Paven i Sverige for å markere forsoning med lutheranere

Pave Frans ledet an da lutheranere og katolikker holdt en unik, felles gudstjeneste i Lund domkirke. – Nå har vi mulighet til å reparere en avgjørende del av vår historie, sa paven.

Pave Frans sammen med dronning Silvia og kong Carl Gustaf idet han går ut av domkirken i Lund.
 • Are Føli
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Paven ble nærmest tatt imot som en rockestjerne da han ankom den svenske universitetsbyen mandag ettermiddag. Ventende mennesker skrek og strakk ut hendene idet de fikk øye på ham.

På programmet sto et møte med kongeparet og en økumenisk gudstjeneste i domkirken, der det sentrale temaet var forsoning og erkjennelsen av at de to kirkesamfunnene har påført hverandre mye vondt siden reformasjonen for snart 500 år siden

Pave Frans ble tatt imot av statsminister Stefan Löfven da han landet på Sturup flyplass utenfor Malmö mandag.

– Vår splittelse har vært en enorm kilde til lidelser og misforståelser, sa pave Frans under gudstjenesten, ifølge nyhetsbyrået TT.

I nesten 200 år torturerte og drepte europeerne hverandre i religionens navn. I 1617 ble det blant annet innført dødsstraff for katolikker i Sverige.

Pave Frans sammen med erkebiskop Munib A. Younan (t.v.) og Martin Junge (t.h.) under den økumeniske gudstjenesten i Lund.

Fire språk

Gudstjenesten ble holdt på både svensk, engelsk, tysk og spansk

– Vi må ikke gi opp i møte med uenigheten og avstanden som kirkesplittelsen har skapt mellom oss. Nå har vi mulighet til å reparere en avgjørende etappe i vår historie, å overvinne motsetninger og misforståelser som ofte har hindret oss fra å forstå hverandre, sa paven på sitt morsmål, spansk.

Da paven landet på flyplassen i Malmö tidligere på dagen, ble han tatt imot av statsminister Stefan Löfven.

– Dette er stort for Sverige, ingen tvil om det, sa Löfven til nyhetsbyrået TT da han ventet på å møte den romersk-katolske kirkens overhode.

Sikkerhetstiltakene er omfattende, og politifolk fra hele Sverige er kalt inn for å sørge for vaktholdet rundt besøket.

Luthers opprør

Startskuddet for reformasjonen gikk da munken Martin Luther spikret opp 95 teser med kritikk av pavekirken på en kirkedør i Tyskland i 1517. Bare et par tiår senere var Luthers nye tolkning av kristendommen innført både i Sverige og Danmark – samtidig som Norge i praksis ble en dansk provins.

Forholdet mellom de to kristne retningene er blitt atskillig bedre i nyere tid, og de 50 siste årene har det pågått en forsoningsdialog mellom katolikker og protestanter.

I løpet av sin tid som pave har Frans vært opptatt av å bedre forholdet til andre kristne retninger. Tidligere i år ble han den første katolske pave på nesten tusen år som møtte en ortodoks patriark.

Pave Frans ble nærmest tatt imot som en rockestjerne av tilskuere som hadde samlet seg utenfor domkirken i Lund i håp om å få et glimt av overhodet til den romersk-katolske kirken.

Messe i Malmö

Mens paven og protestantiske kirkeledere er opptatt av forsoning, lever motsetningene i noen tilfeller videre på grunnplanet.

Blant verdens katolikker er det neppe veldig mange som har sans for den liberale svenske kirkens aksept av både kvinnelige prester og homofile biskoper.

Mange svenske frikirker er fortsatt svært skeptiske til paven, og svenske katolikker var misfornøyd med at Frans opprinnelig ikke planla noen egen gudstjeneste for dem. Han besluttet derfor å utvide besøkte med én dag og holde en utendørs messe på et stadion i Malmö tirsdag formiddag.

Forrige gang en pave besøkte Sverige, var for 27 år siden.

Publisert:
 1. Pave Frans
 2. Stefan Löfven
 3. Kirkesamfunn
 4. Sverige

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

 3. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje