Svensk mor løslatt, men fortsatt mistenkt for å ha holdt sønnen isolert

Kvinnen i 70-årene som ble pågrepet for å ha holdt sin sønn isolert i flere år, er nå løslatt. Mistanken er svekket, men ikke lagt bort.

Politiets teknikere undersøker en leilighet utenfor Haninge, der en mann skal ha blitt holdt isolert i 28 år. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB
  • NTB-TT
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kvinnen nekter straffskyld og blir ikke varetektsfengslet, opplyser påtalemyndigheten. Hun løslates da det ikke anses sannsynlig at hun kan påvirke den videre etterforskningen, sier statsadvokat Emma Olsson.

Leiligheten er undersøkt av teknikere fra politiet.

Kvinnen ble pågrepet under mistanke om frihetsberøvelse samt grov vold som resulterte i kroppsskade og sykdom.

Sønnen, som nå er 41 år, ble funnet svært medtatt i en leilighet i Haninge, sør for Stockholm, søndag kveld. Han ble ført til Karolinska universitetssykehus, der han ble operert for sine skader.

Han er avhørt, men politiet vil ikke gi noen opplysninger.

Det var søsteren som fant mannen i leiligheten, der hun mener han skal ha levd isolert i 28 år. Nå forteller hun at hun har forsøkt å slå alarm om situasjonen i flere år.

– Ingen har trodd på meg. Ingen, sier hun til Dagens Nyheter.

– Begynte da vi var små

Situasjonen har utviklet seg gjennom lang tid.

– Dette har ikke skjedd på én dag, det begynte da vi var små barn, sier hun til Expressen.

Mannen ble tatt ut av skolen tidlig på ungdomstrinnet. Siden da skal han ha levd bortimot isolert fra samfunnet. Søsteren sier han ikke var fysisk innelåst, noe som også bekreftes av flere naboer som avisa har snakket med.

– Men han var så mentalt nedbrutt at han ikke har noen forankring til samfunnet utenfor, sier søsteren, som hevder moren styrte ham «som en sektleder».

– Var alltid beskjeden

– Jeg husker ham godt, det var virkelig noe spesielt med ham. En gutt jeg beskyttet mye. Han var alltid så beskjeden og aldri til besvær. Han bare var der, sier en tidligere lærer til Aftonbladet.

Men allerede den gang reagerte læreren på at ikke alt sto bra til.

– Jeg husker spesielt heimkunnskapen, da vi lagde mat. Han var alltid så sulten. Til slutt spurte jeg ham når han sist fikk mat, og da svarte han «i går, til frokost», sier læreren.

I tillegg skal gutten ha vært skitten og luktet ille. Læreren innkalte alle de ansvarlige til et møte, der han uttrykte sin bekymring. Læreren fikk inntrykk av at skolen tok det på alvor.

– Jeg trodde virkelig det hadde gått bra med ham, sier læreren.

Vedkommende husker også moren.

– Hun ble ikke oppfattet som særlig stabil.

Publisert: