Høyesterett gir grønt lys til Trumps innreiseforbud 

USAs høyesterett tillater at hele Donald Trumps omstridte innreiseforbud iverksettes. Forbudet omfatter innbyggere fra seks overveiende muslimske land.

President Donald Trumps innreiseforbud gjelder borgere fra landene Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en rettsordre mandag sier dommerne at retningslinjene kan tre i kraft mens juridiske søksmål mot innreiseforbudet behandles i lavere instanser i det føderale rettsapparatet.

Forbudet gjelder reisende fra Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. 13. november besluttet en domstol i California at folk fra disse landene ikke kan nektes innreise hvis de har et beviselig forhold til noen i USA.

Besteforeldre, søskenbarn og andre slektninger av borgere i USA er blant dem som lavere rettsinstanser fastslo at ikke kunne stenges ute.

Uenige

Trump-administrasjonen anket avgjørelsen inn for høyesterett, som mandag altså ga regjeringen medhold og ba om iverksettelse av hele forbudet inntil ankesakene er avsluttet. To av de ni høyesterettsdommerne, Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor, var uenige i kjennelsen og tok til orde for å opprettholde kjennelsene fra de lavere domstolene.

Trumps administrasjon har argumentert med at innreiseforbudet er nødvendig av sikkerhetsårsaker og ikke er knyttet til religion. Den siste versjonen av innreiseforbudet, som kritikere mener er rettet mot muslimer, ble presentert 24. september.

Det erstatter to tidligere og mer omfattende versjoner, som er blitt stanset i det amerikanske rettsvesenet.

Høring

Denne uka skal to ankedomstoler, den ene i San Francisco i California og den andre i Richmond i Virginia, holde høringer om innreiseforbudet. Begge domstolene har framskyndet behandlingen av saken, og høyesterett påpeker at den forventer at de ekspederes raskt.

Dersom det skjer i nærmeste framtid, vil høyesterett kunne komme med en endelig avgjørelse i saken innen utgangen av juni neste år, heter det.

Les også

Trump reduserer landskapsvernområder


Fakta om Trumps innreiseforbud

 • President Donald Trump utstedte 27. januar et innreiseforbud og visumstans for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria. I februar satte en føderal dommer i Seattle innreiseforbudet til side.
 • Trump utstedte 6. mars gjennom en presidentordre et nytt, utvannet innreiseforbud. Forbudet skulle tre i kraft 16. mars, men ble i likhet med det første forsøket stanset av føderale domstoler.
 • Siden har innreiseforbudet blitt behandlet i en rekke domstoler, og Trump har kommet med flere reviderte utgaver.
 • 26. juni ga Høyesterett grønt lys for at Trump-regjeringen delvis kunne innføre innreiseforbudet. Unntaket er de som har en troverdig tilknytning til USA, blant annet gjennom familie, studier eller arbeidskontrakt.
 • 4. november ble det klart at Høyesterett i USA tillater at hele Donald Trumps omstridte innreiseforbud iverksettes mens juridiske søksmål mot innreiseforbudet behandles i det amerikanske rettsvesenet. Forbudet gjelder reisende fra Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

Les også

 1. Dommer: Trumps innreiseforbud er rettet mot muslimer

 2. Tøff høringsrunde om Trumps innreiseforbud

 3. Regjeringen urolig over Trumps innreiseforbud

 4. Domstol opprettholder opphevelsen av Trumps innreiseforbud

 5. Hawaii-dommer blokkerer Trumps reviderte innreiseforbud

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger letter på tiltakene fredag, men sier nei til skjenking

 2. Sandnes, Sola og Randaberg trosser faglige koronaråd: - Blir helt feil, mener Stavanger

 3. Finland stenger grensa mot Norge

 4. Kondisprofessor knuser fem myter om vekt og forbrenning: – Det er helt feil

 5. Huseier trodde han hadde tyv i hagen - men mannen var ute i et helt annet ærend

 6. Større politikontroll på veiene i natt