Ni barn blir drept eller såret daglig i Afghanistan

Ni barn blir i gjennomsnitt drept eller såret daglig i Afghanistan, og utviklingen går ikke i riktig retning, konstaterer FNs barnefond (UNICEF).

Publisert: Publisert:

13 år gamle Farshid gråter i senga på et sykehus for krigsskadde i Afghanistans hovedstad Kabul. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB-AP-DPA

Ni år gamle Eimal fikk store skader av en landmine i Afghanistan. Her blir han båret av faren Ismatullah på et sykehus for krigsofre i Kabul. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Et afghansk barn leter etter brennbare ting som kan erstatte ved på en søppelplass i Kabul. Nesten hvert tredje afghanske barn må arbeide, noen av dem er helt ned i femårsalderen. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Ni år gamle Eimal mistet det høyre øyet og flere fingre da han fant noe som så ut som en plastleke, men som viste seg å være en mine. Han deler skjebne med stadig flere afghanske barn. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Minst 631 barn er drept og 1.830 ble såret i krigshandlinger i Afghanistan i årets ni første måneder. Dette var en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Selv etter Afghanistans uhyggelige standard har 2019 vært et særlig dødelig år for barna, sier UNICEFs leder Henrietta Fore.

Minst 6.500 afghanske barn er drept og 15.000 såret i krigshandlinger de siste ti årene.

Afghanistan var i fjor verdens farligste krigssone, farligere enn land som Syria og Jemen, ifølge UNICEF.

Landminer

Ni år gamle Eimal ble ett av ofrene da han lekte i nærheten av familiens hus i Pansjir-dalen nordøst i Afghanistan. På bakken fant han noe som så ut som en plastleke, men da han plukket den opp, ble alt svart.

«Plastleken» viste seg å være en mine, og da den eksploderte ble Eimal kastet flere meter bort. Gutten mistet et øye, flere fingre og ligger i dag på et sykehus for krigsskadde i hovedstaden Kabul.

Ifølge FN blir fem afghanere drept eller såret i slike eksplosjoner daglig, og åtte av ti er barn som Eimal, som snubler over en ueksplodert sprengladning eller mine, noen av dem utformet for å ligne på leker.

Frykt og sult

Foruten å leve i permanent frykt for landminer, selvmordsbombere, veibomber, flyangrep og andre krigshandlinger, lider afghanske barn også som følge av tørke og andre naturkatastrofer, fattigdom og underutvikling.

I fjor ble 22 av landet 34 provinser rammet av alvorlig tørke, noe som førte til sviktende avlinger og matmangel.

Alt i årene før tørken var det mange afghanere som ikke fikk dekket kaloribehovet, ifølge FN 13 millioner i årene 2016 og 2017. Halvparten av dem var barn.

Rundt 600.000 afghanske barn under fem år er i dag alvorlig underernærte, ifølge UNICEF.

Ingen skolegang

Nesten annethvert barn i Afghanistan, over 3,7 millioner, er ifølge UNICEF fratatt muligheten til skolegang, de fleste av dem jenter.

Antallet angrep mot skoler ble nesten tredoblet i fjor, sammenlignet med året før, og ved inngangen av året var over 1.000 afghanske skoler lagt i ruin eller stengt.

Over 350.000 afghanere er drevet på flukt av krigshandlinger bare i år og deler dermed skjebne med millioner av andre som har måttet flykte i løpet av den 18 år lange krigen i landet, viser tall fra FNs nødhjelpskontor OCHA.

Barnearbeid og barneekteskap

Nesten hvert tredje afghanske barn må arbeide, noen av dem er helt ned i femårsalderen.

Omfanget av barnearbeid er ifølge FN økende, og arbeidet er ofte både tungt og helseskadelig.

Human Rights Watch (HRW) har dokumentert hvordan titusenvis av afghanske barn arbeider i teppeindustrien, mursteinsbrennerier og som jern- og metallarbeidere.

Disse barna blir ikke bare frarøvet barndom og skolegang, men risikerer også død, lemlestelse og helseplager resten av livet, ifølge HRW.

Desperate afghanske foreldre tvinges også til å «selge» barn for å betale gjeld og mat, som oftest jenter, som ender opp som barnebruder, ifølge UNICEF.

Rundt 35 prosent av afghanske familier gifter bort barna sine før de blir myndige, og i enkelte deler av landet er andelen hele 80 prosent.

Fakta om krigen i Afghanistan

* I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, hjalp USA og andre vestlige land en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.

* USA og NATO hadde på det meste over 150.000 soldater i Afghanistan, avsluttet sine kampoperasjoner i 2014, men har fortsatt rundt 20.000 soldater i landet.

* 13.000 av soldatene er amerikanske, mens Norge har i underkant av 60 spesialsoldater i Afghanistan.

* Krigen anslås siden å ha kostet om lag 150.000 mennesker livet, blant dem 40.000 sivile.

* Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.

* Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan. I tillegg er IS og en rekke andre væpnede militser og opprørsgrupper aktive. (NTB)

Publisert:

Les også

  1. Musharraf dømt til døden i Pakistan

  1. Afghanistan
  2. Barn
  3. Jemen
  4. Kabul