Silicon Valley har et kvinneproblem

Da Google valgte å sparke en medarbeider etter at han hadde skrevet et internt dokument som kritiserte «politisk korrekt monokultur» satte det i gang debatten om kjønnsdiskriminering i USAs IT-bransje. Har Google og de andre gigantene et problem med kvinner?

James Damore, som ble sparket av Google etter at han skrev at biologien gjør at menn er bedre dataingeniører enn kvinner, er blitt en favoritt for USAs konservative høyreside.
  • Peter Sinnbeck
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Egentlig var det kritikk av Googles mangel på politisk mangfold som fikk James Damore, en ingeniør i selskapet, til tastene. Man fokuserte for mye på det politisk korrekte i selskapets interne og eksterne kommunikasjon, mente han.

I det interne dokumentet, her er hele dokumentet på ti sider, var det imidlertid særlig kommentarer om at det er biologisk forutbestemt at menn er bedre dataingeniører enn kvinner – og at kvinner foretrekker jobber innenfor «sosiale og kunstneriske områder» – som vakte furore.

Dokumentet ble delt heftig internt, og innholdet ble raskt lekket til flere amerikanske medier. Og ledelsen i Google valgte like raskt å sparke Damore for å «fremme skadelige kjønnsstereotyper».

Fasaden sprekker hos Google? De har underbetalt kvinner i ekstrem grad, mener USAs arbeidsdepartement.

At Google ikke ønsker den formen for debatt må ses i lys av at selskapet i april i år ble voldsomt kritisert av det amerikanske arbeidsdepartementet for systematisk å underbetale sine kvinnelige ansatte sammenlignet med menn. Departementet kalte ulikheten «ekstrem».

Sirkulær sjikane

Det har ikke bare vært hos Google at det har vært kjønnspolitisk bråk. I slutten av juni måtte Travis Kalanick, administrerende direktør i kjøretjenesten Uber, fratre sin stilling etter flere måneder med anklager om manglende handling når det kom til diskriminering av virksomhetens kvinnelige ansatte.

Toppsjefen i Uber, Travis Kalanick, måtte gå etter måneder med anklager om kvinnediskriminiering.

For selv om Uber er vant til å navigere i sonen mellom sinte fagforeninger og innbitt politisk motstand, har selskapet også vært plaget av påstander om en usunn firmakultur etter at en tidligere ansatt i februar skrev et blogginnlegg som beskrev en arbeidsplass preget av kjønnsdiskriminering.

Innlegget førte til en langvarig – og juridisk – gjennomgang av firmaets retningslinjer og arbeidsmiljø, som i tillegg til Kalanicks avgang også resulterte i at 20 ansatte ble sparket for sjikanering, diskriminering og mobbing. Siden da har Uber ansatt en ny, kvinnelig merkevaresjef, Bozoma Saint John, som skal gjøre sitt for å rette opp selskapets svake kjønnspolitiske image.

Macho-Musk

I februar utviklet en mindre intern klagesak seg til en fullvoksen torn i øyet på bilprodusenten Tesla, som foruten «hype» om elbilene deres også måtte forholde seg til anklager om utbredt sexisme i firmakulturen.

Kvinner er storforbrukere av sosiale tjenester, men blir de diskriminert i selskapene som leverer tjenestene?

Saken startet da den kvinnelige ingeniøren A. J. Vandermeyden opprettet et søksmål hvor hun etter mange års ansettelse endelig hadde fått nok av det hun kalte firmaets «omfattende sjikanering». Ifølge saksdokumentene og de mange intervjuene Vandermeyden har gitt til medier i etterkant, har Tesla og selskapets grunnlegger, teknologimogulen Elon Musk, systematisk diskriminert kvinner på lønn, ansettelsesvilkår og muligheten til videreutdannelse. Dessuten påpeker hun at alle toppstillinger i selskapet tilhørte menn, og at det var kun 2 kvinner av 30 mellomledere.

Saken har ikke blitt mindre dramatisk etter at Teslas ledelse valgte å sparke Vandermeyden for urettmessige anklager og offentlig bakvasking av selskapet. Hun har i etterkant mottatt offentlig støtte fra en rekke tidligere ansatte kvinner i bransjen.

Koden er likhet

Hos Google hadde man problemer med postulatet at menn er biologisk bestemt til å være bedre dataingeniører enn kvinner, og hos det sosiale mediet Facebook, som med sine over to milliarder brukere er det største av sitt slag, ble dette postulatet omgjort til påstått virkelighet da en undersøkelse foretatt av en tidligere ansatt indikerte at koder og programmering laget av kvinnelige ansatte ble brukt langt mindre enn de mannliges. Ifølge avisen The Wall Street Journal ble det tydelig når særlig kvinnelig produserte koder hadde mye vanskeligere for å bli godkjent i Facebooks interne peer review-system.

Bare 17 prosent av teknisk ansatte i Facebook er kvinner. Her toppsjefen Mark Zuckerberg.

Facebook-ledelsen valgte å iverksette en intern etterforskning av problemet, som i første omgang viste at peer review-systemet ikke diskriminerte kvinner.
Nei, problemet var i stedet at Facebook hadde et enormt problem med å få kvinner i tekniske stillinger, med en andel på 17 prosent i selskapet. Den interne etterforskningen påpekte at kvinner i altfor liten grad blir forfremmet.

Elefanten i dalen

2017 har vært et ergerlig år for mange av de store gutta i Silicon Valley. Hvis man imidlertid zoomer litt ut fra de høyprofilerte sakene, ser man konturene av et mer systematisk problem. I hvert fall hvis man spør forskerne.
I en av de første store sammenhengende undersøkelsene som er gjennomført av kjønnsproblematikken i Silicon Valley, ser man tegn på at kvinner generelt møter flere utfordringer på jobb enn mennene. Undersøkelsen, som har fått det kanskje passende navnet «The Elephant in the Valley», er foretatt blant flere enn 200 kvinner, hvor alle har mer enn ti års erfaring i bransjen.

Undersøkelsen tegner et bilde av en bransje hvor diskriminering ikke er et sjeldent problem. 75 prosent har gjentatte ganger opplevd at parforholdet deres blir en faktor i ansettelsesprosessen, 60 prosent har gjentatte ganger vært utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser, og hver tredje har følt seg utrygg på arbeidsplassen som følge av kjønnsdiskriminering og sjikane. Rapporten har fått flere selskaper til å varsle endringer.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: