Postvesenet i USA advarer om at stemmesedler kan komme fram sent

Foran et valg der en stor andel av amerikanske velgere kan komme til stemme via posten, advarer postvesenet USPS om at det kan bli store forsinkelser.

Brev med stemmesedler til nominasjonsvalget i Renton i delstaten Washington tidligere i august. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

USPS har varslet delstater om at det er stor risiko for at velgere ikke vil ha tid nok til å fylle ut stemmesedlene og returnere dem innen dagens tidsfrister, melder Reuters.

Ifølge Washington Post er advarslene sendt til 46 delstater og myndighetene i Washington D.C.

I flere delstater kan velgere be om å få stemmesedler tilsendt fram til få dager før valget.

I brevene USPS har sendt delstatene understrekes muligheten for at et antall stemmer kanskje ikke vil nå fram tidsnok til å bli telt med i presidentvalget, selv om velgerne overholder tidsfristene som er satt.

Politisk strid

– Delstats- og valgmyndighetene må ta med i beregningen våre operative standarder og anbefalte tidsrammer, uttaler USPS' talskvinne Martha Johnson.

USPS har havnet i sentrum for en politisk strid foran presidentvalget. Etatens nye leder har innført en rekke sparetiltak som blant annet begrenser overtidsbruken, med henvisning til at etaten går med stort underskudd.

Nå meldes det om at post hoper seg opp flere steder i USA.

Nylig besluttet ledelsen å ta 10 prosent av postsorteringsmaskinene ut av tjeneste, noe som har skapt frykt for at situasjonen vil forverres ytterligere foran valget. Enkelte steder i USA er leveransene av post allerede forsinket med en uke, ifølge Washington Post.

– Sabotasje

Det ventes en kraftig økning i antallet poststemmer i år på grunn av koronaepidemien.

I et intervju med Fox Business Network torsdag ga president Donald Trump uttrykk for at han ikke støtter økte bevilgninger til det amerikanske postvesenet fordi pengene da vil gå til poststemmer under valget. Han gjentok samtidig påstander om at stemming via posten vil føre til massivt valgfusk, noe det ikke foreligger beviser på.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden er sterkt kritisk til Trumps holdning til USPS.

– USAs president saboterer en grunnleggende tjeneste som flere hundre millioner mennesker er avhengig av, skjærer over en kritisk redningsline for økonomien på landsbygda og for leveranser av medisiner, fordi han vil frata amerikanere deres grunnleggende rettighet til å avlegge stemme trygt under den mest katastrofale helsekrisen på over 100 år, sa Bidens talsmann Andrew Bates torsdag.

Trump-donor

USPS' nye leder Louis DeJoy har bakgrunn som leder for et logistikkselskap og har støttet Republikanerne og Donald Trump økonomisk.

63-åringen ble utpekt av et styre innsatt av Trumps regjering, og han er den første i rollen på nesten 20 år som ikke har bakgrunn fra postvesenet.

Publisert:
  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Joe Biden

Mest lest akkurat nå

  1. Gladnyhet om skatt i Stavanger

  2. Det eneste minnet Gjert har om faren er da han lærte å sykle - på trehjulssykkel

  3. Ny skisse gir plaster på sårene i Bymiljøpakken

  4. To lokale bedrifter har dratt inn 327 millioner i arbeid for ett datasenter

  5. Vikings daglige leder: – Det har vært noen hektiske, spesielle og vonde dager

  6. Brann i gjenbruksbutikk i Stavanger