Nye koster inn i Forbundsdagen

Parlamentarikerne Alexander Gauland og Beatrix von Storch, begge fra AfD,er her fotografert under den første sesjonen i den nye Forbundsdagen i går.

Tirsdag åpnet det tyske parlamentet med tidligere finansminister Wolfgang Schäuble som leder – og med 93 nye parlamentarikere fra det høyrenasjonale partiet Alternative für Deutschland (AfD).

 • Erik Jensen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det første og historiske forslaget fra politikerne i AfD sin nye gruppe i Forbundsdagen ble nedstemt med overveldende flertall.

De foreslo at deres egen politiker Alexander Gauland skulle få holde åpningstalen i stedet for fridemokraten Hermann Otto Solms. Gauland er nemlig ert halvt år eldre enn Solms, og tidligere var det alltid den eldste representanten som holdt åpningstalen.

Men nå er reglene endret, og det er den lengstsittende parlamentarikeren som taler.

Også AfD sitt forslag til visepresident ble nedstemt.

Forbundskansler Angela Merkel hilser på den nye parlamentarikerformannen Wolfgang Schäuble. Han var tidligere finansminister, og er den parlamentarikeren med lengst fartstid i forsamlingen, nemlig 45 år.

Nye tider

Men uansett vil det nå bli en ny politisk virkelighet i «Bundestag».

De 93 parlamentsmedlemmene fra det høyrenasjonale Alternative für Deutschland (AfD) er noe nytt.

Det samme gjør den nye parlamentsformannen, nåværende finansminister Wolfgang Schäuble.

Den sterke finansministeren, som forbundskansler Angela Merkel har omtalt som sin «beste mann», etterlater seg en statskasse som bugner av penger. Mandag la han nølende fra seg nøklene til finansdepartementet etter sin siste dag i jobben. Det er imidlertid fortsatt uklart hvem som skal ta over nøklene, for regjeringsforhandlingene er fortsatt ikke overstått.

Som formann for Forbundsdagen vil Schäuble få mye å gjøre. AfD har ikke lagt skjul på at de vil kjempe mot den nye regjeringen med nebb og klør. Ikke minst når det gjelder partiets kampsaker, som begrensning av innvandring og kraftige innstramminger i asylpolitikken.

Frauke Petry, tidligere leder i AfD, har brutt med partiet, men er valgt inn i Forbundsdagen.

Skarpere tone

Etter en lengre periode med relativ fred og konsensus i parlamentet er det nå ventet en langt skarpere tone.

Allerede søndag møtte rundt 10.000 mennesker til demonstrasjon utenfor Forbundsdagen, mot AfD sin deltakelse i parlamentet. Demonstrantene advarte mot nazisme, høyreradikale holdninger og rasisme i parlamentet.

Etter valget i september, hvor AfD fikk 12,6 prosent av stemmene, begynte de innledende forhandlingene om en såkalt «Jamaica-koalisjon». De tre partiene – CDU/CSU, det liberale FDP og De Grønne – bruker henholdsvis sort, gult og grønt som partifarger, og ligner dermed fargebruken i den karibiske øystatens flagg. Det er imidlertid først nå at de tre partiene tar fatt på de tallrike politiske uenighetene de må avklare for å finne et godt regjeringsgrunnlag.

Forhandlingene går bra

– Det er politikere som har kjent hverandre i årevis, men det er også mange nye ansikter. Vi har arbeidet med å nå frem til en fortrolighet som er nødvendig for de videre forhandlingene, og det har gått veldig bra, sier CDUs generalsekretær, Peter Tauber, til tv-kanalen ZDF.

Så snart partiene kan bli enige om felles politikk og levere en presentabel og troverdig pakke med et felles regjeringsgrunnlag kan kampen om statsrådsplasser gå i gang.

Kjeftet på partiet

Som en slags avskjedssalutt til Angela Merkel har Wolfgang Schäuble også kritisert sitt eget partis strategi under årets valgkamp. Schäuble gir den sosialdemokratiske kandidaten Martin Schulz (SPD) rett i sine påstander om at CDU var altfor passive og ikke fremla sterke nok visjoner og konkrete forslag i valgkampen.

Med sine 709 seter er den tyske Forbundsdagen verdens største demokratiske nasjonalforsamling.

Mens Martin Schulz nå inntar posisjonen som opposisjonsleder med en ny partiledelse rundt seg, fortsetter Angela Merkel med forhandlingene om en ny regjering.

Aftenbladet/Politiken

Les også

 1. AfDs første forslag i nasjonalforsamlingen nedstemt

 2. Arven etter Dr. Schäuble

Publisert:
 1. Wolfgang Schäuble
 2. CDU
 3. Martin Schulz
 4. Angela Merkel
 5. SPD

Mest lest akkurat nå

 1. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 4. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 5. – Dette er en suksess

 6. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på