Kina: Samtaler om Sør-Kinahavet kan starte i år

Forhandlinger om en ikke-aggresjonspakt for å avverge sammenstøt til havs kan starte i år, dersom «utenforstående parter» ikke blander seg, ifølge Kina.

Kinas utenriksminister Wang Yi i Manila. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rammeverket for ikke-aggresjonspakten i Sør-Kinahavet ble diskutert under Organisasjonen av sørøstasiatiske lands (ASEAN) møte søndag.

– Det er fortsatt ikke overensstemmelse, sier en av diplomatene som var til stede under forhandlingene til nyhetsbyrået AFP. Representantene fra de deltakende asiatiske landene blir ikke enige om ordlyden angående de omstridte havområdene i et felles kommunike.

– Vietnam står urokkelig på sitt, mens Kina bruker Kambodsja til å fremme sine interesser. Filippinene forsøker å utarbeide et kompromiss, sier diplomaten.

Vietnam ønsker at deres bekymringer knyttet til de sju kunstige øyene Kina har bygget i omstridte deler av havet tas inn i kommunikeet.

Brunei, Malaysia, Filippinene, Vietnam og Taiwan er i konflikt med Kina og frykter at landet skal etablere militærbaser på de kunstige øyene og dermed ta kontroll over store deler av havområdene.

Forhandlingsrammeverk vedtatt

Utenriksministre fra landene i Sørøst-Asia sa tidligere i august at de snarest mulig ønsker å starte forhandlinger med Kina om en ikke-aggresjonspakt. Forhandlingene skal holdes på bakgrunn av et rammeverk til en avtale som det ble enighet om i mai.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at rammeverket ble vedtatt under søndagens møte.

– Rammeverket legger et solid grunnlag for forhandlinger som kan starte allerede i år, gitt at situasjonen i Sør-Kinahavet stort sett holder seg stabil og på betingelsen av at det ikke blir noen innblandinger fra utenforstående parter, sier Kinas utenriksminister Wang Yi. Med «utenforstående parter», sikter Wang til USA, som Kina en rekke ganger har anklaget for å blande seg i territorielle konflikter.

– Taktisk av Kina

Kritikere mener imidlertid at vedtaket er et taktisk steg for Kina for få tid til å stadfeste makten sin i havområdene. Dessuten pekes det på at rammeverket ikke understreker nødvendigheten av å gjøre ikke-aggresjonspakten juridisk bindende og mulig å håndheve.

Samtaler om retningslinjer for oppførsel i de omstridte havområdene kan bli kunngjort når statslederne i Kina og de ti medlemslandene i Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) møtes i november, ifølge Wang.

Wang sier på en pressekonferanse under ASEANs møte i Manila at det kan skje dersom Kinas tre betingelser møtes.

Les også

 1. Kina stanser store deler av handelen med Nord-Korea

Publisert:
 1. Utenrikspolitikk
 2. Kina
 3. Kambodsja
 4. Filippinene
 5. Vietnam

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 5. Viking vil vurdere Berisha-salg ved bud på 30 millioner

 6. Fant død mann på Bryne: Fem unge menn anker dom