Trump raser etter å ha tapt i ankedomstol

USAs president Donald Trump led et bittert nederlag da en domstol torsdag besluttet at innreiseforbudet hans ikke blir gjeninnført.

President Donald Trump er ikke så fornøyd med at innreiseforbudet hans fremdeles ligger brakk etter at en ankedomstol har vurdert det.
 • Mette Estep
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Forbudet ble opphevet av en lavere rettsinstans, etter at delstatene Washington og Minnesota saksøkte staten og mente presidentordren brøt med loven. Regjeringen anket avgjørelsen, og dette ble behandlet i en høring denne uka. Regjeringen har kommet med motargument om at forbudet holder potensielle trusler ute og at det ikke er i strid med loven.

– Vi mener regjeringen ikke har lyktes i å sannsynliggjøre påstandene i sin anke, heter det i den enstemmige kjennelsen fra ankedomstolen i 9. distrikt.

President Donald Trump var raskt ute med å kommentere etter at domstolens avgjørelse ikke gikk hans vei, og det ser ut til at han vil anke til høyesterett:

– VI SEES I RETTEN, RIKETS SIKKERHET STÅR PÅ SPILL! nærmest roper han ut med store bokstaver på Twitter.

Heller ikke den påstanden fant ankedomstolen i San Francisco dekning for etter høringen tidligere denne uka. Dommerne sier i kjennelsen at den amerikanske regjeringen ikke har sannsynliggjort at å la være å gjeninnføre innreiseforbudet vil medføre uopprettelig skade.

«Vi slo deg»

Guvernør Jay Inslee i Washington var rask til å tvitre tilbake mot Trumps uttalelse om at de skulle møtes i retten.

– Herr president, vi har akkurat møttes i retten, og vi slo deg.

Demokraten Inslee kaller avgjørelsen fra ankedomstolen en seier for delstaten og hele landet. Han understreker at dette viser at ingen, ikke engang presidenten, står hevet over loven.

Innreiseforbudet var en del av omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Personer fra sju hovedsakelig muslimske land, Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen, ble utestengt fra USA. Domstolen skriver at den amerikanske regjeringen ikke har lagt fram bevis for at noen fra disse landene noen gang har gjennomført et terrorangrep mot USA.

Innreiseforbudet var aktivt i en uke ved månedsskiftet, før det ble opphevet 3. februar av en lavere føderal rettsinstans i Seattle. Da hadde blant annet flere universiteter klaget på at studenter og ansatte på grunn av sin nasjonalitet var strandet i utlandet etter Trumps presidentordre.

Et av temaene som ble behandlet i høringen, var hvorvidt innreiseforbudet ville skade universitetene. Ankedomstolen finner det bevist at dette er tilfelle og at delstaten Washington var i sin rett da den innklaget innreiseforbudet og opphevet det inntil ankedomstolen hadde behandlet saken.

Reaksjoner

Riksadvokaten i delstaten Washington, Bob Ferguson, uttaler at Trump burde oppheve sitt «feilslåtte, forhastede og farlige» innreiseforbud, og menneskerettighetsorganisasjoner og andre motstandere av innreiseforbudet jubler.

David Miliband, president i flyktningorganisasjonen International Rescue Committee (IRC), sier han ble rørt da avgjørelsen kom.

Jeff Sessions, som torsdag ble innsatt som justisminister, fikk en heftig første dag på jobb. I en uttalelse fra justisdepartementet står det at det vil gå gjennom avgjørelsen og vurdere alternativene videre.

Det er sannsynlig at saken nå blir anket videre til USAs høyesterett. Der sitter det per i dag fire konservative dommere og fire mer liberale dommere. Det trengs minst fem stemmer for å vinne fram i høyesterett.

I ankedomstolen var for øvrig to av dommerne innsatt av demokratiske presidenter, mens den tredje dommeren var innsatt av en republikansk president.

Tidslinje for Trumps presidentordre om innreiseforbud

Noen av de viktigste punktene i utviklingen av saken om president Donald Trumps ordre om innreise- og visumstans for enkelte grupper.

 • 7. januar: President Donald Trump utsteder en ordre om øyeblikkelige innstramminger i hvem som slipper inn i USA. For borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria innføres innreise- og visumstans i 90 dager. For alle flyktninger gjelder innreiseforbudet i 120 dager. For syriske flyktninger skal det gjelde på ubestemt tid.
 • 28. januar: Mange personer med gyldig visum fra de berørte landene hindres i å gå om bord på fly til USA, eller de stanses når de kommer til landet. Trump sier ordren virker, men mange steder er det kaotiske tilstander. Frivillige møter opp på flyplasser for å yte juridisk og annen bistand.
 • 30. januar: Titusener demonstrerer i flere byer i USA, inkludert New York, Washington, Boston, Houston og Dallas.
 • 30. januar: Meningsmålinger viser at tross kritikk, har innreiseforbudet støtte i opinionen. I en måling sier 56 prosent at de er positive.
 • 31. januar:  Fungerende justisminister Sally Yates blir avsatt etter å ha sagt at de nye reglene er juridisk og moralsk tvilsomme.
 • 31. januar: Rundt 900 ansatte i utenriksdepartementet i USA signerer et internt dokument med kritikk mot presidentordren. «De bør føye seg eller gå», sier Trumps pressetalsmann Sean Spicer.
 • 31. januar: USA sier personer som er omfattet av ordren, men som har dobbelt statsborgerskap, fortsatt skal slippe inn i landet.
 • 4. februar: Den føderale dommeren James Robart utsteder en landsomfattende midlertidig forføyning som setter innreiseforbudet til side fordi han mener det er i strid med grunnloven. Kjennelsen ankes.
 • 7. februar: En ankedomstol begynner behandlingen av saken.
 • 9. februar: Ankedomstolen opprettholder den midlertidige forføyningen. Saken ankes trolig til Høyesterett, der behandlingen kan ta flere måneder. Ved stemmelikhet i Høyesterett blir ankedomstolens avgjørelse stående.

Les også

 1. Tøff høringsrunde om Trumps innreiseforbud

 2. Etikkeksperter mener Trumps Nordstrom-angrep gikk over streken

 3. Meksikansk toppøkonom frykter ikke Trump

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 2. Nå kan alt skje i Stavanger!

 3. Ekteparet vil at den nye butikken på Madla skal vekke gode barndomsminner

 4. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk

 5. Ingen erstatning foreløpig, men kommunen strekker fram ei hånd

 6. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger