Liu Xiaobos tilstand er forverret

Tilstanden til den kreftsyke nobelprisvinneren og dissidenten Liu Xiaobo er nå kritisk, opplyser det kinesiske sykehuset hvor han er innlagt.

Sykehuset i byen Shenyang gikk i slutten av juni ut med en video av Liu Xiaobo som får medisinsk behandling. Foto: Andy Wong / AP / NTB NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sykehuset i Shenyang opplyser at familien er informert om at det kan bli aktuelt å overføre 61-åringen til akuttavdelingen.

Liu, som ble tildelt Nobels fredspris i 2010, ble diagnostisert med langt fremskredet leverkreft i mai.

Lørdag sa sykehuset i en uttalelse at Liu er for syk til å reise til utlandet for behandling. To leger fra USA og Tyskland som besøkte 61-åringen samme dag, sa imidlertid at det vil være trygt for Liu å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker.

Vil til utlandet

Ifølge familiemedlemmer som var til stede, bekreftet Liu overfor de utenlandske legene at han ønsker å få reise til utlandet for å få behandling.

De to legene sa i en pressemelding etter besøket at sykehusene deres i Tyskland og USA har akseptert å behandle Liu, men at en evakuering bør skje så raskt som mulig.

Siden det ble kjent at demokratiforkjemperen har uhelbredelig leverkreft, har både EU og USA oppfordret Kina til å la Liu få behandling der han selv måtte ønske.

– Indre anliggende

Dagen etter at de utenlandske legene offentlig sa at Liu kan overføres for behandling i utlandet, sa en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet at saken er et «indre anliggende».

– I Kina er alle like for loven. Vi håper relevante land respekterer Kinas rettslige suverenitet og at de ikke bruker en enkeltsak for å blande seg inn i Kinas indre anliggender, sa talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet mandag.

Ikke til Oslo

Liu Xiaobo ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Liu ble tildelt Nobels fredspris i 2010 for sin kamp for menneskerettigheter i landet. Siden han satt fengslet, var han ikke til stede under prisutdelingen i Oslo. Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen, og forholdet mellom Norge og Kina er først nå i ferd med å bli normalisert.

Den norske regjeringen svarte på sin side med å understreke at Nobelkomiteen er uavhengig og fatter sine beslutninger uten politisk innblanding.

Publisert: