EU vil kladde brexitsvar innen 48 timer

EU håper å gjøre klar et utkast til plan for brexitforhandlingene innen to døgn etter at Storbritannia utløser den formell utmeldingsprosedyren.

Publisert: Publisert:

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk (til høyre) forberedte seg onsdag på EU-toppmøtet i Brussel. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det opplyste EU-president Donald Tusk dagen før EUs toppmøte i Brussel starter torsdag.

Britenes statsminister Theresa May har lovet å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som starter brexit-prosessen, innen utgangen av mars.

Det europeiske råd, det vil si medlemslandenes stats- og regjeringssjefer, kommer kort tid senere til å utstede sin skisse for forhandlingene.

– Når Storbritannia gir beskjed, er vårt mål å svare med et utkast til retningslinjer for forhandlingene som de 27 medlemslandene kan vurdere. Jeg tror vi trenger mer eller mindre 48 timer til det, sa Tusk til pressen i Brussel.

– Lederne vil deretter trolig møtes i april for å sluttføre disse, tilføyer han.

Artikkel 50 vil bli starten på en to år lang nedtelling til Storbritannias faktiske uttreden fra EU. I den perioden må det forhandles om vilkårene for utmelding og eventuelle framtidige handelsavtaler.

Mays ambisjon om å starte prosessen innen slutten av mars har støtt på utfordringer på hjemmebane, der Parlamentet fortsatt behandler lovforslaget som skal gi regjeringen fullmakt til å utløse artikkel 50.

(©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  2. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  3. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. Kjørte i 108 i 60-sonen ved flyplassen - mistet førerkortet

  1. EU
  2. Brexit
  3. Storbritannia