HRW: Syriske styrker brukte kjemiske våpen i slaget om Aleppo

Syriske regjeringsstyrker gjennomførte minst åtte kjemiske angrep i de siste ukene før regimet tok kontroll over Øst-Aleppo, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Ødeleggelsene i den østlige delen av Aleppo er enorme etter at opprørerne ble drevet bort fra byen av regimet. Bildet er fra bydelen Ansari, som en gang var et populært boligområde.
 • Ann Fredriksen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ni personer ble drept i angrepene, deriblant fire barn, opplyste menneskerettsgruppa mandag.

HRW har intervjuet øyenvitner, samlet bilder og sett gjennom videoopptak som tyder på at det ble sluppet bomber med klorgass ned fra regimets helikoptre under offensiven fra 17. november til 13. desember.

Om lag 200 mennesker ble syke av den giftige gassen som sivet ut fra bombene i den da opprørskontrollerte delen av byen, ifølge HRW.

Rammet lekeplasser

Antall kjemiske angrep kan ha vært høyere. Troverdige kilder har meldt om minst tolv angrep i den aktuelle perioden, opplyser HRW.

Det verste angrepet skal ha skjedd i nabolaget al-Sakhour, der seks personer fra samme familie, deriblant fire barn, ble kvalt av den giftige gassen. Angrepene rammet også lekeplasser, klinikker, vanlige bygater og bolighus, noe som førte til at svært mange mennesker fikk problemer med å puste, opplyser HRW.

Forbudt våpen

Å bruke klor som våpen, er forbudt i henhold til den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen – en konvensjon som Syria sluttet seg til i 2013.

HRW ber FNs sikkerhetsråd vedta sanksjoner mot ledere som har ansvar for at det ble gitt ordre om bruk av kjemiske våpen. Men et slikt forslag vil Russland, som er regimets støttespiller, etter alt å dømme legge ned veto mot.

Les også

 1. De siste opprørerne er ute av Aleppo

 2. Sivile vender tilbake til Aleppo

 3. Marsjen til Aleppo

Publisert:
 1. Syria
 2. Human Rights Watch

Mest lest akkurat nå

 1. To langrennsløpere har avgitt positiv koronaprøve før OL

 2. Tenåringsgutter kan ha blitt rammet av Tiktok-trend: Bruker en spesiell låt til å navngi overgripere

 3. Nye karanteneregler gir enorm hurtigtestpågang

 4. SUS: Sju koronapasienter på respirator

 5. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

 6. Statistikken er klar: Disse navnene var mest populære i 2021