Russerne sørger over drept journalist

<p> Mange russere og tsjetsjenere sørger over drapet på journalisten Anna Politkovskaja. En politiker fra partiet Jabloko mener myndighetene er innblandet i saken.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Flere hundre mennesker mintes Politkovskaja på Pusjkinskajaplassen i sentrum av Moskva og på et arrangement i St. Petersburg søndag. Mange mener drapet er et nytt angrep på ytringsfriheten i Russland. Flere tente lys og la ned blomster for å hedre den kjente russiske journalisten.

— Kreml har drept ytringsfriheten, het det på en plakat som var klistret opp på en lyktestolpe på Pusjkinskajaplassen i Moskva.

Tolv journalister er drept i Russland de siste seks årene.

— Anna ble drept av en kannibalsk statsmakt, sto det skrevet på et annet oppslag.

— Du er ansvarlig for alt, het det på en plakat med et portrett av president Vladimir Putin, som ofte var målet for Politkovskajas kritiske reportasjer om krigføringen i Tsjetsjenia.

Mann på film

En russisk politiker tror myndighetene hadde en finger med i spillet.

— Det er ingen tvil om at dette er et politisk drap, og myndighetene er innblandet i dette, sier Valerij Borsjtsjev fra det liberale partiet Jabloko til journalister i Moskva.

Politkovskaja ble lørdag funnet skutt og drept i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva. Et overvåkingskamera filmet gjerningsmannen - en storvokst mann kledd i sort med skyggelue - da han i raskt tempo forlot åstedet.

Torturartikler

Da hun ble drept, arbeidet Politkovskaja med en reportasje om tortur i Tsjetsjenia, opplyser redaktør Vitalij Jarosjevskij i nyhetsmagasinet Novaja Gazeta, hvor hun jobbet.

— Vi ventet på stoff til mandagens utgave. Artiklene handlet om tortur i Tsjetsjenia, sier han til TV-stasjonen NTV.

— Hun hadde flere svært viktige bilder som viste alt dette. Dette var hennes stoff. Det skulle publiseres i mandagens utgave, istemmer sjefredaktøren Dmitrij Muratov.

Vladimir Putin har foreløpig ikke kommentert drapet. EU og USA ber russiske myndigheter om å foreta en umiddelbar og grundig etterforskning av ugjerningen «for å stille alle dem som er ansvarlige for dette avskyelige drapet, for retten». USA sier landet er sjokkert og i dyp sorg over drapet på den 48 år gamle tobarnsmoren.

- Uredd og pågående

Politkovskaja besøkte flere ganger Norge, og hennes norske samarbeidspartnere reagerte med sorg på budskapet om at hun var drept.

— Hun var en av de mest uredde og pågående journalistene jeg har møtt. Hun var kanskje den journalisten i Russland i dag som sterkest arbeidet for å avdekke overgrepene i Tsjetsjenia, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité til NTB.

— Hun kunne nok helt klart oppfattes som en trussel av mange i maktapparatet. Hun var intenst opptatt av å komme til bunns i saker og få avdekket hva som var skjedd, legger han til.

Politkovskaja var anerkjent og prisbelønt både i Russland og internasjonalt for sine reportasjer og bøker om den russiske krigføringen i Tsjetsjenia.

Også den russiske påtalemakten mener drapet må ses i sammenheng med Politkovskajas arbeid som journalist.

Publisert: