Trump: Toppmøtet med Kim Jong-un kan bli utsatt

USAs president Donald Trump sier toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan bli utsatt – hvis det i det hele tatt finner sted.

Et toppmøte mellom Donald Trump (t.h.) og Sør-Koreas president Moon Jae-in finner tirsdag sted i Det hvite hus i Washington. Foto: AP/NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Mye usikkerhet har omgitt toppmøtet den siste tiden etter at Nord-Korea truet med å droppe det.

De planlagte samtalene i Singapore sto høyt på dagsordenen da Trump tirsdag tok imot Sør-Koreas president Moon Jae-in i Washington. Moon har vært en viktig pådriver for forsøket på avspenning mellom Nord-Korea og USA.

Før samtalene mellom Trump og Moon skulle begynne, sa den amerikanske presidenten at han er overbevist om at Nord-Koreas leder mener alvor.

Samtidig antydet han at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni kan bli avlyst eller utsatt.

– Hvis det ikke finner sted, så kanskje det kan finne sted senere, sa Trump.

Betingelser

Presidenten sa også at visse betingelser må oppfylles hvis toppmøtet skal holdes, uten å konkretisere hvilke forutsetninger det er snakk om.

Regimet i Nord-Korea har den siste tiden truet med å avlyse møtet med Trump. En av årsakene er misnøye med USAs krav om nordkoreansk atomnedrustning. Nord-Korea har også reagert sterkt på en ny felles militærøvelse for USA og Sør-Korea.

Under øvelsen skal det ha blitt brukt amerikanske fly som kan frakte atomvåpen.

Selv om Nord-Korea har åpnet for å jobbe mot atomnedrustning, er det uklart hva landet legger i begrepet. Trolig forventer nordkoreanerne at USA imøtekommer flere av deres krav hvis de skal bevege seg i retning av en gradvis nedbygging av landets kjernefysiske arsenal.

Én mulighet kan være tilbaketrekking av amerikanske soldater fra Sør-Korea, eller at USA kommer med en offisiell erklæring om at Nord-Korea ikke vil bli angrepet.

– Ingen innrømmelser

USAs visepresident Mike Pence hevder at USA så langt ikke har gjort noen innrømmelser i forkant av det planlagte toppmøtet.

Trump har imidlertid sagt at Kim vil få «veldig sterk beskyttelse» hvis han går med på atomnedrustning.

– Hans land vil bli svært rikt, sa presidenten nylig.

I motsatt fall antydet han at Nord-Korea kan bli angrepet, og at Kim Jong-un kan bli drept.

Før tirsdagens møte med Trump sa Moon Jae-in at Korea-halvøyas skjebne og framtid nå står på spill, og at partene er ett skritt nærmere drømmen om atomnedrustning. I tillegg skrøt han av Trump.

– Alt dette ble mulig på grunn av deg, herr president, sa Moon.

Pokerspiller

Trump sa at han hadde merket en endring i Kim Jong-uns holdning etter at han nylig var på besøk hos Kinas president Xi Jinping.

– Det liker jeg ikke, sa den amerikanske presidenten, som kalte Xi en svært dyktig «pokerspiller».

Mange analytikere tviler på om Nord-Korea noen gang vil gå med på å gi fra seg alle sine atomvåpen. Grunnen er at landets ledere regner våpnene som et livsviktig middel for å skremme USA fra å gå til angrep.

Dette er også analysen til USAs forsvarsdepartement Pentagon, ifølge en Pentagon-rapport som ble offentliggjort tirsdag. Her heter det også at det nordkoreanske regimets viktigste mål er at Kim og hans familie fortsetter å styre landet i overskuelig framtid.

Publisert: