By utslettet av skogbrann i California

Byen Paradise er i praksis utradert og titusener er evakuert for å komme unna en skogbrann som sprer seg raskt i California.

Et ukjent antall bygninger er blitt flammenes rov i den raskt voksende skogbrannen nord i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Stort sett hele samfunnet i Paradise er ødelagt, det er den typen ødeleggelser vi snakker om. Den varslede vinden kom og utslettet hele stedet, sier Scott McLean i det delstatlige brannvesenet.

Flere tettsteder er truet av brannen nord i California, og flere av dem som flykter fra brannen måtte kjøre gjennom en vegg av flammer for å komme seg vekk.

– Et ukjent antall bygninger er ødelagt, og det er meldt om enkelte personskader, men omfanget er ikke kjent ennå, sier sjefen for Californias skog- og brannvernsetat, John Gaddie.

Flyktet til fots

Mange flyktet i bil, mens andre måtte la kjøretøyene stå og løp med barn og kjæledyr i armene, ifølge Gina Oviedo. Hun beskriver hjerteskjærende scener som utspilte seg under evakueringen av byen Paradise. Flammer slukte hjem, det var eksplosjoner og elektrisitetsstolper som knakk sammen, sier hun.

– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, sa sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP tidligere. Han bekreftet at mange har måttet la bilen stå og flyktet til fots.

– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sa sheriffen.

Også sykehuset i Paradise må evakueres på grunn av den omfattende brannen. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix

Tømmer byen og sykehuset

Hele Paradise, en by med rundt 27.000 innbyggere 290 kilometer nordøst for San Francisco, fikk ordre om evakuere. Pasienter måtte også evakueres fra et sykehus.

Talsmann Rick Carhart i delstatens brannvesen sier brannen i løpet av noen få timer fra den ble varslet torsdag morgen vokste til å omfatte rundt 70 kvadratkilometer.

– Brannen drives av ganske kraftige vinder. Det er veldig tørt og lav luftfuktighet, noe som dessverre legger godt til rette for at brannen sprer seg, sier Carhart.

Meteorologene har varslet brannfare i mange områder i California. Vinden og det tørre været vil trolig fortsette fram til fredag kveld.

Skogbrannen i California sprer seg raskt, blant annet fordi det er tørt og en god del vind i området. Foto: CBS2/KCAL9 / AP / NTB scanpix

Publisert:
  1. Brann
  2. USA
  3. California

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

  2. Trafikkulykke i Sandnes: MC mot bil

  3. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

  4. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

  5. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

  6. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator