Ikke noe gjennombrudd i samtale mellom Johnson og von der Leyen

Verken Ursula von der Leyen eller Boris Johnson hadde stor tro på en snarlig handelsavtale mellom EU og Storbritannia etter en telefonsamtale torsdag.

Det ble ikke noe gjennombrudd statsminister Boris Johnson torsdag snakket med EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Bildet av Johnson ble tatt under en pressekonferanse om koronapandemien tidligere denne uken. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

Både EU-kommisjonens president og britenes statsminister sier at EU og Storbritannia fortsatt står for langt fra hverandre til å kunne inngå en avtale nå.

Etter samtalen torsdag kveld sa de at det vil bli utfordrende å bygge bro over forskjellene.

– Vi er glad for betydelig framgang på mange områder, men det er fortsatt betydelige forskjeller det må bygges bro over, særlig på fiskeriområdet, sa von der Leyen.

Johnson uttrykte gjennom sin talsmann betydelig pessimisme etter samtalen og kalte EUs posisjon urimelig.

– Statsministeren understreket at forhandlingene nå er i en alvorlig situasjon. Det er kort tid igjen, og det virker nå svært sannsynlig at det ikke blir noen avtale om ikke EUs posisjon endres i betydelig grad, sa talsmannen.

Von der Leyen sa at forhandlingene fortsetter fredag.

Tidligere torsdag ga EU-parlamentet partene et ultimatum om å komme fram til en avtale senest søndag, om de skal ha mulighet til å ratifisere den innen nyttår.

– Vi gir Boris Johnson en frist til søndag for en avtale. Usikkerheten som nå henger over borgere og næringsliv som en konsekvens av den britiske beslutningen, er nå uutholdelig, sa Dacian Ciolos i den liberale Fornyelsesgruppa i EU-parlamentet.

Det gjenstår bare to uker før Storbritannia forlater EUs indre marked.

Publisert:
  1. Brexit

Mest lest akkurat nå

  1. Klinikkansatt på Kvadrat smittet

  2. Nord-Jæren: Beholder strengere smitteverntiltak

  3. Beverly ble episenter for koronautbruddet – nå lover de bedring

  4. Disse korona­reglene gjelder nå

  5. Joralf Gjerstad er død

  6. Viking jubler over publikumsnyhet: – Vi er klare