Massemønstring mot brexit i London

Rundt én million mennesker protesterte lørdag i London mot brexit, anslår arrangørene. Demonstrantene krever en ny folkeavstemning om EU.

Publisert: Publisert:

Hundretusenvis av EU-tilhengere demonstrerte i London med krav om en ny folkeavstemning. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Statsminister Theresa May får gjennomgå av demonstrantene. Foto: Yui Mok/PA via AP / NTB scanpix

En EU-tilhenger tok med hunden sin i demonstrasjon i London lørdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Demonstrantene begynte å samle seg tidlig lørdag ettermiddag norsk tid. Foto: AP / NTB scanpix

Flere av demonstrantene hadde kledd seg ut i London lørdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

En av flere hundre tusen EU-tilhengere som demonstrerte i London lørdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Protesten er blant de største i Storbritannia de siste tiårene. Demonstrantene i London bar på EU-flagg og plakater med hyllester av forholdet mellom Storbritannia og kontinentet. Mange var kledd i EUs blå og gule farger, mens andre viftet med det britiske flagget.

Hundretusenvis av mennesker gikk fra Park Lane til plassen foran Parlamentet, hvor brexits skjebne skal avgjøres de neste ukene. Mange plystret, sang og jublet.

Samtidig har over 4,6 millioner sluttet seg til en underskriftskampanje der de ber regjeringen avlyse brexit ved å trekke tilbake artikkel 50.

– Dersom vi ikke kan gjøre det, må vi ha en folkeavstemning, sier demonstranten Emma Sword.

Massedemonstrasjonen i London skjer to dager etter at EU gikk med på å utsette brexit i noen uker. Statsminister Theresa May er også under økende press etter at hun sa at hun kanskje ikke vil legge fram brexitavtalen for Parlamentet på nytt. De folkevalgte har to ganger stemt ned avtalen May framforhandlet med EU.

«Siste ord».

«Den beste avtalen er ingen brexit» og «Vi krever en folkeavstemning» var blant parolene.

– Det er et enormt oppmøte fra alle samfunnslag og alle aldre, og de kommer fra hele landet, tvitrer Liberaldemokratenes leder Vince Cable.

– Nesten 90 prosent av unge velgere som ikke hadde stemmerett i 2016, ville i dag stemt for å bli i EU, tilføyer han.

Både han og Londons Labour-ordfører Sadiq Khan gikk fremst i toget.

– Vi har sett hvordan regjeringen har ignorert våre advarsler gang på gang. Det er på tide å si høyt og tydelig: Nok er nok, sa Khan da han talte til forsamlingen.

En rekke andre politikere og kjente personer deltok i marsjen, deriblant det skotske nasjonalistpartiet SNPs leder Nicola Sturgeon.

Flertall for brexit

Statsminister Theresa May har gjentatte ganger avvist både å avlyse brexit og å holde en ny folkeavstemning.

Et flertall på 51,9 prosent stemte i en folkeavstemning i 2016 for at Storbritannia skulle forlate EU. Brexit-motstandere mener flertallet nå er imot brexit og hevder folk ikke visste hva det innebar å stemme for en EU-utmelding.

– Jeg ville ha hatt en annen mening hvis dette hadde vært en velordnet prosess og regjeringen hadde tatt fornuftige beslutninger. Men dette er det komplette kaos, sier 59 år gamle Gareth Bae til nyhetsbyrået Reuters.

Han kom fra Bristol til London for å delta i lørdagens demonstrasjon.

Politiet har ikke gitt noen anslag på hvor mange som møtte opp, men arrangørene snakker om rundt 1 million mennesker. En lignende demonstrasjon i oktober samlet rundt 700.000 mennesker.

Utsettelse

Underhuset har to ganger forkastet utmeldingsavtalen som EU og Storbritannia har forhandlet fram. Neste uke skulle de folkevalgte etter planen få en tredje sjanse, men May har gjort det klart at hun bare vil legge avtalen fram for Underhuset dersom hun tror den vil bli godkjent.

Blir avtalen godkjent, vil brexit-dramaet være over.

EU vil da gå med på å utsette brexit til 22. mai for å gi britene tid til å fullføre langdryge formelle prosedyrer i Parlamentet før de går ut. Alternativ to er at Underhuset stemmer ned avtalen. Skjer det, vil utsettelsen kun gjelde til 12. april.

I et brev til de folkevalgte fredag viser May til at britene har flere muligheter, blant annet en forlengelse som da vil kreve at landet deltar i valg på EU-parlamentet i mai. Britene kan også trekke artikkel 50 og dermed avlyse brexit, men at det vil være å svikte resultatet fra folkeavstemningen fra 2016, påpeker May.

Et annet alternativ er at Storbritannia også kan forlate EU uten noen avtale, skriver hun i brevet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fami­lien pusset opp hele huset for 100.000 kroner. Endringen er total

  2. Kampen om pasi­entjour­nalen din pågår nå. Liv og milli­arder av kroner står på spill

  3. Søppelsyndere avsløres av kamera: 3514 har fått tilsnakk

  4. E39: Bjerkreim lover fortsatt kamp mot R2 selv om det betyr forsinkelse

  5. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

  6. Flere mottar arbeidsavklaringspenger i Rogaland

  1. Brexit