Marokko: Politiet på åstedet bekrefter pågripelser etter dobbeltdrap

En av politimennene som holder vakt ved åstedet i Atlasfjellene, bekrefter overfor NTB at tre menn er pågrepet etter drapene på en norsk og en dansk kvinne.

Omar Tansine (til venstre) var en av de lokale kjentfolkene som var først på åstedet der Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept. Til høyre NTBs fjellguide Rachid Imerhane.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

De tre ble pågrepet på en buss rett utenfor Marrakech, opplyser han.

– Bussen kom fra Agadir og skulle til Beni Mellal. De tre hadde barbert seg ganske mye og fjernet mesteparten av skjegget for å gli inn i mengden, sier politimannen.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i det populære turområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. Totalt fire menn er pågrepet mistenkt for drapene.

Norske turister

Mens NTB står ved åstedet, kommer to norske turister forbi – Paal Krokene (53) og hans sønn Mats Krokene (18) fra Ås i Akershus. De har planlagt turen til toppen av Toubkal lenge og fikk vite om det som hadde skjedd på mandag da de var i Marrakech.

De synes det var forferdelig å høre om drapene.

– Men vi føler oss ikke redde og tenker at dette er en enkeltstående hendelse. Det er svært uvanlig. Vi føler oss trygge, sier de to som har vært i Marokko flere ganger og mener det ikke er noe farlig land for turister.

18-åringen sier at de stoler fullt og helt på guidene sine.

Paal Krokene og hans sønn Mats Krokene er på tur i Atlasfjellene og kom forbi åstedet da NTB var der torsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ble frarådet telting alene

Lokalbefolkningen opplyser til NTB at de to kvinnene slo opp teltet et kvarters gange fra den kjente helligdommen Sidi Chamharouch, hvor det er tilrettelagt for overnatting og rom til leie. De ble spurt om å overnatte der, men de skal ha sagt at de ville gå videre. De skal også ha takket nei til overnatting hos en lokal mann.

Fjellguiden Rachid Imerhane møtte Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen nær Imlil bare dager før de la ut på turen mot toppen av Toubkal i Atlasfjellene.

– De var blide, pratsomme og omgjengelige og snakket masse med de andre som var der. Jeg rådet dem til ikke å sette opp telt alene, sier han til NTB, som torsdag brukte ham som guide til åstedet på ruten mot Nord-Afrikas høyeste fjell.

Terrenget er svært bratt, steinete og karrig. Torsdag var det rundt null grader i området og snø på fjelltoppene.

Sett av lokalbefolkningen

Guiden Omar Tansine, som også er på åstedet når NTB ankommer, forteller at de to kvinnene kom til stedet en gang mellom 19.30 og 20 søndag kveld. Torsdag var det ingen spor etter det som skjedde der.

Det står et enkelt skur på overnattingsstedet som er beregnet som en slags provisorisk turisthytte. Ueland og Jespersen slo opp teltet sitt utenfor skuret siden det da hadde blitt for mørkt å fortsette ned det bratte terrenget til Imlil, en halv times gange unna. Teltet der de antatte gjerningsmennene oppholdt seg, lå nærmere fjellandsbyen.

Tansine forteller at mange fra lokalbefolkningen har gått forbi åstedet, men ikke våget å røre noe eller gjøre noe før politiet kom. Imerhade sier at han ikke orket å gå opp for å se.

Ifølge den lokale fjellguiden ble den ene kvinnen funnet ved hytteveggen, mens den andre ble funnet inne i teltet. Øyenvitner har fortalt til VG at begge ble funnet i teltet. Marokkansk politi har ikke bekreftet opplysningene.

Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept i Atlasfjellene, nær skurene i bakgrunnen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sterke reaksjoner

Dobbeltdrapet i Atlasfjellene har gått sterkt inn på lokalbefolkningen i området. På en kafé i Imlil sitter Mohammed Imzilen. Han kommer fra området og eier overnattingssteder som brukes av turister i fjellområdet rundt fjellandsbyen, som har rundt 10.000 innbyggere.

Imzilen er sterkt berørt av hendelsen og bryter ut i gråt under samtalen. Han ber om at hans dyptfølte kondolanse blir viderebrakt til hele det norske folk og sier at saken har gått veldig inn på folk i området.

Om drapene sier han:

– Jeg blir helt syk av å høre om det. Det var grusomt.

Han er bekymret og håper drapene ikke vil få alvorlige konsekvenser for turisttrafikken.

– For Marokko er jo et trygt land, sier han.

Publisert:

Marokko-drapene

  1. Maren Uelands drapsmenn får ikke anket dødsdom

  2. Maren Uelands mor vil møte mødrene til datterens drapsmenn

  3. Ankesaken etter drapet av Maren Ueland fortsetter onsdag

  4. De drapsdømte i Marokko anker

  5. Kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte kommer

  6. Drapene i Marokko: De etterlatte lever godt med at avgjørelsen lar vente på seg

  1. Marokko-drapene