EU-land krever erstatning fra Israel 

Åtte EU-land krever erstatning fra Israel for solcellepaneler og bygninger som er ødelagt på den okkuperte Vestbredden.

Åtte europeiske land krever erstatning for EU-finansierte bygninger og infrastruktur Israel har ødelagt på Vestbredden. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Belgia, Sverige, Danmark, Frankrike, Spania, Italia, Irland og Luxembourg stiller seg bak kravet, som er på beskjedne 30.000 euro, men det første i sitt slag.

Ifølge den israelske avisa Haaretz dreier det seg om solcellepaneler og mobile klasserom utplassert i flere beduinlandsbyer på Vestbredden, som israelske styrker tok beslag i tidligere i år.

EU hadde finansiert utstyret og krever nå for første gang erstatning fra Israel. Det går fram av et brev de åtte landene i disse dager sender israelske myndigheter, som også den franske avisa Le Monde har gjengitt innholdet av.

I brevet krever de åtte landene at Israel enten returnerer de EU-finansierte solcellepanelene og klasserommene, eller betaler erstatning for dem. Israels handlinger blir videre beskrevet som brudd på internasjonal lov.

Avviser kategorisk

Diplomater fra de åtte EU-landene troppet tidligere i høst opp i israelsk UD for å framføre en felles protest, men denne ble ikke tatt til følge.

Ifølge Haaretz avviser Israel kategorisk kravene om kompensasjon og hevder at EU gir ulovlig bistand og ikke humanitærhjelp til palestinerne i de såkalte C-områdene på Vestbredden.

Osloavtalene fra 1993 etablerte tre ulike soner på den okkuperte Vestbredden. I de såkalte A-områdene, som inkluderer åtte byer, har palestinerne på papiret politisk og sikkerhetsmessig kontroll.

I B-områdene har palestinerne politisk kontroll, mens sikkerheten kontrolleres av israelske okkupasjonsstyrker, mens Israel har full politisk og sikkerhetsmessig kontroll i C-områdene der også bosetningene ligger.

Nødhjelp

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at Israel 50 år lange okkupasjon av Vestbredden er ulovlig og at landet må trekke seg ut av hele området.,

EUs fastholder at Genèvekonvensjonene pålegger Israel å dekke palestinernes behov i C-områdene, men at dette ikke skjer. Europeiske land ser seg derfor nødt til å bidra med nødhjelp.


Fakta om Israels okkupasjon:

 • Under seksdagerskrigen mellom 5. og 10. juni 1967 okkuperte israelske styrker Vestbredden og Øst-Jerusalem som var under jordansk kontroll, Gazastripen som var under egyptisk kontroll, Sinaihalvøya i Egypt og Golanhøydene i Syria.
 • I 1979 inngikk landet en fredsavtale med Egypt og trakk seg ut av Sinaihalvøya.
 • Som et resultat av Oslo-avtalen i 1993, fikk palestinerne politisk og sikkerhetsmessig kontroll over 18 prosent av Vestbredden. Israelske styrker opererer likevel jevnlig i disse områdene og bestemmer hvem som slipper inn og ut.
 • På 22 prosent av Vestbredden deler de palestinske selvstyremyndighetene og Israel sikkerhetsansvaret, mens Israel har full militær kontroll i det resterende området.
 • Israel kontrollerer også i stor grad vannressursene og infrastrukturen på Vestbredden.
 • I 2005 trakk Israel sine styrker ut av Gazastripen og avviklet koloniene som var etablert der. Området har siden vært gjenstand for en blokade og flere store israelske militæroffensiver.
 • FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner de siste 50 årene slått fast at Israels okkupasjon er ulovlig og krevd full tilbaketrekning.
 • Israel har aldri etterlevd FN-resolusjonene og har takket være USAs veto i Sikkerhetsrådet unngått straffetiltak.
 • FNs sikkerhetsråd har også slått fast at Israels kolonisering av de okkuperte områdene er i strid med folkeretten.
 • Det bor i dag nærmere 800.000 israelere i drøyt 420 bosetninger og utposter på Vestbredden, Golanhøydene og i Øst-Jerusalem.

(Kilde: OCHA / OHCHR / CIA /NTB)

Publisert:
 1. Israel
 2. EU
 3. Nødhjelp

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 3. June Kommune klarer seg fint, hun. Men du skal ikke kimse av mannen inni blusen

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. Slik så det ut ved Vålandstårnet onsdag kveld