Mordet som både Hillary Clinton og Donald Trump anklages for

Det uoppklarte mordet på en ung demokrat har gitt nytt liv til den erkeamerikanske politiske disiplinen konspirasjonsteorier.

Her lover politiet en belønning på inntil 25.000 dollar (knapt 200.000 kroner) for opplysninger som fører til at gjerningsmennene blir tatt.
  • Kristian Madsen
Publisert: Publisert:

Sommeren 2016 ble 27 år gamle Seth Rich myrdet i USAs hovedstad, Washington D.C.

Han hadde forlatt vertshuset Lou’s City Bar sent på natta og gikk hjem til sin leilighet i den litt suspekte bydelen Bloomingdale i den nordøstlige delen av byen.

Skudd i natten

I hovedstaden bruker politiet akustiske sensorer til hjelp for å lokalisere hvor skudd har blitt løsnet, og klokken kvart over fire denne natta begynte de alle å rapportere om at det hadde blitt løsnet skudd bare et steinkast unna boligen til Seth Rich.

Seth Rich (27 år) ble skutt flere ganger, på gata midt på natten.


Den unge mannen ble funnet blødende på fortauet, truffet av flere skudd. Kort etter døde han på sykehuset, og gjerningspersonen – eller gjerningspersonene – har enda ikke blitt funnet.
Politiet gikk først ut ifra at det var snakk om et væpnet ran som på et eller annet vis hadde gått galt. Statistikken tilsa at det ville vært mest sannsynlig, for ifølge vox.com ble 24 mennesker utsatt for væpnet ran i området i løpet av 2016. Saken ble derfor etterforsket som nok en trist strek i den økende mordstatistikken i USAs storbyer.
Tragedien har imidlertid fått et helt annet liv i den amerikanske høyrefløyens nyeste konspirasjonsteori. Det var nemlig ingen ranere som tok livet av Seth Rich, men leiemordere på oppdrag for Hillary Clinton og Demokratene.
Det er selvfølgelig ingen dokumentasjon for disse påstandene, som knapt nok gir noen mening. Likevel trives teorien i beste velgående på konservative blogger, og nærer syndefloden av falske nyhetshistorier på sosiale medier.

Tråder til Wikileaks

For alle komponentene til den typen konspirasjonsteorier som av en eller annen grunn alltid appellerer til fantasifulle amerikanere er til stede i historien.

Sean Hannity i Fox News ble litt for ivrig under publisering av saker om Seth Rich. Kanalen måtte seinere trekke en av hans nyhetssaker.

Seth Rich arbeidet nemlig som dataanalytiker for Demokratenes partikontor, DNC. Mordet tok sted kun 14 dager før Wikileaks kunne offentliggjøre tusenvis av interne eposter fra DNC, som blant annet viste at partikontoret systematisk hadde favorisert Hillary Clinton over Bernie Sanders i partiets primærvalg.

Ifølge de amerikanske etterretningstjenestene var det et russisk hackerangrep som sikret Wikileaks adgang til de kontroversielle epostene.
Konspirasjonsteoretikere har det imidlertid med å trekke i andre fantasifulle tråder. Ifølge dem var det i virkeligheten Seth Rich som lekket de skadelige epostene til Wikileaks, og det endte opp med å koste ham livet. De «russiske fingeravtrykkene» funnet i serverloggene hadde kun blitt plantet der for å skape forvirring.

Tegn på kamp

Konspirasjonsteoretikerne mener at de har støtte for teorien i ranets omstendigheter: Seth Rich ble blant annet truffet i ryggen av minst to skudd, og det var tegn på kamp mellom ham og gjerningspersonene. Politiet mener nemlig at det var minst to gjerningspersoner. Lommeboken, armbåndsuret og andre verdigjenstander tilhørende Seth Rich ble dessuten etterlatt ved åstedet.

Fox News har mange konservative kommentatorer, men vanligvis er nyhetssakene underlagt vanlig kildekritikk.

Ifølge politiet passer det med teorien om panikkslagne gjerningspersoner som umiddelbart la på sprang etter å ha skutt Rich. Men ifølge konspirasjonsteoretikerne på nettet passer det enda bedre med en annen teori: Seth Rich ble ikke ranet, men likvidert.

Familien til Seth Rich har tryglet om at sønnens død ikke skal brukes i noe politisk spill, men så god er dessverre ikke virkeligheten. Wikileaks’ stifter, Julian Assange, pustet selv liv i konspirasjonsteoriene da han ga en kryptisk kommentar om mordet.

«Må dokumenteres»

– Vi er veldig interesserte i alt som kanskje kan utgjøre en trussel mot påståtte Wikileaks-kilder. Vi sier ikke at Seth Richs død nødvendigvis har noe med våre utgivelser å gjøre – det er noe som fortsatt må dokumenteres, sa Julian Assange til Fox News.
Om man for et lite øyeblikk aksepterer teorien – noe som for øvrig frarådes – så har den minst ett innlysende, gapende stort hull. Om disse profesjonelle leiemorderne forsøkte å få mordet til å se ut som et ran, hvorfor tok de da ikke lommeboka og armbåndsuret?
Ethvert slikt svakt punkt i konspirasjonsteorier blir imidlertid forklart av teoretikerne selv som et bevis på hvor utspekulerte de konspirerende partene har vært.

Saken om mordet på Seth Rich er kun den seneste i rekken av falske historier om mord som Bill Clinton og Hillary Clinton påstås å ha stått bak. Ett nettsted har regnet seg frem til hele 33 mystiske dødsfall som med svært tynne teorier kobles opp mot ekteparet som så mange høyreorienterte amerikanere tydeligvis har lagt for hat.

Foster-historien

Mest prominent står Hillary Clintons nære venn og rådgiver i Det hvite hus, Vince Foster, som begikk selvmord i 1993. Man kan fortsatt møte tenkende mennesker i hovedstaden som helt gravalvorlig mener at Clinton-paret sto bak selvmordet for å dekke over skandaler med eiendomshandler hjemme i delstaten Arkansas.
Seth Rich har blitt nok et ansikt i den lange rekken av sprø teorier på internett. Og hele den sprø teorien kunne blitt liggende i en avsidesliggende mørk krok av nettet om det ikke hadde vært for at tv-kanalen Fox News kastet seg over den.

Rod Wheeler sin politianmeldelse av Fox News. Privatetterforskeren Wheeler mener Fox News fabrikerte sitater fra ham under publiseringen.

Fox News har mange konservative kommentatorer, som Sean Hannity og Tucker Carlson, som jevnlig utviser lemfeldig omgang med sannheten. Stasjonens nyhetsavdeling er imidlertid vanligvis ryddig av seg, og arbeider med de samme hensynene til kilder og dokumentasjon som alle andre journalister.

Fox News måtte trekke sak

Derfor vekket det også oppsikt da Fox News valgte å rapportere den ville konspirasjonsteorien om Seth Richs død som om det var sannhet.
«Seth Rich var i kontakt med Wikileaks før sin død», het det i Fox News. Historien bygget på utsagn fra privatdetektiven Rod Wheeler, som hadde etterforsket mordet i et forsøk på å finne beviser som muligens kunne støtte konspirasjonsteorien.

Utover den påståtte kontakten med Wikileaks kunne Wheeler fortelle Fox News at «hovedstadens bystyre, DNC eller Clinton-kampanjen» hadde lyktes i å blokkere politiets etterforskning av mordet. Hadde konspirasjonsteoretikernes blinde høner funnet et korn? Nei.

Uka etter måtte Fox News trekke historien tilbake etter klager fra den avdødes familie:
«Artikkelen ble ikke underlagt den høye standarden for redaksjonell undersøkelse som vi krever av all vår journalistikk», skrev Fox News.
Det forhindret imidlertid ikke stasjonens ville kommentatorer i å fortsette å kjøre videre med saken, som de hadde betegnet som «en bombe».
– Ikke bare gir jeg meg ikke her, jeg vil arbeide enda hardere med historien, sa Sean Hannity i kanalens populære talkshow.

Uventet vending

Denne uken fikk imidlertid saken nok en uventet vending, da privatdetektiven Rod Wheeler anla søksmål mot Fox News. Han hevder at journalisten fant på hans sitater til den tilbaketrukne historien, og påstår også at det har foregått et komplott mellom en donor til det republikanske partiet og Det hvite hus. Wheeler forteller at det var den republikanske pengemannen Ed Butowsky, som av og til bidrar som kommentator for Fox News, som betalte Wheeler for å undersøke Seth Rich-mordet i håp om å finne belegg for de fantasifulle konspirasjonsteoriene.
Ifølge radiokanalen NPR, som har gjennomgått Wheelers søksmål, møttes privatdetektiven og Butowsky i Det hvite hus med daværende pressesekretær Sean Spicer, og fortalte ham om deres pågående etterforskning.

Kort før historien går på lufta skriver Butowsky en rekke tekstmeldinger til Wheeler, i tillegg til å legge igjen en rekke beskjeder på telefonsvareren hans:
«Vi har den fulle oppmerksomheten til Det hvite hus», skriver han.

«Jeg vil ikke legge mer press på deg nå, men presidenten har nettopp lest artikkelen. Han vil ha den publisert med det samme. Nå er alt opp til deg».

Trump ikke innblandet?

Sean Spicer, som i slutten av juli sa opp sin stilling, bekrefter at møtet fant sted, men understreker at hverken han eller president Trump har vært innblandet i historien:
– Ed er en langvarig støtte for president Trump, og ba om et møte for å snakke, sier Spicer til NPR, og forteller at møtet varte i omtrent 10 minutter.
– Det hadde ingenting å gjøre med presidentens dagsorden. De fortalte meg kun om Fox-historien som var underveis.
Med andre ord sier Spicer at han kun tok imot Butowsky fordi han ikke kunne avvise et møte med en av Trumps stordonorer.
Butowsky hevder i dag at han kun brukte skrøt av sin tilgang til presidenten overfor privatdetektiven, og nåværende pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders avviser blankt at Trump har tatt del i opplegget.
– Presidenten hadde ingen viten om historien, og det er fullstendig usant at Det hvite hus har vært involvert i den, sa Huckabee Sanders ved en pressebriefing.

Venstreorientert konspirasjon

Kjernen i saken er Rod Wheelers troverdighet, og den er alt annet enn imponerende. Fox News er i ferd med å gjøre en intern etterforskning av saken, men hevder foreløpig at de har sitert detektiven korrekt. Det fantes bare ikke belegg for hans uttalelser. Wheeler har angivelig kun fått kalde føtter, og lurer nå på muligheten for å få pressens oppmerksomhet, ligger det mellom linjene i tv-kanalens foreløpige meldinger.
Det finnes ingen beviser for at Trump har vært involvert, og selv om noen har tilføyet Trump i historien på forhånd er det vanskelig å se det som et Trump-kontrollert komplott.

Men nå er det altså plutselig venstrefløyen som trekker streker mellom saker og ting som absolutt ikke henger på greip. Den store høyreorienterte konspirasjonsteorien ser nå ut til å ha fått en venstreorientert motpart.
I mellomtiden sitter familien til Seth Rich hjemme i delstaten Nebraska. Ikke bare er mordet på deres sønn fortsatt uoppklart – han har også blitt en politisk kasteball.

«Vi kan ikke vurdere disse tingene som nå har kommet frem», skriver familien i en pressemelding om Wheelers søksmål mot Fox News.
«Men vi håper at det nå kan avslutte det som følelsesmessig er den tyngste perioden av vårt liv, og stanse konspirasjonsteoriene som kretser om vår kjære Seth».

Aftenbladet/Politiken

Publisert: