Norge sier nei til båtmigranter – har avvist gjentatte forespørsler fra EU

To ganger i år har Norge avvist EUs bønn om hjelp til å få relokalisert migranter som er plukket opp i Middelhavet. – Hårreisende, mener SV.

Arkivfoto fra 2016. Migranter, de fleste fra Eritrea, hopper i vannet under en redningsoperasjon i Middelhavet utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er EU-kommisjonen som har kommet med forespørslene til Norge, men begge gangene har svaret vært nei, får NTB bekreftet fra Justis- og beredskapsdepartementet.

– Ved vurderingen ble det blant annet lagt vekt på at relokalisering kan øke insentiver for personer uten beskyttelsesbehov til å legge ut på reise over Middelhavet, og at det kan bidra til å opprettholde et marked for smuglerne, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen.

– Hårreisende usolidarisk

Lars Haltbrekken i SV reagerer skarpt på regjeringens holdning.

– Onsdag ville ikke justisminister Jøran Kallmyr (Frp) redde dem som holder på å drukne. Nå vil han heller ikke hjelpe landene hvor flyktningene har kommet i land. Dette viser regjeringens hårreisende usolidariske politikk mot mennesker i nød, sier Haltbrekken til NTB.

Han viser til at det nå kommer svært få asylsøkere til Norge.

– Vi må gi de flyktningene som kommer til Norge, en god behandling av asylsøknaden og klare å integrere dem som har et beskyttelsesbehov. Men regjeringen lukker i stedet døra og overlater altså alt ansvaret til andre land som har dårligere forutsetninger, sier Haltbrekken.

Vil ha fordelingsordning

Ifølge Gunnar A. Johansen ønsker Norge seg en forpliktende og permanent fordelingsordning der alle europeiske land er med. Det er et standpunkt SV i utgangspunktet deler, ifølge Haltbrekken.

– SV har vært en pådriver for å få regjeringen til å arbeide for en forpliktende fordelingsordning i Europa, men en slik avtale kommer ikke på plass i nærmeste fremtid. Da må vi heller bidra til en bedre fordeling når vi kan, sier han.

Det kom også tilsvarende forespørsler til Norge i 2018. Da sa Norge ved én anledning ja, noe som førte til at sju migranter fra redningsbåten MV Lifeline ble relokalisert fra Malta til Norge.

Tar imot

Norge skal ikke ha blitt spurt om å ta imot migranter fra Sea-Watch 3.

Denne redningsbåten fikk stor oppmerksomhet da kaptein Carola Rackete i juni trosset politiets ordrer og la til kai på Lampedusa utenfor Italia med 40 migranter om bord.

Finland, Frankrike, Luxembourg, Portugal og Tyskland har gått med på å ta imot migranter fra båten, som tilhører en tysk hjelpeorganisasjon og seiler under nederlandsk flagg.

Publisert:
 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Flyktningpolitikk
 3. EU
 4. Norge
 5. Flyktninger

Mest lest akkurat nå

 1. Oljepolitikken glipper for Rogaland: – Sterkt beklagelig

 2. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 3. Omgangssyken er i anmarsj

 4. Legger inn protest - mener motstanderen brøt regelverket

 5. Politiet: Antall fornærmede etter Kongsberg-drapene er tosifret

 6. To år med anleggsarbeid ved Ryfast: – Burde funnet mer penger