Kim ønsker et fredfylt OL i nabolandet

Nord-Koreas Kim Jong-un sier han ønsker et fredfylt OL i Sør-Korea. Samtidig minner han USA på at nordkoreanske atomvåpen nå er en realitet.

Som så mange andre statsledere, holdt også Kim Jong-un nyttårstale. Han sier landets atomvåpen nå er en realitet, og han tok seg tid til å ønske alt godt for både Nord- og Sør-Korea i det han håper blir et fredfylt OL i sør i februar. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I sin nyttårstale sier lederen i nord at han inderlig ønsker at OL i sørkoreanske Pyeongchang blir fredelig, melder NBC på Twitter. Nord-Korea vurderer å sende en delegasjon til lekene, ifølge Kim, som sier landet vil «treffe nødvendige tiltak» for å delta.

– Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa den nordkoreanske lederen.

Han ønsker det beste for både Nord- og Sør-Korea i sin nyttårstale. Både arrangørene og myndigheten i nabolandet har gitt uttrykk for at de ønsker at Nord-Korea skal delta, men det vil avhenge av det politiske klimaet.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har uttalt at nordkoreansk deltakelse i vinter-OL vil sørge for lekenes sikkerhet, skriver Reuters.

– Atomknapp

Men selv om Kim ga uttrykk for vennlige og fredelige tanker i talen, snakket han også om landets atomprogram og sa Nord-Korea har «fullført» sine kjernevåpen og at han nå har «en atomknapp» på skrivebordet.

– Hele USA er innen rekkevidde for våre kjernevåpen og knappen for å utløse dem er alltid på mitt skrivebord. Det er ingen trussel, sånn er virkeligheten, sa Kim i talen som ble kringkastet mandag morgen. Dermed kan USA aldri starte en krig mot Nord-Korea, sier lederen. Han sier landet må masseprodusere atomvåpen og missiler.

– Vi får se

USAs president Donald Trump svarte «vi får se, vi får se», da han nyttårsaften ble spurt om Kims utsagn om en atomknapp. Det amerikanske utenriksdepartementet har så langt ikke besvart Reuters forespørsel om en kommentar til Kims nyttårstale.

En talsmann for Sør-Koreas president svarer at de fortsatt går gjennom talen til den nordkoreanske lederen.

Publisert:
  1. OL
  2. Sør-Korea
  3. Kim Jong-un

Mest lest akkurat nå

  1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

  2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

  3. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

  4. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

  5. Hestekarusell og pariserhjul til Ruten i Sandnes

  6. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen