Trump spikrer gigantisk våpenavtale i Saudi-Arabia

Donald Trump fikk en overdådig mottakelse i Saudi-Arabia. USAs president belønnet vertskapet med en våpenpakke verdt nesten tusen milliarder kroner.

President Donald Trump og Melania Trump sammen med kong Salman i en kaffeseremoni i Riyadh. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix 
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da Trump lørdag innledet sin første utenlandsreise som USAs president, kunne han, i alle fall midlertidig, legge bak seg kontroversene som hjemsøker ham på hjemmebane.

I Saudi-Arabia hadde det eneveldige kongedømmet slått på stortromma for den amerikanske presidenten. Kong Salman møtte selv opp med rød løper på flyplassen i Riyadh, og Trump ble siden beæret med en æresmedalje for sin innsats for «å spre fred og stabilitet i verden».

Mottakelsen står i sterk kontrast til Barack Obamas kjølige velkomst for et knapt år siden, da både konge og statlig fjernsyn glimret med sitt fravær på flyplassen.

Våpenavtaler

Renessansen i det nære forholdet mellom Saudi-Arabia og USA ble et faktum da den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir kunngjorde en lang rekke næringslivsavtaler verdt over 3.000 milliarder kroner.

– Det var en kjempestor dag. Kjempestore investeringer i USA, sa Trump under samtalene med kong Salman.

Kongen og presidenten svingte seg i en tradisjonell sverddans før de rundet av dagen med en statsmiddag til ære for de amerikanske gjestene, inkludert Trumps kone Melania og datteren Trump.

I den kortvarige seansen, som var forbeholdt menn, var presidenten flankert av saudiarabiske dansere i det historiske Murabba-palasset i Riyadh. Med et skinnende sverd i høyre hånd svaiet en smilende Trump fra side til side til trommer og sang.

«Iransk trussel»

Den nye våpenavtalen innebærer at Saudi-Arabia får kjøpe amerikansk forsvarsmateriell og -tjenester for rundt 930 milliarder kroner. Våpnene fra USA skal brukes til å bekjempe trusselen fra blant annet Iran, heter det.

– Forsvarsavtalen med Saudi-Arabia har som formål å imøtegå ondartet iransk innflytelse, sa USAs forsvarsminister Rex Tillerson på en pressekonferanse sammen med al-Jubeir i Riyadh.

Det hvite hus omtaler forsvarsavtalen som den største enkeltstående våpenavtalen i USAs historie. De øvrige avtalene innebærer rundt 2.100 milliarder kroner i kommersielle investeringer, heter det.

– Flere hundre milliarder dollar i investeringer inn i USA og jobber, jobber, jobber, sa Trump om avtalene.

Jemen-krig

Våpenavtalen skal også styrke kongedømmets «evne til å bidra til antiterroroperasjoner rundt om i regionen, og dermed redusere byrden på det amerikanske militæret til å utføre disse operasjonene», opplyser Det hvite hus.

Saudi-Arabia står i spissen for en militærallianse som i over to år har bombet det lutfattige nabolandet Jemen, der millioner av mennesker står på randen av sultkatastrofe.

Saudi-Arabias krig er rettet mot jemenittisk houthi-milits. Houthiene antas å få støtte fra sjiaislamske Iran, som er det sunniislamske kongedømmets største rival i regionen.

Anklager om krigsforbrytelser

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen. Saudi-Arabia oppga tidligere i vår å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Det mektige kongedømmet har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet. I tillegg er over 40.000 såret i krigen, som har drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

Les også

 1. Trump tildelt Saudi-Arabias høyeste utmerkelse

 2. Trump forfølges av nye avsløringer på utenlandsturen

 3. New York Times: Trump sa til russerne at Comey var en skrulling

 4. Trump avviser å ha bedt Comey avslutte Flynn-gransking

Publisert:
 1. Saudi-Arabia
 2. USA
 3. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 3. Viking-talent klar for ny klubb

 4. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 5. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 6. Politiet har en klar formening om hva som var årsaken til ulykken