Frykten øker for ny borgerkrig i Irak 

Irakiske regjeringsstyrker har rykket fram og står kun få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Frykten for en ny borgerkrig øker. 

Irakiske og tyrkiske soldater deltar i en felles militærøvelse på grensen mellom Tyrkia og de kurdiske områdene i Nord-Irak dagen etter den omstridte folkeavstemningen 25. september. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Tyrkiske og irakiske soldater under en felles militærøvelse like ved de kurdiske områdene i september. Foto: AP / NTB scanpix
Kurdiske barn i Kirkuk by vifter med kurdiske flagg i forbindelse med folkeavstemningen som kurderne håpet skulle bli begynnelsen på en fredelig og politisk framforhandlet løsrivelse fra Irak. Foto: Bram Janssen / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om at de må forsvare byen for enhver pris.

Fredag ble kamper trolig avverget ved at kurdiske styrker trakk seg tilbake fra et område sørvest i Kirkuk-provinsen. En kurdisk kommandant har bekreftet tilbaketrekkingen.

– Vi trakk oss tilbake til våre linjer i området rundt Kirkuk, og vi vil forsvare byen hvis det kommer et angrep, sier den kurdiske peshmerga-kommandanten Sheikh Jaafar Mustafa.

En talsperson for den irakiske hæren har opplyst at regjeringssoldater nå har inntatt området. Soldatene har også lagt ut bilder av seg selv på sosiale medier der de står foran veisperringer utstyrt med kurdiske flagg.

– Forhandlinger med Abadi

Ifølge Mustafa har kurderne forsøkt å forhandle fram en nedtrapping med Iraks statsminister Haider al-Abadi, men forsøket skal ha blitt overkjørt av offiserer i felten.

Statsministeren selv har avvist alle meldinger om at en irakisk regjeringsoffensiv i Kirkuk allerede er i gang.

– Våre væpnede styrker kan ikke og vil ikke angripe våre borgere, uansett om de er arabere eller kurdere. Det ligger en beklagelig agenda bak de falske nyhetene som spres, skriver Abadi på Twitter fredag.

Omstridt sjiamilits

Blant styrkene som ifølge kurdiske myndigheter har rykket nærmere Kirkuk, er regjeringsstøttet milits dominert av iransk-trente sjiamuslimer, noe som har fått kurderne til å reagere kraftig.

En kurdisk presidentrådgiver, Hemin Hawrami, ber verdenssamfunnet gripe inn. Han vil også at Iraks statsminister gir militssoldatene ordre om trekke seg tilbake, «hvis han kan og hvis de hører på ham».

De sjiamuslimske militssoldatene skal ha samlet seg i to områder som er bebodd av sjiamuslimske turkmenere sør for Kirkuk. Fredag sto de kun 3 kilometer fra kurdernes stillinger, opplyser det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC).

Omstridt folkeavstemning

Forholdet mellom de selvstyrte kurdiske områdene i nord og regjeringen i Bagdad har lenge vært komplisert, men etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet i september, er konflikten trappet kraftig opp. De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent.

Tidlig fredag opplyste en ikke navngitt general til AFP at hæren har begynt framrykkingen i Kirkuk for å gjenerobre stillinger som regjeringshæren kontrollerte fram til juni 2014.

Den gang flyktet regjeringssoldatene fra områdene som følge av en omfattende IS-offensiv. Etter hvert som IS ble drevet ut, ble området inntatt av kurdiske styrker som spilte en sentral rolle i offensiven mot IS.

Kirkuk deltok også i den omstridte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet.

Publisert:
  1. Irak
  2. Kurdere

Mest lest akkurat nå

  1. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

  2. USA roser Sør-Afrika for å ha oppdaget ny virusvariant

  3. Ryfylke har fått sin første vingård

  4. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

  5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

  6. Halve livet sto Jærens egen diva på scenen, så kom hun knapt ut av sengen