Politiet tror Barcelona-angriperne planla bombeangrep

Politiet tror Barcelona-angriperne planla minst ett bombeangrep, etter funn av 120 gassflasker og spor etter eksplosiver i et hus knyttet til angriperne.

Politiet tror at gruppen som står bak angrepet i Barcelona, hadde planer om et bombeangrep mot blant annet den verdenskjente katedralen Sagrada Familia. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg skulle ha hørt på min far, sier Martine Groby, en nabo til huset i Alcanar der politiet har funnet spor etter sprengstoffet TATP og omkring 120 gassflasker.

Faren til Groby mente nemlig at mennene i huset var terrorister og anbefalte Groby å notere bilnumrene deres og ta bilder.

Onsdag eksploderte huset, og to personer døde. Nå knytter politiet huset til gruppen bak angrepet i Barcelona, som de tror hadde planer om bombeangrep.

– Vi tror at terroristene planla minst ett angrep, og at de har forberedt disse i flere måneder, skriver politisjefen i Catalonia på Twitter.

Ifølge lokalavisen El Español var den verdenskjente katedralen Sagrada Familia, gaten La Rambla og Barcelonas havn blant målene. Sagrada Familia ble påbegynt i 1882 og er et symbol på kristendommen i Europa. Søndag var den rammen for en sørgegudstjeneste hvor Spanias konge og dronning deltok.

Fant «Satans mor» i Alcanar

Sprengstoffet i huset har fått tilnavnet «Satans mor» fordi det kan detoneres lett. Det er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske støt. Stoffet er enkelt å framstille og har blitt brukt i flere IS-angrep.

Planene om bombeangrep ble antakeligvis endret da det onsdag gikk av en eksplosjon i huset. Politiet mener at da sprengstoffet eksploderte, valgte gruppen heller å bruke biler i angrepene.

14 mennesker ble drept og over 120 ble skadd i to bilangrep i Barcelona og havnebyen Cambrils torsdag og natt til fredag. Ekstremistgruppa IS har påtatt seg ansvaret for angrepene.

Barcelona-angriper fortsatt på frifot

Mannen bak angrepet mot La Rambla i Barcelona er fortsatt på frifot. Politiet kan ikke utelukke at han har kommet seg til utlandet. En anonym politikilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at det var den 22 år gamle marokkaneren Younes Abouyaaqoub som kjørte varebilen, men politisjefen vil ikke bekrefte dette. En av grunnene er at de to i huset i Alcanar ikke er identifisert.

Terrorcellen som sto bak angrepene i de to spanske byene, besto trolig av tolv personer fra Ripoll. Fire personer er pågrepet i forbindelse med de to angrepene. Tre av de pågrepne er marokkanere, mens den fjerde er spanjol. Fem ble drept av politiet under angrepet i Cambrils.

Ingen av de tolv medlemmene av cellen kan knyttes til terrornettverk, og etterforskerne kan ikke fastslå hvordan de ble radikalisert. Politiet tror at terrorcellens leder, en imam som kan ha bidratt i radikaliseringen av mennene, døde i eksplosjonen i Alcanar.

Les også

 1. Politiet har mistet sporet etter Barcelona-angriper

Publisert:

Terrorangrepet i Barcelona

 1. TV-kanal: To pågrepet i Marokko etter Spania-terror

 2. Terrorsiktede utpeker imam som hovedmann i spansk terrorcelle

 3. Politiet bekrefter at antatt Barcelona-angriper er skutt og drept

 4. Terrorangrep i Spania etterforskes i flere land

 5. Spanias mest kjente kirke var trolig mål

 6. Politiet tror Barcelona-angriperne planla bombeangrep

 1. Terrorangrepet i Barcelona
 2. Barcelona
 3. Terror
 4. Terrorisme
 5. Spania