, ifølge Det hvite hus.

    – I går kveld snakket jeg i telefonen med Xi Jinping i to timer i strekk, sier Biden til pressen i Washington torsdag.

    I telefonsamtalen tok Biden opp temaer som handel og menneskerettigheter, og han uttrykte bekymring for Kinas håndtering av demokratiforkjempere i Hongkong.

    Biden tok også opp situasjonen for uigurene og andre etniske minoriteter i Xinjiang-regionen og Kinas press på Taiwan, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

    Han uttrykte videre bekymring for Kinas økonomiske politikk, opplyses det.

    – Jeg sa jeg vil samarbeide med Kina når det er til fordel for det amerikanske folket, skrev Biden på Twitter etter telefonsamtalen.

    De to statslederne kjenner hverandre godt fra Bidens periode som visepresident.

    Kinesiske medier har inntatt en mer positiv tone. Statskringkasteren CCTV melder at Xi vedgikk at partene var uenige om flere ting, og at man bør diskutere disse forskjellene, men oppfordret til samarbeid i det helhetlige bildet. Ifølge CCTV svarte Xi på Bidens bekymringer om Hongkong, Taiwan og Xinjiang ved å si at det er Kinas interne anliggende.

    Samtalen fant sted bare timer etter at Biden kunngjorde at forsvarsdepartementet skal sette sammen en ny arbeidsgruppe for å gjennomgå USAs sikkerhetspolitikk overfor Kina. Presidenten kunngjorde også at USA innfører sanksjoner mot Myanmar etter militærkuppet.

    Biden ringte en rekke statsledere i regionen i løpet av sine første tre uker som president. Han signaliserer at forholdet til Kina vil få en ny kurs etter at Trump fokuserte på økonomi og handel.

  • NTB
    DEL
    Sterke videobevis lagt fram i riksrettssaken – ikke nok til å overbevise republikanerne
    En av videoene som ble lagt fram i Senatet, viser Mike Pence og andre bli evakuert til et trygt sted. Foto: Senate Television via AP / NTB
    En av videoene som ble lagt fram i Senatet, viser Mike Pence og andre bli evakuert til et trygt sted. Foto: Senate Television via AP / NTB
    Demokratene har lagt fram nye bilde- og fotobevis under riksrettssaken mot Donald Trump. Foto: Senate Television via AP / NTB
    Demokraten Stacey Plaskett, en av anklagerne i riksrettssaken mot Donald Trump, viste onsdag dramatiske videoklipp fra stormingen av Kongressen. Foto: Senate Television via AP / NTB

    Demokratene brukte andre dag av riksrettssaken til å vise dramatiske videoklipp og stemple Donald Trump som øverstkommanderende for opprøret.

    – Han samlet og oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen, hevdet sjefanklager Jamie B. Raskin onsdag.

    Stacey Plaskett, en av anklagerne i riksrettssaken mot den tidligere presidenten, viste videoklipp fra stormingen av Kongressen.

    I et av klippene forsøker politibetjenten Eugene Goodman å tiltrekke seg inntrengere, for å styre dem bort fra politikerne. Visepresident Mike Pence skal ha oppholdt seg i rommet ved siden av senatssalen, og på et tidspunkt skal de ha vært kun 30 meter fra Pence.

    Videobildene viser at Pence blir sendt ned en trapp til et trygt oppholdssted sammen med familien sin.

    Romney advart

    – Mens Pence ble evakuert, begynte opprørere å spre seg gjennom bygningen, sa Plaskett.

    Hun viste også videobilder av en folkemengde der det ble ropt «Heng Mike Pence».

    Et videoklipp som ikke er vist tidligere, viser hvordan Goodman advarer senator Mitt Romney om at mobben er på vei mot ham. Det fører til at Romney endrer retning. Romney er kjent som en av få uttalte Trump-kritikere i den republikanske leiren.

    – Det er hjerteskjærende og du får tårer i øynene, sa Romney etter å ha sett klippene.

    Han var ikke klar over at han var så nær ved å møte mobben, skriver The Washington Post.

    Også Senatets leder, demokraten Chuck Schumer, var nær ved å bli innhentet av mobben. Han måtte løpe sammen med sikkerhetsvakter fra angriperne.

    Viste video av skudd

    En annen video viser øyeblikket der politiet skyter mot folkemengden gjennom et knust vindu og dreper en kvinne fra San Diego.

    Politiet var i kraftig undertall, og i videoene roper betjentene at de ikke har kontroll og ber andre betjenter komme seg i sikkerhet. En betjent ble presset av mobben, og en annen fikk hjerteinfarkt. En politimann døde senere av skadene han fikk under sammenstøtet med angriperne.

    I en av videoene som ikke er vist før, forsøker mobben å finne Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus.

    – På hennes kontor erklærte de sin hensikt om å skade eller drepe henne, de romsterte kontoret hennes og terroriserte hennes ansatte, hevdet Plaskett og la til at «de gjorde det fordi Donald Trump sendte dem på det oppdraget».

    Capitol-politiet evakuerte Pelosi og anså faren som så stor at de flyttet henne fra hele Capitol-området.

    Demokratene spilte også av lydopptak der Pelosis rådgivere hvisker etter hjelp. I tillegg ble det vist bilder av inntrengere som prøver å bryte inn døren til kontoret hennes.

    Mobben strømmet inn på kontoret like etter at Pelosis medarbeidere hadde barrikadert seg på et konferanserom og gjemt seg under bordet, skriver The New York Times.

    Rystet men endrer ikke standpunkt

    Flere senatorer fra Det republikanske partiet er rystet over videoklippene som ble vist onsdag, men signaliserer fortsatt at de ikke kommer til å endre mening, melder CNN.

    Senatoren Mike Braun sier til kanalen at det er vanskelig å stemme for å dømme Trump når «hele prosessen er full av feil i utgangspunktet».

    Det finnes imidlertid enkelte unntak, blant dem Lisa Murkowski, som kaller bevisene for svært overbevisende. Hun er en av seks republikanere som mener at grunnloven åpner for at en ekspresident kan stilles for riksrett.

    Andre republikanere var langt fra overbevist etter andre dag av riksrettssaken. Marco Rubio fra Florida mener at Trump bærer noe av ansvaret for stormingen, men at «hovedansvaret ligger hos dem som faktisk gjorde det».

    Mange andre republikanske senatorer sier ifølge CNN det samme, blant dem Mike Rounds fra South Dakota, som mener at demokratene la fram dokumentasjon som var redigert på en skjev måte.

  • NTB
    DEL
    Aktoratet sier demonstranter ikke fikk lov til å nærme seg Kongressen før Trumps folk grep inn
    Stacey Plaskett, en av demokratene som fører saken mot Donald Trump, taler i Senatet. Foto: Senate Television via AP / NTB

    En av aktorene i riksrettssaken mot Donald Trump sier demonstrantene i Washington 6. januar i utgangspunktet ikke hadde tillatelse til å nærme seg Kongressen.

    – Det var ikke før etter at president Trump og teamet hans ble involvert, at marsjen fra Ellipse til Capitol skjedde. Det skjedde stikk i strid med den opprinnelige tillatelsen. Dette var ikke en tilfeldighet, sa Stacey Plaskett onsdag.

    Hun viste til at en annen gruppe ikke hadde fått tillatelse til å forlate parken Ellipse sør for Det hvite hus før Kongressen var ferdig med å godkjenne resultatet av presidentvalget.

Publisert: