Bruduljer da mann fikk ansvar for mens­produkter i skotsk by

Da den skotske byen Dundee skulle utpeke noen til å fremme tilbudet om gratis mensprodukter, utnevnte de en mann. Det har ført til noen heftige reaksjoner.

Skottland ble denne uken det første landet som tilbyr gratis mensprodukter til alle. Den første som ble ansatt for å fremme det nye tilbudet, er en mann.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Jason Grant fikk jobben som «menstruasjonsverdighetsarbeider». Jobben, som er den første i sitt slag i Skottland, går blant annet ut på å fremme mensprodukter på skoler i regionen. Skottland ble denne uken det første landet i verden som tilbyr gratis bind og tamponger til alle som trenger det. Grant skal også snakke med kvinner om overgangsalderen.

En av dem som reagerer på utnevnelsen, er tennislegenden Martina Navratilova.

– Dette er bare … latterlig. Har vi noen gang forsøkt å forklare for dem hvordan de skal barbere seg eller ta vare på prostata eller hva det måtte være? Dette er absurd, skriver hun på Twitter.

– Dette er toppen av mansplaining, sier politisk redaktør Gina Davidson i radiostasjonen LBC. Begrepet brukes om mange menns trang til å forklare ting, gjerne til kvinner og ofte på en nedlatende måte.

– Jeg fatter ikke hvordan noen kunne tro det var en god idé å gi den jobben til en mann, sier avisspaltist Susan Dalgety,

Grant selv sier han tror det at han er mann kan bidra til «å bryte ned barrierer, redusere stigmatisering og oppmuntre til mer åpne diskusjoner».

Selv om det er kvinner som er direkte berørt, er menstruasjon noe som angår alle, sier han i en uttalelse.

Publisert: