Tidenes varmeste dag i Storbritannia

Storbritannia har satt ny varmerekord. For første gang er det målt over 40 grader i landet.

Det ble registrert varmerekorder flere steder i Frankrike mandag. Her går folk på stranden i regionen Nouvelle-Aquitaine sørvest i landet.
  • NTB-DPA-AP
Publisert: Publisert:
Tyskland er preget av tørke og høy skogbrannfare nå. Her går folk på tørt gress i Köln.
En politibetjent gir vann til en soldat i London mandag.
Folk dekker seg til for å beskytte seg mot varmen i London mandag.
Meteorologene spår varmerekorder i Storbritannia tirsdag. Her slapper folk av i en park i London mandag.

Den forrige varmerekorden i Storbritannia var 38,7 grader og ble registrert i 2019. Meteorologene hadde spådd at den ville bli brutt tirsdag.

Den første nye rekorden ble satt i Charlwood, der det ble målt 39,1 grader, men denne var svært kortlivet.

Kort tid senere ble det målt 40,2 grader ved Heathrow flyplass utenfor London. Dette er første gang det er registrert en temperatur over 40 grader i Storbritannia.

Rød advarsel

I forkant av hetebølgen utstedte britiske myndigheter for første gang rødt varsel for ekstremvarme i landet. Det britiske meteorologiske instituttet sa i forkant at det er svært sannsynlig at det vil være fare for liv og helse.

Hetebølgen skaper også problemer for togtrafikken i landet. Samferdselsminister Grant Shapps frykter at togsporene ikke tåler ekstremvarmen.

Til BBC sier han at transportsystemet i landet ikke er bygget for et så varmt klima. Shapps frykter at enkelte togspor kan knekke på grunn av varmen, og at man derfor må hindre at tog kjører over dem og risikerer å spore av.

– Vi må være veldig forsiktige og bevisste på det. Derfor er det redusert hastighet på store deler av tognettverket.

Skogbrannfare i Tyskland

Også Tyskland preges av hetebølgen. Tørke og høye temperaturer gjør at skogbrannfaren har økt flere steder. I 10 av Tysklands 16 delstater har skogbrannfaren blitt satt på nivå fem, som er det høyeste nivået.

Myndighetene har oppfordret folk til å være spesielt forsiktige når de går gjennom skogen og har advart om at selv én sigarettsneip kan skape en storbrann.

Meteorologer tror også landets varmerekord på 41,2 grader kan bli slått tirsdag.

Varmerekorder i Frankrike

I Frankrike ble det registrert flere varmerekorder mandag. I så mange som 64 områder ble det målt rekordhøye temperaturer.

De fleste toppene ble registrert langs den vestlige Atlanterhavskysten, der temperaturene steg til over 40 grader.

Tidenes høyeste temperatur på det franske fastlandet er målt til å være 46 grader. Den ble registrert i 2019 i den sørlige byen Verargues, nordøst for Montpellier. Så langt står rekorden fortsatt.

Villsvin tok bad på golfbane

I nærheten av den spanske hovedstaden Madrid har brannvesenet og skogvoktere fått seg en noe uvanlig oppgave, som følge av hetebølgen.

Reuters skriver at et villsvin på omtrent 100 kilo ble sett på en golfbane, gående mot en liten dam for å få seg et bad. Villsvinet hoppet uti for å få en kjølig dukkert, men slet med å komme seg opp fra vannet.

Brannmenn og skogvoktere fikk drevet villsvinet inn på land igjen, og flyttet dyret til et nærliggende skogsområde.

Fare for høye nivåer av ozon

Hetebølgen i Europa genererer svært høye nivåer av skadelig ozonforurensning, advarer Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Ozon finnes både nær bakken og i de øvre lag av atmosfæren. Ozon høyt i atmosfæren er ifølge Miljødirektoratet helt nødvendig som beskyttelse mot skadelig UV-stråling fra sola. Men ozonet som befinner seg nær jordoverflaten kan gi skadelige effekter på menneskers helse og på vegetasjon.

Det er ozonnivået på bakken ekspertene er bekymret for. I både Portugal, Spania og Italia er det målt skadelig høye ozonnivåer under hetebølgen.

Publisert: