Uviss skjebne for 500 flyktninger

MIDDELHAVET: Det ene skipet har sirklet rundt i Middelhavet i over en uke. Det andre er fylt til randen med flyktninger. I går fikk det ene skipet gå til havn på den italienske øya Lampedusa.

«Ocean Viking» kommer for å plukke opp flere flyktninger. Så langt har det norske skipet 356 personer. Foto: Hannah Wallace Bowman, AP/Scanpix

  • Kjeld Hybel
Publisert: Publisert:

Richard Gere sitter mellom en gruppe afrikanske kvinner på dekket av et redningsskip i Middelhavet og rekker mobiltelefonen sin fram mot en kvinne med et lite barn på fanget.

– Se her, dette er sønnen min. Han er seks måneder. Hvor gammelt er ditt barn, spør Hollywood-skuespilleren kvinnen.

Det fremgår ikke klart fra videoklippet hva moren svarer, men det er tydelig at kvinnene er ukomfortable over at filmstjernen har lastet en båt med vann, frukt og grønnsaker og seilt ut til dem, for å skape oppmerksomhet om den uholdbare situasjonen de befinner seg i.

Richard Gere sammenligner EUs holdning til flyktninger med Donald Trumps syn på innvandrere som kommer over grensen fra Mexico. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE, Reuters/Scanpix

Nå er det en uke siden Richard Geres besøk, og det spanske redningsskipet «Proactiva Open Arms» klappet omsider til kai på Lampedusa torsdag med 151 flyktninger og migranter som ingen europeisk havn foreløpig vil ta imot.

Den 69-årige skuespilleren sammenlignet Europas bestrebelser på å holde flyktningene unna med den amerikanske president, Donald Trumps politikk ved grensen til Mexico.

– Det her må stoppe alle steder på planeten, uttalte Richard Gere.

– Og det vil stoppe hvis vi sier det, tilføyde han optimistisk.

Et annet sted i Middelhavet seiler et annet redningsskip rundt. Det er norske «Ocean Viking» som Leger uten grenser og SOS Mediterranee for tre uker siden sendte på oppdrag i Middelhavet. Mannskapet gjennomførte fire redningsaksjoner mellom fredag 9. og mandag 12. august.

De frivillige om bord reddet hele 356 mennesker like utenfor den libyske kysten. Det er minst 50 mer enn skipet egentlig har plass til. Nesten en tredjedel er mindreårige, og nesten samtlige av disse reiser alene.

Hold dere unna, sier Salvini

Tirsdag satte «Ocean Viking» kursen nordover, hvor skipet nå har lagt seg til å vente internasjonalt farvann mellom Malta og Italia. Vente på at en rekke EU-land blir enige om å fordele flyktningene mellom seg.

Før det skjer, vil verken «Ocean Viking» eller «Proactiva Open Arms» få lov til å legge til kai.

Hold dere unna Italia, melder innenriksminister Matteo Salvini. Foto: Lisi Niesner, Reuters/Scanpix

Allerede i fjor forbød Italia redningsskip med flyktninger adgang til italienske havner. Skulle et redningsskip trosse forbudet, blir det bøtelagt med en million euro.

For å sikre seg at «Ocean Viking» oppfattet budskapet, sendte Italias høyrepopulistiske innenriksminister, Matteo Salvini, fredag ut en beskjed direkte til skipets kommandobru: hold dere unna Italia!

– Vi hadde slett ikke spurt om vi kunne seile til Italia, sier Hassiba Hadj-Sahroui fra Leger uten grensers avdeling i Amsterdam, hvor organisasjonen styrer sin del av operasjonen i Middelhavet fra.

– Det er en svært anspent og politisk ladet situasjon i Italia, og vi hadde ingen planer om å seile inn uten tillatelse. Vi håper på at det blir inngått en avtale og at vi ikke behøver å trosse myndighetene.

Faktisk hadde Frankrikes president, Emmanuel Macron, i juli uttalt at 14 «særlig villige» land var blitt enige om å fordele båtflyktningene «hurtig» og «automatisk» mellom seg, så de ikke skulle streife i ukevis på Middelhavet.

I tillegg til Frankrike, er blant andre Tyskland, Portugal, Luxembourg, Finland, Kroatia, Litauen og Irland med i denne gruppen av EU-land.

Avtalen må imidlertid først ferdigstilles på et møte på Malta i september. I mellomtiden er det høysesong for flyktninger som forsøker å krysse Middelhavet, som regel i lite sjødyktige og veldig overfylte gummibåter.

Under «Ocean Vikings» siste aksjon på mandag, greide de frivillige nesten å fordele redningsvester til 105 flyktninger i en gummibåt, før det lite sjødyktige fartøyet punkterte og folk endte i havet.

Brent med smeltet plast

Folk flykter fra Libya hvor det har blitt enda farligere å oppholde seg etter at den selvutnevnte feltmarskalken Khalifa Haftar for vel fire måneder siden sendte tropper og bombefly mot Tripoli i et forsøk på å vriste hovedstaden ut av hendene på Libyas ustabile, men FN-anerkjente regjering.

Forrige måned ble minst 44 flyktninger og migranter drept under et luftangrep som rammet en av flyktningleirene hvor tusener av migranter holdes innesperret under umenneskelige forhold.

Luftangrepet skapte fornyet oppmerksomhet rundt EUs samarbeid med Tripoli-regjeringen, den libyske kystvakten og diverse militser i landet, om å forhindre migranter i å krysse Middelhavet for å nå fram til Europa.

EU har overlatt sjøredningen i farvannet utenfor Libya til landets kystvakt, som rett nok jevnlig redder folk fra drukningsdøden, men som deretter seiler den tilbake til en av landets mange interneringsleirer.

Mesteparten av de 356 flyktningene om bord på «Ocean Viking» bærer tydelig preg av hva de har vært utsatt for i leirene, opplyser legen Luca Pigozzi, som er med på turen for Leger uten grenser.

– Folk, inkludert mindreårige, beskriver hvordan de har blitt torturert med elektrisk sjokk, har blitt slått med pistoler og pint eller blitt brent med smeltet plast. De forteller hvordan sårene deres stadig verker.

Under redningsaksjonene har «Ocean Viking» kontaktet libyske myndigheter for å be om hjelp, slik de er forpliktet til.

– Først svarte de slett ikke, og da vi ba dem om å peke ut en trygg havn sa de at vi skulle seile til Tripoli.

Men Tripoli er ingen trygg havn, har FN gjentatte ganger påpekt. FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, oppfordrer nå EU til å finne en løsning for båtflyktningene som nå forhindres å komme i land.

– Det er et kappløp med tiden. Det kommer snart uvær, og forholdene vil bare bli verre, uttaler Vincent Cochetel, som er UNHCRs ansvarlige for Middelhavet.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, mener flyktningene må bringes til en trygg havn. Foto: CIRO DE LUCA, Reuters/Scanpix

Ta dem med til Hollywood

EU-kommisjonens nye leder, Ursula von der Leyen, erklærte ved sin tiltredelse at hun ville arbeide iherdig for å løse problemet i Middelhavet. Nå er tonen fra kommisjonen mer tilbakeholden. Det er de enkelte EU-land som må finne på noe, heter det nå.

Den løsningen holder imidlertid ikke når 500 flyktninger seiler rundt uten å kunne komme i havn, mener Hassiba Hadj-Sahrouni fra Leger uten grenser.

– Når folk er i fare bør vi redde dem og seile dem til en trygg havn. Så kan myndighetene avgjøre hvem av dem som kan søke internasjonal beskyttelse, sier hun.

Norges justisminister Jøran Kallmyr (Frp) synes flyktningene skal sendes til Afrika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Ocean Viking» seiler under norsk flagg, men det betyr på ingen måte at Norges regjering er særlig innstilt på å rekke ut en hånd til de 356 skipbrudne, hvorav rundt halvparten kommer fra Sudan.

– Migrantene transporteres tilbake til Afrika, enten til Tunisia eller Libya, uttalte justisminister Jøran Kallmyr (Frp) for noen dager siden til NRK.

– De bør ikke sendes til Europa, for da blir denne aksjonen en forlengelse av flyktningruten og ikke en redningsaksjon, tilføyde han.

Jøran Kallmyr er altså på linje med den italienske innenriksministeren, Salvini, som raskt er blitt Italias mektigste politiske skikkelse gjennom sin kamp mot flyktninger og migranter.

Da Richard Gere besøkte de skipbrudne på «Proactiva Open Arms» takket Salvini først «denne gavmilde millionæren» for å lufte bekymring for flyktningenes skjebne.

– Han kan ta alle folk om bord med seg tilbake til Hollywood på privatflyet sitt. Takk, Richard, sa Salvini.

AFTENBLADET/POLITIKEN

Publisert:

Mest lest

  1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

  2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  4. Brann i søppeldunk på Arkaden

  1. Flyktninger
  2. Europa
  3. Migrantkrisen i Europa
  4. Flyktningpolitikk
  5. Innvandring