IS hevder å stå bak selvmordsangrepene i Indonesia

Indonesisk politi mener to familier sto bak kirkeangrepene søndag og selvmordsangrepet mot politihuset i Surabaya mandag. IS hevder å stå bak begge angrepene.

Publisert: Publisert:

Tungt bevæpnede vakter utenfor politihuset i Surabaya i Øst-Java. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Politibetjenter sperret veien etter angrepet på politiets hovedkvarter i Surabaya. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix

Også i mandagens bombeangrep mot politihuset ser et barn ut til å ha vært involvert. Ei åtte år gammel jente ble kastet av fra en motorsykkel som ble brukt i angrepet, og overlevde, opplyser en polititalsmann.

– Vi håper hun overlever, sier Frans Barung Mangera til nyhetsbyrået DPA.

Ti personer, blant dem fire politifolk og seks sivile, ble såret i angrepet som familien på fem utførte. De fire øvrige familiemedlemmene ble drept. IS har via sin propagandakanal Amaq uttalt å ha stått bak mandagens angrep.

Tre kirker angrepet

Angrepet skjedde dagen etter at tre kirker i Surabaya ble rammet av selvmordsangrep. De ble ifølge politiet utført av et foreldrepar med fire barn, hvorav de to yngste var jenter på ni og tolv år.

Hele familien på seks ble drept, også to tenåringsgutter på 16 og 18 år. De tok med seg åtte andre personer i døden, og over 40 ble såret. De to yngste døtrene skal ha hatt eksplosiver festet til kroppen.

Ifølge politiet kom familien nylig tilbake fra Syria.

Blant fremmedkrigerne som har kjempet for IS i Syria, skal det ha vært flere hundre indonesiere, og mange av dem skal nå være på vei hjem igjen etter gruppas nederlag. De siste angrepene skaper frykt for at ytterliggående islamister vil rette oppmerksomheten mot Sørøst-Asia, siden drømmen om et kalifat i Syria og Irak tilsynelatende er knust.

Indonesia er landet i verden med flest muslimske innbyggere. Kristne utgjør om lag 10 prosent av befolkningen, og mange av dem er etniske kinesere.

Vil ha strengere terrorlover

Politiet anklager et lokalt nettverk av militante islamister som har sverget troskap til IS, Jamaah Ansharut Daulah, for å stå bak de tre kirkeangrepene søndag. Ifølge Karnavian ble angrepet utført på ordre fra «ISIS sentralt» i Syria.

ISIS er en annen forkortelse for IS, den ytterliggående gruppa som tidligere kontrollerte store områder i Syria og Irak, der de hadde opprettet et såkalt kalifat.

Indonesias president Joko Widodo ba mandag nasjonalforsamlingen vedta endringer i landets antiterrorlov. Lovforslaget skal ha blitt fremmet av presidenten allerede i februar 2016 og vil gi politiet utvidede fullmakter for å bekjempe terrorisme.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  1. Indonesia
  2. Terror