2018 er det fjerde varmeste året som er registrert

De siste fire årene har vært verdens varmeste siden registreringer begynte, med 2018 som det fjerde varmeste året så langt, ifølge forskerne i Berkeley Earth.

Det er for tiden hetebølge i Australia, her fra Glenelg Beach i Adelaide torsdag der det var lite avkjøling å finne i 46,6 varmegrader. Det går mot landets varmeste januar. Foto: Kelly Barnes / AAP / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Data publisert torsdag viser at temperaturene for fjoråret lå 1,16 grader over snittemperaturen for siste halvdel av 1800-tallet, altså perioden 1850-1900, førindustriell tid som gjerne brukes som referanse for globale temperaturmål.

– Globale snittemperaturer i 2018 var lavere enn i 2015, 2016 og 2017, men lå over hvert av de foregående årene som er fulgt opp før 2015, heter det i rapporten.

Følgelig står 2016 fremdeles som tidenes varmeste år.

Forskerne påpeker at den lille temperaturnedgangen i 2018 trolig gjenspeiler en kortsiktig naturlig variasjon. Det overordnede mønsteret er fremdeles en langsiktig trend med global oppvarming.

Den amerikanske regjeringen utfører vanligvis en lignende analyse, men på grunn av den pågående nedstengningen av deler av statsapparatet i USA er denne analysen i år lagt på is inntil videre.

EUs klimaforandringstjeneste i Copernicus-programmet publiserte sine egne data 7. januar som også fant 2015–2018 å være de varmeste årene som er registrert.

Publisert:
  1. Klimaforskning
  2. Klimaendringer
  3. Ekstremvær

Mest lest akkurat nå

  1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

  2. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

  3. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger

  4. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter

  5. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

  6. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand