Politiet advarer mot video fra moské-skyting

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som skal være filmet under moské-angrepet i Christchurch.

Politisperringer nær den ene av de to moskeene der skytingen fant sted. Foto: AP / NTB scanpix
  • Ntb-afp-dpa
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Politiet er klar over at det sirkulerer en svært fæl video i forbindelse med hendelsen i Christchurch, skriver newzealandsk politi på Twitter.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.

Videoen viser en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moské der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen. AFP har analysert videoen som ble direktesendt på Facebook Live og konkludert med at den er ekte. AP har publisert stillbilder fra en video som viser en av de antatte gjerningsmennene i en bil. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

Bilde av samme type våpen som kan ses på videoen, samt vedkommendes navn og tegneserie-profilbilde, var også synlig på en Twitter-konto. Der var det lagt ut det som skal være et lengre manifest fra en person som utgir seg for å være gjerningsmannen.

Facebook-kontoen der videoen ble publisert var kort tid etter skytingen ikke lenger tilgjengelig. Twitter-kontoen med samme navn ble raskt suspendert.

Les også

14 personer i Danmark siktet for å ha delt video av Marokko-drapene

Dette vet vi om skytingen på New Zealand:

* 49 personer er drept og 20 personer er alvorlig skadd etter skyting i to moskeer under fredagsbønnen i Christchurch på New Zealand.

* 30 ble drept i Noor-moskeen i byen. 10 ble drept i Linwood-moskeen, hvor tre av dem ble drept utenfor.

* 48 personer blir behandlet for skuddskader, får Radio New Zealand opplyst av helsemyndighetene.

* Fire personer, en kvinne og tre menn, ble først pågrepet, men en av personene ble siden sjekket ut av saken. En av de pågrepne er australsk statsborger og omtales av Australias regjering som en "høyreekstrem terrorist".

* Rundt klokken 13.40 lokal tid gikk en bevæpnet person inn i Noor-moskeen i Christchurch og åpnet ild.

* Skytingen fant sted under fredagsbønnen, som startet klokken 13.39.

* Like etterpå kom det melding om skyting i Linwood-moskeen.

* New Zealand har hevet trusselnivået fra lavt til høyt.

* Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon i New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen.

* Politiet bekrefter at de har funnet et antall bomber i biler i byen. To politibetjenter har til The Guardian bekreftet at de har funnet en bombe i en beige Subaru som krasjet i Stickland Street.

* New Zealands statsminister Jacinda Ardern kaller dette for en av de mørkeste dagene i landets historie.

MER OM SKYTINGEN PÅ NEW ZEALAND:

Publisert: