Få oversikt over Brexit: Hva skjer nå?

Få svar på noen av de viktigste spørsmålene om EU-skilsmissen.

Publisert: Publisert:

Foto: Matt Dunham / AP

 • Nilas Heinskou

Hva skjer 31. januar klokken 24?

Storbritannia forlater EU etter 47 års medlemskap.

Da gjorde Boris Johnson det, fikk Brexit overstått og ordnet, slik han hadde lovet?

Ja og nei. Ja, den britiske statsministeren fikk samlet oppslutning til sin skilsmisseavtale med EU i underhuset, og derfor er det historiske bruddet nå en realitet. Men nei, Brexit er på ingen måte overstått og over. Vi aner fortsatt ikke hvordan det fremtidige forholdet mellom EU og Storbritannia skal være etter skilsmissen. Det er først nå man skal forhandle om framtiden og det blir trolig enda vanskeligere en de tidligere forhandlingene.

Selv om Boris Johnson fikk landet skilsmisseavtalen med EU, er Brexit på ingen måte overstått ennå. Nå starter de virkelige forhandlingene. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Hvilken konkret forskjell vil det være fra 1. februar 2020?

Stort sett ingen. Som ledd i skilsmisseavtalen er det avtalt en overgangsfase frem til 31. desember 2020. I denne perioden vil ting forbli som de er i dag. Storbritannia skal fortsatt betale og leve opp til EU-regler, men har ikke lengre rett til å sitte ved bordet i EU. Som danske står du fortsatt likt når det gjelder for eksempelvis reiser til eller kjøp av varer fra Storbritannia.

Så vi har i realiteten fått en ny deadline som heter 31. desember 2020?

Ja, med mindre britene ber om en forlengelse, og det har Boris Johnson forsvart. Derfor skal det være en avtale på plass innen årsskiftet, som regulerer forholdet mellom Storbritannia og EU etter overgangsperioden. Hvis det ikke er en avtale før nyttår, står vi igjen på kanten av stupet med alt det innebærer av toll på varer handlet over den engelske kanal, lastebilkøer ved Dover og alt mulig annet. Likevel har skilsmisseavtalen minimert noe av risikoen for en hard Brexit, for eksempel når det gjelder grenseovergangen mellom Irland og Nord-Irland.

Frem til 31. desember 2020 går trafikken som vanlig med ferja mellom Storbritannia og Frankrike. Hva som skjer etter overgangsperioden, avhenger av avtalen Storbritannia og EU nå skal forhandle frem. Foto: Matt Dunham / AP

Hva ble løsningen på den irske grensen?

For å unngå en fysisk grense mellom Nord-Irland, som forlater EU sammen med resten av Storbritannia, og Irland, som forblir i EU, skal Nord-Irland fortsatt leve opp til EU-regler som i dag. På denne måten kan varer flyte fritt over grensen uten grenseposter, slik langfredagsavtalen krever.

Men resten av Storbritannia vil etter Brexit ikke være bundet av EU-reglene og derfor vil det bli innført kontroll av varer som kommer til Nord-Irland fra øvrige deler av Storbritannia - altså England, Wales og Skottland. På den måten kan EU sikre seg at det ikke blir en uregulert smutthull til EUs indre marked via Irskesjøen.

Grensen mellom Irland og Nord-Irland vil forbli som i dag. Foto: Peter Morrison / AP

Hva skal avtalen om fremtidens EU/Storbritannia-forhold inneholde?

Alt fra himmel til jord. Etter 47 år som medlem er Storbritannia tett bundet med EU på alle tenkelige måter. Ikke bare økonomisk, men også med tanke på politisamarbeid og energiforsyning for å ta et par eksempler.

Det største temaet blir nok hva som skal skje med handelen. Uten en handelsavtale kommer det toll på varer som handles over den engelske kanal.

De får det travelt hvis alt skal være på plass om 11 måneder?

Ja, helt klart. Handelsavtalen mellom Canada og EU, som er kjent som Ceta, tok det for eksempel sju år å få forhandlet på plass.

Foto: Francisco Seco / AP

Skal det være én stor avtale eller kan det være en rekke mindre avtaler?

Begge parter ønsker seg offisielt en ambisiøs og omfattende avtale. Derfor er målet en stor og samlet pakke. Men man kan gjerne ende opp med en rekke mindre avtaler likevel. Hvis det glipper med en handelsavtale og det derfor innføres tollsatser på varer mellom Storbritannia og EU, vil det fortsatt være interesse for å minimere skadene på andre områder. Eksempelvis skal flyene gjerne kunne fortsette på destinasjoner mellom Storbritannia og EU, noe som vil kreve en særavtale, og det samme gjelder for en rekke andre områder.

Hva skjer med EU-borgere i Storbritannia og briter i EU etter overgangsperioden, hvis man ikke lander en ny avtale?

De utenlandske borgerne, som allerede er i Storbritannia eller EU-land, beholder sine nåværende rettigheter under alle omstendigheter. Det sørger skilsmisseavtalen for. Men vi kjenner fortsatt ikke reglene for de utenlandske borgerne som kommer til henholdsvis Storbritannia eller EU etter at Brexit trer i kraft, når overgangsperioden utløper 1. januar 2021.

Hvem står sterkest i forkant av forhandlingene?

Ifølge økonomer er det ingen vinnere ved Brexit. Skilsmissen vil kunne merkes hos begge parter, men vil formentlig ramme britene hardest. Storbritannia drømmer om å handle med hele verden, og mange briter håper at EU-sklilsmissen og dermed avskjeden med EUs standarder vil åpne nye muligheter i nye markeder. EU forblir imidlertid Storbritannias suverent største eksportmarked og derfor er det avgjørende for britene å sikre en ambisiøs handelsavtale. Hvis det ikke lykkes å få en slik avtale på plass, vil det komme tollsatser på britiske varer til EU. Det samme vil naturligvis gjelde EUs varer til Storbritannia og det vil gjøre vondt for økonomien i EU, men risikoen i EU fordeles på 27 land og vil ikke merkes like hardt som på den andre siden av den engelske kanal. Derfor er EU umiddelbart i en sterkere forhandlingsposisjon, men fiasko vil ifølge økonomer ramme hardt i form av økonomisk tilbakegang og tapte arbeidsplasser for begge forhandlingsparter.

Er det enighet blant de 27 landene som fortsatt er i EU?

Inntil videre har samholdet vært bemerkelsesverdig blant de gjenværende EU-landene som stort sett har bakket opp om en felles linje i stedet for å fremføre nasjonale særinteresser. Det kan naturligvis endre seg. For eksempel er det avgjørende for fiskerinasjoner som Danmark, Holland og Frankrike fortsatt å få adgang til det britiske farvannet etter Brexit, mens det ikke får samme vekt i forhandlingene for de fleste øvrige medlemslandene.

Hvilket forhold til EU drømmer britene om etter Brexit?

Storbritannia ønsker å slippe unna EUs regler og få frihet til å følge sine egne regler. På den måten vil de i prinsippet kunne inngå frihandelsavtaler med land som ikke har like strikse standarder som EU. Man kan for eksempel forestille seg en handelsavtale med USA, hvor amerikanerne får lov til å selge noen av matvarene som i dag har adgang til EU. Nylig gjorde den britiske finansministeren, Sajid David, det klart i et intervju med Financial Times, at EU-reglene vil opphøre etter skilsmissen: «Det blir ingen ensretting, vi kommer ikke til å bli en regeltager, vi vil ikke være en del av det indre marked og vi vil ikke forbli en del av tollunionen».

Hva vil EU tilby?

EU er interessert i minst mulig friksjon i handelen med Storbritannia, som er et viktig marked for mange medlemsland, og er i utgangspunktet villig til å tilby den mest ambisiøse og vidtstrekkende avtalen unionen noensinne har laget med et såkalt tredjeland. Men, og det er et kjempestort men: Hvis en slik avtale skal kunne la seg gjøre, må britene akseptere at EUs regler og standarder gjelder. Hvis de ikke gjør det, frykter EU, at Storbritannia får en urettferdig konkurransefordel i forhold til virksomheter i EU, som fortsatt skal leve opp til alle regler og standarder om alt fra matvareproduksjon til statsstøtte. Med andre ord sier EU at, ja, Storbritannia må fortsatt gjerne få uhindret adgang til de 450 millionene EU-kundene på andre siden av kanalen, men kun hvis det er tilstrekkelige garantier for at britiske virksomheter og EU-virksomheter konkurrerer på like vilkår.

Politiken/Stavanger Aftenblad

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Nord-Irland
 5. Irland