Qatars utenriksminister på sjarmørtur til EU

Qatars utenriksminister langer ut etter Saudi-Arabias blokade, som snart har pågått i tre måneder. Han hevder blokaden er grunnløs, og vil forsikre vestlige land om at gassleveransene fra den rike gulfstaten ikke vil stanse.

Mannen med det imponernede navnet Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani er i Vesten for å forsikre at Qatar skal oppfylle sine gass-forpliktelser til tross for blokaden som ble innført i sommer.
  • Nilas Heinskou
    Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Snart tre måneder inn i blokaden av Qatar har Saudi-Arabia og dets allierte enda ikke gitt en eneste legitim grunn til deres vidtgående blokade. Det hevder Qatars utenriksminister, som torsdag holdt pressekonferanse i Brussel etter å ha møtt medlemmer av Europaparlamentet.

«Grunnløs konflikt»

– Det er en grunnløs og nytteløs konflikt som skaper ustabilitet i regionen. Hvorfor starte en ny krise når vi har to dramatiske situasjoner i Jemen og Syria som vi heller skulle anstrengt oss om? Hvorfor skape en konflikt med Qatar – regionens mest stabile og progressive land, spør utenriksministeren, som i sitt hjemland tituleres som hans eksellense sjeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani.

Les også

Erdogan i Saudi-Arabia i håp om å løse Qatar-konflikten

Anledningen til den 36 år gamle utenriksministerens sjarmørtur til EU er den økonomiske blokaden som Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater og Egypt innførte mot den lille, men rike gulfstaten i juni.

Saudi-Arabia og dets allierte krever at Qatar lever opp til 13 krav før blokaden av person- og varetransport over grensen, ved havner og i lufta kan oppheves.

Må bryte med Iran

Blant de viktigste kravene er at Qatar bryter alle diplomatiske bånd med Iran, og at Qatar stopper alle forbindelser til «terroristiske, sekteriske og ideologiske organisasjoner». Med dette henvises det særlig til Det muslimske brorskap, IS-bevegelsen, al-Qaida, Hizbollah i Libanon og den religiøse opprørskoalisjonen i Syria–Fateh al-Sham.

Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani møter ledere verden over. Her hilser han på den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson i Washingtong D.C. i mai i år.

Qatars utenriksminister avviser at landet har noe særlig tett forhold til Iran. Visst deler de to et farvann med rikelige gassforekomster i tillegg til at landene har bilateral handel med hverandre. Men utenriksministeren hevder forholdet er «normalt», og i hvert fall ikke noe tettere enn forholdet mellom Iran og De forente arabiske emirater. Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani mener derfor at kravet er «hyklersk».

Støtter ikke terror

Om den påståtte terrorstøtten sier sjeiken fra den regjerende al-Thani-familien:
– Her forsøker de blokkerende landene å vinne sympati i vesten ved å beskylde oss for å støtte terrorisme. Men tvert imot er Qatar aktive i bekjempelsen av terror.

Les også

Israel planlegger å stenge Al Jazeeras kontor i landet

Qatar har pumpet milliarder inn i den syriske borgerkrigen, og deltar i den internasjonale koalisjonen mot IS. Eksperter påpeker imidlertid at både Qatar og Saudi-Arabia mistenkes for å støtte–eller tillate privat støtte–til islamistiske opprørsgrupper i den syriske borgerkrigen, som Fateh al-Sham.

– Vi samarbeider med den syriske opposisjonen sammen med en gruppe land, inkludert noen av blokadelandene. Qatar vil fortsette dette arbeidet. Og vår politikk går fortsatt ut på å motvirke overgrepene som det syriske folket utsettes for av både terrorister og det syriske regimet, sier Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani.

Saudi-Arabia har ikke dokumentert terroranklagene mot Qatar, og redegjør heller ikke for sine egne investeringer i den syriske krigen. BBC hevder imidlertid at 4.000 saudiarabiske borgere tar del i IS-bevegelsen.

Et annet krav fra blokadelandene er at Qatar stenger tv-kanalen al-Jazeera, som de hevder bidro til at den såkalte arabiske våren spredte seg i 2011. De hevder også at tv-kanalen er et talerør for islamister. Heller ikke her har Qatar noen planer om å etterkomme kravet. Det gjør imidlertid ikke emiratet til en forkjemper for ytringsfrihet. Qatar, som finansierer og huset al-Jazeera, tillater for eksempel ikke mediet full frihet i innenriks dekning. Landet tillater dessuten ikke uavhengige partier.

Qatar har i en årrekke blitt anklaget for menneskerettighetsbrudd, ikke minst i dets bruk av mange migrantarbeidere.

Menneskelige omkostninger

Qatar, som har regionens høyeste BNP per innbygger, kan fint klare seg gjennom blokadens økonomiske konsekvenser. Siden blokaden trådte i kraft har for eksempel importen av mat fra Iran og Tyrkia økt som en konsekvens av de lukkede markedene i nabogulfstatene.

Konsekvensene Qatar er mest bekymret for er adskillelsen av familier på tvers av landegrenser. Borgere fra Qatar har nemlig blitt anmodet om å forlate Saudi-Arabia og de øvrige boikott-landene.

– Vår største bekymring er de menneskelige omkostningene. Mange familier har blitt splittet som følge av blokaden. Noen av dem har blitt gjenforent som følge av sterkt internasjonalt press, men det er omstendelig og bremser den frie bevegeligheten. Og ja, det er andre, mindre konsekvenser–endringer i flyruter og økonomiske tiltak–men vi søker løsninger gjennom internasjonale organisasjoner, sier utenriksministeren.

Qatar håper fortsatt på at Kuwait, som forsøker å være mekler i konflikten, vil lykkes med å få innledet en dialog, men det ser ikke ut til at noen løsning er nært forestående. Qatar anerkjenner ikke kritikken i de 13 fremsatte punktene, og Saudi-Arabia og de øvrige blokadelandene har ikke vært ivrige etter å starte en dialog.

Amerikansk sikksakk

USA har gått «sikksakk» i sitt forhold til konflikten. USAs president Donald Trump indikerte i mai at han kunne «ta en del av æren» for blokaden mot Qatar, som ifølge Trump er et fristed for terrorister. Blokaden ble også innført kort etter Trumps rundtur i Midtøsten.

USAs utenriksminister Rex Tillerson har imidlertid arbeidet for at partnerne skal trappe ned konflikten og ha en dialog. Denne uka har Donald Trump pratet med Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz, hvor Trump oppfordret partene til å finne en «diplomatisk løsning» på konflikten.

Utenriksminister al-Thanis reise til EU og andre samarbeidspartnere må ses som en slags lobbyvirksomhet i forhold til den fastlåste konflikten. Turen har imidlertid også et forretningsmessig mål: Utenriksministeren vil berolige omverdenen om at konflikten ikke vil føre til kutt i Qatars gassleveranser til vesten.

– Vi har kontrakter som vi oppfyller, selv med en slik krise, og vi vil gjerne forsikre om at innkjøperne fortsatt kan ha tillit til oss, sier Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: