Riksrettsprosessen mot Trump formaliseres

Representantenes hus har vedtatt å formalisere riksrettsprosessen mot Donald Trump. Presidenten svarer med å kalle det den største heksejakten i USAs historie.

Nancy Pelosi, lederen av Representantens hus, snakket til journalister i forkant av torsdagens avstemning. Med stort flertall vedtok Huset å formalisere riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Resolusjonen ble vedtatt med 232 mot 196 stemmer og fulgte i stor grad den partipolitiske skillelinjen der Demokratene stemte for og Republikanerne mot.

Torsdagens avstemning var egentlig en formalitet, men den var den første formelle i en prosess som kommer til å ta mange måneder og trolig vil vare et godt stykke inn i valgåret 2020.

Resolusjonen omhandler regler og forutsetninger for Kongressens videre arbeid i prosessen. Den åpner blant annet for at høringer av personer som er stevnet som vitner i granskningen, skal være offentlige.

Trump nekter

Høringene dreier seg i første rekke om beskyldningene mot Trump om at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden, som er en av favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Trump selv nekter for å ha gjort noe galt i saken, og rett etter at voteringen var ferdig, tvitret han i kjent stil og kalte det «den største heksejakten i USAs historie».

Det var ventet at resolusjonen ville bli vedtatt ettersom Demokratene har flertall i Representantenes hus. Den er en stor seier for partiet, som får kontroll over etterforskningen.

Trump-rådgiver i ny høring

Det er Representantens hus som står for etterforskningen i en riksrettsprosess, mens det er Senatet som kommer med kjennelse.

Samtidig fortsetter de lukkede høringene i saken, og torsdag er det Tim Morrison som spørres ut. Han var Trumps rådgiver i russiske og europeiske saker, men gikk av dagen før torsdagens høring.

Morrison regnes som en hauk i sikkerhetspolitikken og har tidligere vært sentral i Republikanernes partiapparat. Han samarbeidet tett med John Bolton, som nylig trakk seg som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Les også

 1. Demokratene vil ha åpne høringer i saken mot Trump

 2. Republikanere kjemper hardnakket mot riksrettsprosessen

 3. – Om misnøyen blant velgerne øker, må president Trump gå

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald trump
 3. Riksrett

Mest lest akkurat nå

 1. Seier til Viking med hele fire mål!

 2. Russebuss-russ raser mot rulleforbud – får støtte fra jurist

 3. Politiet måtte stoppe sjalusidrama på Olivia

 4. Front mot front i Hafrsfjord

 5. Solbakkens sønn med rørende melding

 6. Masse å le av med Mann (50)